Quiz about Not Another Alices Restaurant Quiz
Quiz about Not Another Alices Restaurant Quiz

Not Another Alice's Restaurant Quiz


It seems FTers only know how to write "a quiz about Alice." Every Arlo Guthrie quiz to date is about "Alice's Restaurant". A shame since he's written and performed a lot of good music. So here's a quiz about some of Arlo's non-Alice songs.

A multiple-choice quiz by wilbill. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Arlo Guthrie

Author
wilbill
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,749
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
128
1. In "The Motorcycle Song", what words does Arlo Guthrie rhyme with "motor-sickle"? Hint

tickle and popsicle
tickle and pickle
pickle and nickel
nickel and vehicle

2. On Friday, August 15, 1969 Arlo sealed a place in music history when he appeared on the first day of the Woodstock Festival. Which of these was NOT part of his six song set? Hint

Amazing Grace
Oh Mary, Don't You Weep
Coming Into Los Angeles
Alice's Restaurant Massacree

3. Guthrie performed "Stealin'" in the 1971 film "Two-Lane Blacktop".

True
False

4. Arlo included one of his father's best known songs on his "Running Down the Road" album. Which song written by Woody was named the official song of his home state in 2001? Hint

Okie From Muskogee
Roll On Columbia
Oklahoma Hills
Red River Valley

5. Arlo Guthrie has had only one Top 40 single in the US. What was it? Hint

Coming Into Los Angeles
City Of New Orleans
Garden Song
In Times Like These

6. On his 1968 live album "Arlo", Guthrie introduces the song "Try Me One More Time" as "an old Lyndon Johnson campaign song". Actually, it was an early country hit by what singer known as 'The Texas Troubador'? Hint

Ernest Tubb
Eddie Arnold
Hank Williams
Bob Wills

7. Arlo was first introduced to the show business world when his father, Woody, recorded a song named for his young son.

True
False

8. Arlo's 1968 Christmas song "The Pause of Mr. Clause" appeared on the live album. "Arlo" Typically he began the song with a spoken introduction, "This next song we're going to dedicate to a great American organization. Tonight I'd like to dedicate this to our boys in" which government agency? Hint

CIA
FBI
Department of Defense
Department of Agriculture

9. Arlo recorded all of these songs. Which was NOT written by his father, Woody? Hint

Mapleview (20%) Rag
Lay Down Little Doggies
Gates of Eden
1913 Massacre

10. One of Arlo's songs was chosen to be the official folk song of his adopted state. What song was selected by the state's legislature? Hint

My Heart's In Delaware
New York, New York
Massachusetts
California, My California


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In "The Motorcycle Song", what words does Arlo Guthrie rhyme with "motor-sickle"?

Answer: tickle and pickle

"The Motorcycle Song" was on the second side of the "Alice's Restaurant" album and was written in the same 'talking blues' style as the title song. Regarding the rhyme, Arlo explains in the song, "I knew it wasn't the best song I ever wrote but I didn't have time to change it." Time was short because, in the song, he was riding his motorcycle over a cliff at 150 miles an hour.
2. On Friday, August 15, 1969 Arlo sealed a place in music history when he appeared on the first day of the Woodstock Festival. Which of these was NOT part of his six song set?

Answer: Alice's Restaurant Massacree

Friday was opening day at Woodstock and largely featured folk music performers. Guthrie followed artists such as Richie Havens, Ravi Shankar, Tim Hardin and Melanie Safka. His late-night performance took the crowd into Saturday morning and Joan Baez closed the day's performances playing until 2:00 AM.
Arlo's happy announcement that "New York State thruway is closed, man, lotta freaks!" is one of the highlights of the "Woodstock" movie.
3. Guthrie performed "Stealin'" in the 1971 film "Two-Lane Blacktop".

Answer: True

"Two-Lane Blacktop" is a 1971 counter-culture 'on the road' movie which has developed a cult following. "Stealin'" is a folk song written in the 1920s and recorded by numerous artists such as Bob Dylan, the Grateful Dead, Janis Joplin and Taj Mahal in addition to Arlo Guthrie's version which was first included on his 1969 album, "Running Down the Road".
4. Arlo included one of his father's best known songs on his "Running Down the Road" album. Which song written by Woody was named the official song of his home state in 2001?

Answer: Oklahoma Hills

'Oklahoma Hills' has been selected as one of the Top 100 Western songs of all time. A Western Swing version was a hit for Woody's cousin Jack in 1945.
5. Arlo Guthrie has had only one Top 40 single in the US. What was it?

Answer: City Of New Orleans

Oddly, Arlo's only hit record was a song he didn't write. In 1972 he recorded Steve Goodman's "City of New Orleans" for his album "Hobo's Lullaby". The single reached number 18 on Billboard's Hot 100 and number 4 on the Easy Listening Chart.
Goodman's song about a trip on Illinois Central's Chicago to New Orleans passenger train was also a Number 1 Country hit for Willie Nelson in 1984
6. On his 1968 live album "Arlo", Guthrie introduces the song "Try Me One More Time" as "an old Lyndon Johnson campaign song". Actually, it was an early country hit by what singer known as 'The Texas Troubador'?

Answer: Ernest Tubb

Ernest Tubb introduced 'honky tonk' styling to country music with his 1941 classic "Walking the Floor Over You".
1968 was the year in which LBJ's Vietnam War policies virtually forced him from the presidency. Arlo Guthrie was strongly anti-war, so his tongue was firmly in cheek when he introduced a "Lyndon Johnson campaign song" and launched into Tubb's lyrics:

"Yes, I know I've been untrue
And I have hurt you through and through
But please have mercy on this heart of mine
Take me back and try me one more time".
7. Arlo was first introduced to the show business world when his father, Woody, recorded a song named for his young son.

Answer: True

In 1947 Woody recorded a set of 18 songs for children entitled "Songs to Grow On for Mother and Child". The recording languished until finally released in 1956. A remastered release was issued in 1991.
One of the songs in the collection was "Goodnight Little Arlo (Goodnight Little Darlin") written for Woody's son when he was less than a year old.
8. Arlo's 1968 Christmas song "The Pause of Mr. Clause" appeared on the live album. "Arlo" Typically he began the song with a spoken introduction, "This next song we're going to dedicate to a great American organization. Tonight I'd like to dedicate this to our boys in" which government agency?

Answer: FBI

After about seven minutes of spoken intro, 'The Pause of Mr. Clause' finally turns to the subject of Santa Clause.

You must think Santa Clause weird
He has long hair and a beard
Giving his presents for free
Why do police guys mess with peace guys?

Let's get Santa Clause 'cause;
Santa Clause has a red suit
He's a communist
And a beard, and long hair
Must be a pacifist
What's in the pipe that he's smoking?

Mister Clause sneaks in your home at night.
He must be a dope fiend, to put you up tight
Why do police guys beat on peace guys?
9. Arlo recorded all of these songs. Which was NOT written by his father, Woody?

Answer: Gates of Eden

'Lay Down Little Doggies' was included on Arlo's 1970 album 'Washington County'.
'1913 Massacre' and 'Mapleview (20%) Rag' both appeared on the 'Hobo's Lullaby' album in 1972.
'Gates of Eden' was by Bob Dylan. Arlo covered it in 1973, on the album "Last of the Brooklyn Cowboys."
10. One of Arlo's songs was chosen to be the official folk song of his adopted state. What song was selected by the state's legislature?

Answer: Massachusetts

Arlo was born in Coney Island, New York in 1947 but has lived in the Bay State most of his adult life. "Massachusetts" was a cut on Guthrie's 1976 album "Amigo". Five years later the Massachusetts legislature adopted it as the Commonwealth's official folk song.
Source: Author wilbill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us