Quiz about Song by Song Bohemian Rhapsody
Quiz about Song by Song Bohemian Rhapsody

Song by Song: "Bohemian Rhapsody" Quiz


In 2021, Rolling Stone magazine ranked "Bohemian Rhapsody" one of the top twenty songs of all time. See how much you know about this Queen hit.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Queen

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
407,331
Updated
Jan 16 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
384
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Gonzogirl (11/15), malclave (11/15), KM32Pastrana (11/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. According to Rolling Stone magazine, how many vocal parts does "Bohemian Rhapsody" contain? Hint

86
378
57
180

2. "Bohemian Rhapsody" is a six-minute suite consisting of all of the following EXCEPT which? Hint

a hard rock segment
a ballad segment
a saxophone solo
an operatic passage

3. Which of the following instruments did Roger Taylor NOT play on "Bohemian Rhapsody"? Hint

gong
bass guitar
timpani
drums

4. "Bohemian Rhapsody" was released as a single from Queen's "A Night at the Opera Album." What song, which begins with the phrase "the machine of a dream,"
was on the B-side?
Hint

Killer Queen
Death on Two Legs
I'm in Love with My Car
We Will Rock You

5. "Bohemian Rhapsody" was recorded in part at Rockfield Studios in Monmouthshire in what country? Hint

Canada
Northern Ireland
Scotland
Wales

6. When was "Bohemian Rhapsody" released as a single? Hint

1965
1985
1979
1975

7. "Bohemian Rhapsody" re-entered the Billboard Hot 100 after being used in what 1992 film based on a popular "Saturday Night Live" sketch? Hint

The Blue's Brothers
It's Pat
Coneheads
Wayne's World

8. What lyrics from one of Freddie Mercury's earlier pieces, "The Cowboy Song," ended up in "Bohemian Rhapsody?" Hint

Gunpowder, gelatine, dynamite with a laser beam
Is this the real life? Is this just fantasy?
Mama...just killed a man
I've taken my bows and my curtain calls

9. Queen sings, "Bismillah! No, we will not let you go / (Let him go!) Bismillah! We will not let you go." What does Bismillah mean? Hint

By no means
Peace be with you
In the name of God
God is most great

10. What English radio disc jockey was partly responsible for the success of the "Bohemian Rhapsody" single because he played it fourteen times in two days on Capital? Hint

Fatboy Slim
Alan Freed
Casey Kasem
Kenny Everett

11. Who originally provided low register operatic vocals for "Bohemian Rhapsody"? Hint

Brian May
Mike Grose
Doug Bogie
Adam Lambert

12. Queen sings, "Beelzebub has a devil put aside for me, for me." Beelzebub refers to a deity, Ba'al Zəbb, worshipped by what ancient culture? Hint

Philistine
Egyptian
Jewish
Persian

13. "Caught in a landside, / No escape from" what? Hint

reality
genocide
fealty
suicide

14. Brian May produced a spoof version of "Bohemian Rhapsody" by what fictional heavy metal band? Hint

Bad News
The Blues Brothers
Spinal Tap
Five Finger Death Punch

15. Which of the following figures is NOT referred to in the lyrics of "Bohemian Rhapsody"? Hint

Figaro
Scaramouch
Amadeus
Galileo


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to Rolling Stone magazine, how many vocal parts does "Bohemian Rhapsody" contain?

Answer: 180

In its 2021 article on the "500 Greatest Songs of All Time," Rolling Stone magazine said that the song "contains a reported 180 vocal parts." The magazine went on to report that "some tapes became virtually transparent from so many overdubs." The magazine also notes that lead singer Freddie Mercury improvised chords for the song after taping scraps of paper littered with musical notations all over his piano.
2. "Bohemian Rhapsody" is a six-minute suite consisting of all of the following EXCEPT which?

Answer: a saxophone solo

Rolling Stone magazine notes that the song "spans rock, opera, heavy metal, and pop - all in six minutes." It begins with an introduction followed by a ballad segment. Next comes the guitar (not saxophone) solo followed by an operatic passage and a hard rock segment before concluding with an outro.

A ballad is a verse form typically set to music that was extremely popular in Europe from the Middle Ages throughout the late 19th century. It follows a set rhyme scheme and meter.
3. Which of the following instruments did Roger Taylor NOT play on "Bohemian Rhapsody"?

Answer: bass guitar

Bass guitar was played by John Deacon. Brian May played electric guitar, while Freddie Mercury was on piano. Roger Taylor also supplied high register operatic vocals. Timpani are musical instruments in the percussion family also known as kettle drums. A gong is another percussion instrument consisting of a flat, metal disc struck by a mallet.
4. "Bohemian Rhapsody" was released as a single from Queen's "A Night at the Opera Album." What song, which begins with the phrase "the machine of a dream," was on the B-side?

Answer: I'm in Love with My Car

The song was released on the EMI label. Queen's "A Night at the Opera" album peaked at number one on the UK Albums Chart. It also hit number four on the US Billboard Hot 200. "A Night at the Opera" entered the top ten on album charts in Australia, Canada, Germany, Norway, New Zealand, and Japan as well.
5. "Bohemian Rhapsody" was recorded in part at Rockfield Studios in Monmouthshire in what country?

Answer: Wales

Rockfield Studios is located just outside the village of Rockfield in Monmouthshire in Southeast Wales. The studio was founded in 1963 by Kingsley and Charles Ward. "Bohemian Rhapsody" was also recorded in part at Trident Studios in London, England. The song was produced by Roy Thomas Baker and Queen.
6. When was "Bohemian Rhapsody" released as a single?

Answer: 1975

The single was released on October 31, 1975 on the EMI label. It peaked at number one on the UK singles chart and the Canada Top Singles chart. It climbed to number nine on the US Billboard Hot 100 in 1976. The song also peaked somewhere in the top ten on single charts in West Germany, Switzerland, Spain, South Africa, Norway, New Zealand, the Netherlands, Belgium, and Australia.

As of 2021, "Bohemian Rhapsody" was the UK's third best-selling single of all time.
7. "Bohemian Rhapsody" re-entered the Billboard Hot 100 after being used in what 1992 film based on a popular "Saturday Night Live" sketch?

Answer: Wayne's World

The comedy "Wayne's World" was directed by Penelope Spheeris and written by Mike Myers and Bonnie and Terry Turner. The characters rock out to "Bohemian Rhapsody" in the car. The soundtrack album for the movie climbed to number one on the Billboard 200, and the song re-entered the charts, where it peaked at number two on the Billboard Hot 100 - higher than it reached in 1976.

It re-entered the charts again in 2019 after the release of the "Bohemian Rhapsody" movie and peaked at number seven on the US Billboard Hot Rock Songs chart.
8. What lyrics from one of Freddie Mercury's earlier pieces, "The Cowboy Song," ended up in "Bohemian Rhapsody?"

Answer: Mama...just killed a man

Freddie Mercury said in a 1985 interview in Sydney, Australia that "Bohemian Rhapsody" consisted of three earlier songs complied together in one song. In Udiscovermusic.com, Martin Chilton reports, "Queen guitarist Brian May remembers the brilliant singer and songwriter giving them the first glimpse in the early 70s of the masterpiece he had at one time called 'The Cowboy Song,' perhaps because of the line 'Mama... just killed a man.'" According to Chris Smith, a friend of Freddie Mercury's, the opening piano section of the track was also originally a part of "The Cowboy Song."
9. Queen sings, "Bismillah! No, we will not let you go / (Let him go!) Bismillah! We will not let you go." What does Bismillah mean?

Answer: In the name of God

"Bismillah" means "in the name of Allah (God)" in the Arabic language. It is an invocation used by Muslims at the start of an undertaking. "God is most great" is "Allahu Akbar" in Arabic.

According to producer Roy Thomas Baker, the operatic section of this song took three weeks to record.
10. What English radio disc jockey was partly responsible for the success of the "Bohemian Rhapsody" single because he played it fourteen times in two days on Capital?

Answer: Kenny Everett

Kenny Everett was among the first DJs to join BBC Radio 1 in 1967. Controversial remarks about a government minister's wife caused him to lose his BBC job, however, and he joined Capital London commercial radio. He initially teased listeners by playing only parts of "Bohemian Rhapsody" until demand rose to play the full song, which he did repeatedly.
11. Who originally provided low register operatic vocals for "Bohemian Rhapsody"?

Answer: Brian May

Brian May played electric guitar and sang low register operatic vocals, while Freddie Mercury provided the middle register and Roger Taylor the high register. Adam Lambert began touring with Queen in 2014 and took over from Freddie Mercury as the lead singer but is named as a contributor rather than an official member. Mike Grose was an early bassist for Queen in 1970. Doug Bogie was another early bassist.
12. Queen sings, "Beelzebub has a devil put aside for me, for me." Beelzebub refers to a deity, Ba'al Zəbb, worshipped by what ancient culture?

Answer: Philistine

The name Beelzebub finds its roots in 2 Kings in the Hebrew Bible, where it is written as Ba'al Zəbb and refers to a god worshipped by the Philistines. Beelzebub is also etymologically associated with Baal, a Canaanite god. The name is thought to mean "Lord of the Flies" and has come to be associated with the devil or a demon in Christian theology.
13. "Caught in a landside, / No escape from" what?

Answer: reality

"Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landside,
No escape from reality."

In digital format, "Bohemian Rhapsody" was certified 10X platinum by RIAA in the United States and certified gold in its physical format. The record was certified 3X platinum in the UK by BPI.
14. Brian May produced a spoof version of "Bohemian Rhapsody" by what fictional heavy metal band?

Answer: Bad News

Brian May produced a spoof version of the song by Bad News in 1986. This version reached number 44 on the UK singles chart. Bad News was created for "The Comic Strip Presents" television show and was active from 1983 to 1988. The parody band consisted of members Vim Fuego, Den Dennis, Colin Grigson, and Spider Webb.
15. Which of the following figures is NOT referred to in the lyrics of "Bohemian Rhapsody"?

Answer: Amadeus

"I see a little silhouetto of a man,
Scaramouch, Scaramouch, will you do the Fandango!
Thunderbolts and lightning, very, very frightening me
Galileo, Galileo
Galileo, Galileo
Galileo, Figaro - magnificoo."

Galileo was an astronomer and mathematician who made telescopic discoveries such as of the four largest moons of Jupiter (dubbed the Galilean moons). He is also known for being persecuted by the Roman Inquisition.

Figaro was a the hero of the popular 1775 and 1784 French comedies "Le Barbier de Sville" and "Le Mariage de Figaro" (1784; The Marriage of Figaro) by Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais.

Scaramouch (sometimes spelled with a final -e) was a stock clown character with traits of cowardice and villainy that appeared frequently in 16th century commedia dell'arte. Scaramouche was also a common character in the Punch and Judy puppet shows, which has its roots in commedia dell'arte.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 28 2023 : Gonzogirl: 11/15
Mar 27 2023 : malclave: 11/15
Mar 26 2023 : KM32Pastrana: 11/15
Mar 26 2023 : KM32Pastrana: 11/15
Mar 23 2023 : Guest 5: 9/15
Mar 17 2023 : Guest 50: 10/15
Mar 16 2023 : Guest 172: 8/15
Mar 16 2023 : Guest 185: 10/15
Mar 14 2023 : Guest 204: 9/15

Related Quizzes
This quiz is part of series Rolling Stone's 2021 List of the Greats Songs of All Time:

Rolling Stone revamped its "500 Greatest Songs of All Time List" in 2021. This quiz list covers the new top 41. You can also see my quiz list covering the first 57 songs on the old, 2004 list.

  1. Song by Song: "Respect" Average
  2. Song by Song: "Fight the Power" Average
  3. Song by Song: "A Change Is Gonna Come" Average
  4. Dylan Song by Song: "Like a Rolling Stone" Average
  5. Song by Song: "Smells Like Teen Spirit" Average
  6. Song by Song: "What's Going On" Average
  7. Song by Song: "Strawberry Fields Forever" Average
  8. Song by Song: "Get Ur Freak On" Easier
  9. Song by Song: "Dreams" Easier
  10. Song by Song: "Hey Ya!" Easier
  11. Song by Song: "God Only Knows" Average
  12. Song by Song: "Superstition" Easier

3/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us