FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Doors Lyrics Match
Quiz about The Doors Lyrics Match

The Doors Lyrics Match Trivia Quiz


Match the given lyrics to the correct song title. A few questions come from material released after Jim Morrison's death.

A matching quiz by AlexT781. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Doors

Author
AlexT781
Time
5 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
395,949
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 15
Plays
165
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. "Well your fingers weave quick minarets, speak in secret alphabets"  
  Horse Latitudes
2. "She's the queen of cool, and she's the lady who waits"  
  End of the Night
3. "Just about the break of day, she came in, and she drove away, sunlight in her hair."  
  When the Music's Over
4. "Realms of bliss, realms of light. Some are born to sweet delight"  
  Celebration of the Lizard
5. "The hostess is grinning. Her guests sleep from sinning."  
  Strange Days
6. "When the still sea conspires in armor, and her sullen and aborted currents breed tiny monsters"  
  The End
7. "Cancel my subscription to the resurrection. Send my credentials to the house of detention."  
  The Soft Parade
8. "This is the strangest life I've ever known"  
  Peace Frog
9. "Retire now to your tents and to your dreams. Tomorrow we enter the town of my birth. I want to be ready"  
  Waiting for the Sun
10. "Your ballroom days are over, baby. Night is drawing near. Shadows of the evening crawl across the years"  
  Five to One
11. "The deer woman in a silk dress, girls with beads around their necks"  
  Twentieth Century Fox
12. "I said warden, warden, warden, won't you break your lock and key"  
  Soul Kitchen
13. "Do you know we are being led to slaughters by placid admirals and that fat, slow generals are getting obscene on young blood?"  
  Been Down So Long
14. "Woke up this morning and I got myself a beer"  
  An American Prayer
15. "The Blue Bus is calling us. The Blue Bus is calling us. Driver, where you taking us?"  
  Roadhouse Blues





Select each answer

1. "Well your fingers weave quick minarets, speak in secret alphabets"
2. "She's the queen of cool, and she's the lady who waits"
3. "Just about the break of day, she came in, and she drove away, sunlight in her hair."
4. "Realms of bliss, realms of light. Some are born to sweet delight"
5. "The hostess is grinning. Her guests sleep from sinning."
6. "When the still sea conspires in armor, and her sullen and aborted currents breed tiny monsters"
7. "Cancel my subscription to the resurrection. Send my credentials to the house of detention."
8. "This is the strangest life I've ever known"
9. "Retire now to your tents and to your dreams. Tomorrow we enter the town of my birth. I want to be ready"
10. "Your ballroom days are over, baby. Night is drawing near. Shadows of the evening crawl across the years"
11. "The deer woman in a silk dress, girls with beads around their necks"
12. "I said warden, warden, warden, won't you break your lock and key"
13. "Do you know we are being led to slaughters by placid admirals and that fat, slow generals are getting obscene on young blood?"
14. "Woke up this morning and I got myself a beer"
15. "The Blue Bus is calling us. The Blue Bus is calling us. Driver, where you taking us?"

Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 173: 8/15
Feb 20 2024 : DeepHistory: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Well your fingers weave quick minarets, speak in secret alphabets"

Answer: Soul Kitchen

"Soul Kitchen" was released in the Doors' self-titled debut album, released in early 1967. The song supposedly refers to a restaurant Jim frequented in Santa Monica, called Olivia's. It's also one of the few songs in which the Doors used a bass guitar.
2. "She's the queen of cool, and she's the lady who waits"

Answer: Twentieth Century Fox

Also released on their debut album, the song has garnered arguments about its meaning. Many people believe it's written about shallow and materialistic people, while others insist Jim wrote the song for his girlfriend, Pamela Courson, as a love song.
3. "Just about the break of day, she came in, and she drove away, sunlight in her hair."

Answer: Peace Frog

"Peace Frog" comes from the Doors' fifth album, "Morrison Hotel", released in 1970. Many believe the cities mentioned in the lyrics are places Jim Morrison was arrested or otherwise encountered the police. The album's cover photograph was taken at an actual hotel named Morrison Hotel on South Hope Street in Los Angeles.
4. "Realms of bliss, realms of light. Some are born to sweet delight"

Answer: End of the Night

The song was written early in their career, and appeared on their debut album "The Doors." Some of the lyrics in the song were taken from the poem "Auguries Of Innocence" by William Blake.
5. "The hostess is grinning. Her guests sleep from sinning."

Answer: Strange Days

"Strange Days" is the title track to the Doors' second album, released in 1967. The album reached number three on the Billboard 200 and spent 67 weeks on the charts despite having singles that only ranked in the 30s and 40s on the Hot 100 chart.
6. "When the still sea conspires in armor, and her sullen and aborted currents breed tiny monsters"

Answer: Horse Latitudes

"Horse Latitudes" also appears on their "Strange Days" album. It is different from the majority of Doors songs in that it is spoken, not sung, while the band makes incoherent and strange noises with their instruments instead of having a melody. The name of the song refers to an old Spanish practice of throwing dead or dying horses into the ocean.
7. "Cancel my subscription to the resurrection. Send my credentials to the house of detention."

Answer: When the Music's Over

Their 11-minute magnum opus, released on the "Strange Days" album, mixes both lyrics and spoken words. Most of the spoken parts are taken from poems that Jim Morrison had written previously when not busy with other material.
8. "This is the strangest life I've ever known"

Answer: Waiting for the Sun

Interestingly enough, the song "Waiting for the Sun" does not appear on the album of the same name. The song wasn't released until 1970's "Morrison Hotel". Both albums are certified platinum by the RIAA.
9. "Retire now to your tents and to your dreams. Tomorrow we enter the town of my birth. I want to be ready"

Answer: Celebration of the Lizard

"Celebration of the Lizard" was an early poem written by Jim Morrison. It was put to music and recorded during the sessions that became their third album, "Waiting for the Sun." At 17 minutes, it was intended to be the entire second side of the album. But it didn't appear in its entirety until their 1970 album "Absolutely Live."
10. "Your ballroom days are over, baby. Night is drawing near. Shadows of the evening crawl across the years"

Answer: Five to One

These lyrics appear to be a reference to an old hymn from the late 1860s, called "Now the Day is Over". The song appears on the Doors' "Waiting for the Sun" album.
11. "The deer woman in a silk dress, girls with beads around their necks"

Answer: The Soft Parade

The title track of the Doors' fourth album departed from the typical rock sounds of their previous albums. Many of the songs on the album incorporated orchestral string and brass sections and the songs had a more jazzy feel with Robbie Krieger writing most of the material.
12. "I said warden, warden, warden, won't you break your lock and key"

Answer: Been Down So Long

"Been Down So Long" appears on the Doors' final album before Jim's death, "L.A. Woman". It has been considered a return to the blues-rock influences prior Doors' songs had.
13. "Do you know we are being led to slaughters by placid admirals and that fat, slow generals are getting obscene on young blood?"

Answer: An American Prayer

"An American Prayer" was released in 1978, after Jim Morrison's death. The album is a mix of Jim's poetry put to music, but included other material, such as a live version of "Roadhouse Blues" and a reworking of "Riders on the Storm".
14. "Woke up this morning and I got myself a beer"

Answer: Roadhouse Blues

"Roadhouse Blues" is a song on the 1970 single-platinum album "Morrison Hotel". As a single, the song only reached 54 on the Hot 100 chart. It was also part of the soundtrack for the 1989 movie "Road House".
15. "The Blue Bus is calling us. The Blue Bus is calling us. Driver, where you taking us?"

Answer: The End

"The End", over 11 minutes in its entirety, was used in the opening scene of Francis Ford Coppola's movie "Apocalypse Now". The "blue bus" mentioned in the song was referring to the Santa Monica Municipal Bus Lines, known as the Big Blue Bus for their distinctive look and color scheme.
Source: Author AlexT781

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Quizzes with Few Ratings II:

These are some more of my quizzes that have few ratings. Please remember to rate them if you play!

  1. Europa Europa Average
  2. The Doors Lyrics Match Average
  3. A Short History of the Hudson River Valley Average
  4. Wayne Terwilliger - The Definition of Dedication Average
  5. One Hit Wonders: What's the Album? Average
  6. The Sins of the Father Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us