FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about One Shot to the Top 2
Quiz about One Shot to the Top 2

One Shot to the Top #2 Trivia Quiz


Once again, we are going to deal with the "one hit wonders" who took their lone moment in the sun to the #1 position on Billboard's pop chart. We'll pick up where we left off (1968)and take it to 1980. Have fun!

A multiple-choice quiz by LeeRoyBoy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. One Hit Wonders
  8. »
  9. One Hit Wonders - 1970s

Author
LeeRoyBoy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,878
Updated
Apr 07 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
5020
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (13/15), Guest 168 (14/15), Guest 107 (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. This #1 instrumental belonged to South Africa's Hugh Masakela, in 1968. Hint


Question 2 of 15
2. The Nebraskan duo of Zager and Evans topped the charts with this futuristic tale in the summer of '69. Name the song. Hint


Question 3 of 15
3. Shocking Blue, a Dutch group who spoke no English, nevertheless had a monster hit in 1970 with this rocker, sung phonetically in English. Hint


Question 4 of 15
4. Fast forward to 1972, and WOW--what a song. This one had everything: lyin', cheatin', revenge, a big-bellied southern sheriff and a crooked judge who hung the wrong man. Name this mini-soap opera. Hint


Question 5 of 15
5. A controversial song about an interracial love affair, this song nevertheless raced to the top for a group called The Stories, in 1973. Hint


Question 6 of 15
6. This maudlin tune consists of five minutes of a dying man saying goodbye to friends and family. Name this Rod McKuen/Jacques Brel composition. Hint


Question 7 of 15
7. BIlly Swan took an organ, a catchy melody and a danceable beat to #1 with this self-penned song. Hint


Question 8 of 15
8. This catchy 1974 tune was inspired by a TV show and subsequent craze about a certain martial art. Can you name it? Hint


Question 9 of 15
9. This sweet love song featured a vocalist who boasted a range of five octaves. The song hit #1 in the spring of 1975. Hint


Question 10 of 15
10. This 1975 disco number had only one line of lyrics, but inspired a dance craze across the USA. Hint


Question 11 of 15
11. Scandalous! Naughty! Nasty! But who among us didn't long to sneak away for a little of this treat described by the Starland Vocal Band in 1976. Hint


Question 12 of 15
12. A movie theme, composed by 37 year old Bill Conti, made it to the top in 1977. The song was as unlikely as its subject to be a champion, but it was. Can you name it? Hint


Question 13 of 15
13. Sung by the daughter of a musical superstar, this song was the biggest selling song of 1977. Name this 5 million seller. Hint


Question 14 of 15
14. In 1979, Amii Stewart took this Eddie Floyd classic to #1 yet again by applying a catchy disco beat. Hint


Question 15 of 15
15. This electronic number stayed at #1 for four weeks, the creation of one Steven Greenberg, a/k/a Lipps, Inc. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 71: 13/15
May 15 2024 : Guest 168: 14/15
May 13 2024 : Guest 107: 15/15
May 11 2024 : Koz13: 15/15
Apr 30 2024 : Robinsgirl28: 11/15
Apr 17 2024 : Guest 24: 15/15
Apr 12 2024 : Guest 172: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This #1 instrumental belonged to South Africa's Hugh Masakela, in 1968.

Answer: Grazing in the Grass

Lyrics were later added to this melody, and the result was a hit for The Friends of Distinction.
2. The Nebraskan duo of Zager and Evans topped the charts with this futuristic tale in the summer of '69. Name the song.

Answer: In the Year 2525

This happy little vision of the future was subtitled "Exordium and Terminus".
3. Shocking Blue, a Dutch group who spoke no English, nevertheless had a monster hit in 1970 with this rocker, sung phonetically in English.

Answer: Venus

"Venus" was later a huge hit for the group Bananarama.
4. Fast forward to 1972, and WOW--what a song. This one had everything: lyin', cheatin', revenge, a big-bellied southern sheriff and a crooked judge who hung the wrong man. Name this mini-soap opera.

Answer: The Night the Lights Went Out in Georgia

This song, written by Bobby Russell and recorded by his then-wife Vicki Lawrence (of Carol Burnett Show fame), was originally turned down by Cher. The song later returned to the country charts as a big hit for Reba McEntire.
5. A controversial song about an interracial love affair, this song nevertheless raced to the top for a group called The Stories, in 1973.

Answer: Brother Louie

Cry Louie Cry was never a song, Louie Louie was, of course another controversial song by the Kingsmen from the 60's, and Society's Child was yet another controversial song about interracial love, written and performed by Janis Ian.
6. This maudlin tune consists of five minutes of a dying man saying goodbye to friends and family. Name this Rod McKuen/Jacques Brel composition.

Answer: Seasons in the Sun

Performed by Terry Jacks, a young Canadian who no doubt has enjoyed many seasons in the sun since. Worldwide sales passed 11 million copies of the single alone.
7. BIlly Swan took an organ, a catchy melody and a danceable beat to #1 with this self-penned song.

Answer: I Can Help

At one time, Billy Swan played guitar in Kris Kristofferson's band.
8. This catchy 1974 tune was inspired by a TV show and subsequent craze about a certain martial art. Can you name it?

Answer: Kung-Fu Fighting

"Kung-Fu Fighting" originally performed by Carl Douglas, has recently been featured in an American TV commercial for auto insurance.
9. This sweet love song featured a vocalist who boasted a range of five octaves. The song hit #1 in the spring of 1975.

Answer: Loving You

"Loving You" was performed by Minnie Riperton, and featured Ms. Riperton's considerable voice along with nature sounds and bird calls as background. Sadly, Minnie Riperton passed away in 1979, just four years after her rise to the top.
10. This 1975 disco number had only one line of lyrics, but inspired a dance craze across the USA.

Answer: The Hustle

Van McCoy, an accomplished writer and producer, took this song to #1, thanks partly to the infectious dance that went along with it. In a sad coincidence, Van McCoy passed away just six days before Minnie Riperton in 1979.
11. Scandalous! Naughty! Nasty! But who among us didn't long to sneak away for a little of this treat described by the Starland Vocal Band in 1976.

Answer: Afternoon Delight

Two members of the Starland Vocal Band, Bill and Taffy Danoff, co-wrote John Denver's "Take Me Home, Country Roads".
12. A movie theme, composed by 37 year old Bill Conti, made it to the top in 1977. The song was as unlikely as its subject to be a champion, but it was. Can you name it?

Answer: Gonna Fly Now (Theme from "Rocky")

The soundtrack from "Rocky" made it to #4 on the pop album charts.
13. Sung by the daughter of a musical superstar, this song was the biggest selling song of 1977. Name this 5 million seller.

Answer: You Light Up My Life

Debby Boone, daughter of superstar Pat Boone, became a household word with her version of this theme from a low budget Columbia flick in 1977.
14. In 1979, Amii Stewart took this Eddie Floyd classic to #1 yet again by applying a catchy disco beat.

Answer: Knock on Wood

Amii was never a disco fan, but made this record at the suggestion of her manager.
15. This electronic number stayed at #1 for four weeks, the creation of one Steven Greenberg, a/k/a Lipps, Inc.

Answer: Funkytown

Lipps, Inc. was a one-off "group" that only produced four singles. "Funkytown" was quite listenable and danceable, and made it to #1 in 1980.
Source: Author LeeRoyBoy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us