Quiz about Zeppelin Masterpiece Houses of the Holy
Quiz about Zeppelin Masterpiece Houses of the Holy

Zeppelin Masterpiece: "Houses of the Holy" Quiz


How much do you know about Led Zeppelin's fifth studio album "Houses of the Holy"?

A multiple-choice quiz by thewho13rd. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Led Zeppelin

Author
thewho13rd
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,393
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3607
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 97 (6/10), Guest 66 (8/10), Guest 31 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On which of these songs off of the album "Houses of the Holy" did Jimmy Page use a double-neck guitar while playing in concert? Hint

Over the Hills and Far Away
No Quarter
The Crunge
The Song Remains the Same

2. "Houses of the Holy" was released after what other Zeppelin album? Hint

Led Zeppelin IV
Presence
Physical Graffiti
Led Zeppelin III

3. Which song from "Houses of the Holy" were these lines taken out of: "You told your mamma I'd get you home; But you didn't say that I had no car."? Hint

The Crunge
The Ocean
Over the Hills and Far Away
Dancing Days

4. The cover art for the album was inspired by the end of what Arthur C. Clarke novel? Hint

Childhood's End
Science Abstracts
2001: A Space Odyssey
The City and the Stars

5. The "Houses of the Holy" album was the last album from Led Zeppelin to appear on what label?

Answer: (Two Words)
6. Which song from "Houses of the Holy" were these lines taken out of: "I had a dream, crazy dream; Anything I wanted to know, any place I needed to go."? Hint

The Ocean
No Quarter
The Song Remains the Same
The Crunge

7. "The Crunge" is a funk tribute to what artist? Hint

James Brown
Little Richard
Muddy Waters
Peter Green

8. The description of the album cover from "Houses of the Holy" is used most famously in what comedy movie? Hint

Wayne's World
Dude Where's My Car?
Harold & Kumar Go To White Castle
Bill and Ted's Excellent Adventure

9. Which song from "Houses of the Holy" were these lines taken out of: "It is the summer of my smiles; Flee from me Keepers of the Gloom."? Hint

D'yer Mak'er
The Rain Song
The Song Remains the Same
Dancing Days

10. "Houses of the Holy" is the only Led Zeppelin album to have complete printed lyrics to each song?

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which of these songs off of the album "Houses of the Holy" did Jimmy Page use a double-neck guitar while playing in concert?

Answer: The Song Remains the Same

Page also used the famous double-neck on "The Rain Song". "The Song Remains the Same" usually flows into "The Rain Song" during concerts because of the easy direct segue.
2. "Houses of the Holy" was released after what other Zeppelin album?

Answer: Led Zeppelin IV

The album reached number 149 in "Rolling Stone" magazine's list of the 500 greatest rock albums of all time.
3. Which song from "Houses of the Holy" were these lines taken out of: "You told your mamma I'd get you home; But you didn't say that I had no car."?

Answer: Dancing Days

"Dancing Days" is claimed to be about the joys of summertime. The song is the first one on side two of the album.
4. The cover art for the album was inspired by the end of what Arthur C. Clarke novel?

Answer: Childhood's End

Born in 1917, British author Arthur C. Clarke is most famous for his science-fiction novel "2001: A Space Odyssey". As we all know, the cover for "Houses of the Holy" is shown with naked children laying on rocks in the sunrise.
5. The "Houses of the Holy" album was the last album from Led Zeppelin to appear on what label?

Answer: Atlantic Records

Zeppelin made their own label company called "Swan Song" a year after the album's release (1974).
6. Which song from "Houses of the Holy" were these lines taken out of: "I had a dream, crazy dream; Anything I wanted to know, any place I needed to go."?

Answer: The Song Remains the Same

"The Song Remains the Same" is also the title of Led Zeppelin's first feature movie.
7. "The Crunge" is a funk tribute to what artist?

Answer: James Brown

This song formed out of a jam session with the band, and they borrowed a James Brown riff. The song they used the riff from featured Brown telling his band to "take it to the bridge". This is the obvious reference of where the bridge part of "The Crunge" comes from.
8. The description of the album cover from "Houses of the Holy" is used most famously in what comedy movie?

Answer: Bill and Ted's Excellent Adventure

Bill and Ted use the description of the album cover while giving a report on Ancient Greece for school. They start off with "470 BC. A time when much of the world looked like the cover of the Led Zeppelin album "Houses of the Holy".
9. Which song from "Houses of the Holy" were these lines taken out of: "It is the summer of my smiles; Flee from me Keepers of the Gloom."?

Answer: The Rain Song

"The Rain Song" was inspired by George Harrison, guitarist for the famous Beatles. He told John Bonham that Zeppelin never wrote any ballads, and thus this song was born.
10. "Houses of the Holy" is the only Led Zeppelin album to have complete printed lyrics to each song?

Answer: True

"Houses of the Holy" is the fifth studio album from Zeppelin and was released in 1973. It is considered one of the best albums from the band, and I enjoy it very much. Thanks for playing my quiz.
Source: Author thewho13rd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 06 2023 : Guest 97: 6/10
Feb 05 2023 : Guest 66: 8/10
Feb 04 2023 : Guest 31: 9/10
Jan 29 2023 : Guest 151: 6/10
Jan 19 2023 : Guest 124: 4/10
Jan 16 2023 : Guest 139: 7/10
Jan 08 2023 : Guest 24: 4/10
Jan 03 2023 : Flyingbustub: 6/10
Dec 29 2022 : Guest 136: 8/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us