Quiz about Stairway To HeavenThe Story  of Led Zeppelin
Quiz about Stairway To HeavenThe Story  of Led Zeppelin

Stairway To Heaven:The Story of Led Zeppelin Quiz


Here's a quiz on one of the hottest rock bands in history. It should be easy for any true Zeppelin fan. Good luck and have fun.

A multiple-choice quiz by diamondjim68. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Led Zeppelin

Author
diamondjim68
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
122,366
Updated
Jan 08 22
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
4714
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 66 (11/15), Guest 75 (8/15), Guest 100 (8/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the name of their first fully titled album? Hint

Physical Graffiti
Houses Of The Holy
Presence
In Through The Out Door

2. What was the group's highest charting American single? Hint

Whole Lotta love
Black Dog
Communication Breakdown
Rock And Roll

3. What was the original name of Led Zeppelin? Hint

Band of Joy
The New Yardbirds
Hobbs Tweedle
Lead Zeppelin

4. What was their first album to go to Number 1 in America? Hint

Houses Of The Holy
Led Zeppelin
Led Zeppelin 2
Their untitled 4th album

5. What was the longest song the group recorded? Hint

In My Time of Dying
Achille's Last Stand
Carouselamba
How Many More Times

6. How many instrumentals did the group release on studio albums? Hint

0
3
2
7

7. When the group toured Denmark in 1970, why did they change their name to The Nobs? Hint

The Danish audience didn't know what Zeppelin meant
Eva Von Zeppelin accused them of stealing her name
There was another group there with the same name
They wanted to make a change

8. Which of these is true about the classic "Stairway To Heaven"? Hint

It is about 8 minutes long
It is the only song from the untitled fourth album with lyrics on the album sleeve
It was never released as a single
All of these

9. What controversy did the group face when they toured Oakland in 1977? Hint

They crashed Rod Stewart's house during a party
they were accused of using a shark to violate a young fan
John Bonham, Peter Grant and one of their roadies assaulted one of Bill Graham's security men
Robert Plant had sex with a congressman's minor daughter

10. Led Zeppelin's fourth, untitled album only hit Number 2 in the U.S.

True
False

11. What was the working title for "Kashmir"? Hint

Dancing With Kashmir
Driving Through Kashmir
Diamonds And Kashmir
Kashmir Nights

12. Which of these songs did Led Zeppelin never perform live? Hint

LIving Loving Maid (She's Just A Woman)
Since I've Been Loving You
Immigrant Song
Tangerine

13. What was the name of their post-released 1982 album that included previously unreleased material?

Answer: (One Word)
14. "Houses Of The Holy" was the title track of their fifth album.

True
False

15. What song did Robert Plant write in memory of his son, Karac? Hint

Thank You
All My Love
Heartbreaker
For Your Life


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of their first fully titled album?

Answer: Houses Of The Holy

Their first three albums were simply 1, 2, and 3. Their fourth didn't even have a title.
2. What was the group's highest charting American single?

Answer: Whole Lotta love

"Whole Lotta Love" went to No.4 on the American Billboard charts. "Stairway To Heaven", ironically, was never released as a single due to its length. The song was exactly 8 minutes long which was considered too long to be a single then.
3. What was the original name of Led Zeppelin?

Answer: The New Yardbirds

Jimmy Page was the guitarist for the Yardbirds. After they disbanded, he formed the New Yardbirds, bringing his tour manager, Richard Cole, with him. He selected singer Robert Plant, formerly of the Band of Joy and Hobbstweedle, drummer John Bonham, who played in Band of Joy with Plant. He also chose session bassist John Paul Jones.
4. What was their first album to go to Number 1 in America?

Answer: Led Zeppelin 2

Their first album only hit Number 10. Their fourth album only made it to Number 2.
5. What was the longest song the group recorded?

Answer: In My Time of Dying

It was on the "Physical Graffiti" album, and was over 11 minutes long.
6. How many instrumentals did the group release on studio albums?

Answer: 3

"Black Mountain Side" was from their first album; "Moby Dick", Bonzo's drum solo, from their second; and "Bron-Yr-Aur" from "Physical Graffiti".

"Bonzo's Montreux" is a drum solo by Led Zeppelin drummer John Bonham on "Coda", the compilation album, not a studio album.
7. When the group toured Denmark in 1970, why did they change their name to The Nobs?

Answer: Eva Von Zeppelin accused them of stealing her name

Eva Von Zeppelin threatened to sue if they used her "family name without permission".
8. Which of these is true about the classic "Stairway To Heaven"?

Answer: All of these

"Stairway To Heaven" was too long to be released as a single.
9. What controversy did the group face when they toured Oakland in 1977?

Answer: John Bonham, Peter Grant and one of their roadies assaulted one of Bill Graham's security men

They were arrested, bailed, and later received probation, much to Bill Graham's chagrin.
10. Led Zeppelin's fourth, untitled album only hit Number 2 in the U.S.

Answer: True

Another irony is that "Stairway To Heaven" was never released as a single.
11. What was the working title for "Kashmir"?

Answer: Driving Through Kashmir

This was one of their best songs and was on their "Physical Graffiti" double CD.
12. Which of these songs did Led Zeppelin never perform live?

Answer: LIving Loving Maid (She's Just A Woman)

This was one of the few songs the group never liked, although it was a favorite of many of their fans.
13. What was the name of their post-released 1982 album that included previously unreleased material?

Answer: Coda

This had many great hits, such as "Wearing And Tearing" and "Ozone Baby".
14. "Houses Of The Holy" was the title track of their fifth album.

Answer: False

It was intended for the "Houses Of The Holy" album but was later released on "Physical Graffiti".
15. What song did Robert Plant write in memory of his son, Karac?

Answer: All My Love

Karac Plant died of a stomach infection in July, 1977. Led Zeppelin went on a 18-month hiatus while Robert mourned with his family. "All My Love" was on their comeback, and final, album, "In Through The Out Door".
Source: Author diamondjim68

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 66: 11/15
Jan 25 2023 : Guest 75: 8/15
Jan 20 2023 : Guest 100: 8/15
Jan 20 2023 : Patriotpride: 5/15
Jan 19 2023 : Guest 172: 10/15
Jan 12 2023 : Guest 75: 9/15
Jan 12 2023 : Guest 204: 9/15
Jan 07 2023 : TheBigCool2013: 13/15
Jan 06 2023 : Guest 70: 6/15

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us