Quiz about Woody Guthrie
Quiz about Woody Guthrie

Woody Guthrie Trivia Quiz


Ever since my parents took me to a union rally in the late 1940's where Woody Guthrie spoke and sang, I've been a fan. Here is a second quiz about him.

A multiple-choice quiz by scalar. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Woody Guthrie

Author
scalar
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
208,680
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
471
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was Woody's given name? Hint

Elwood Guthrie
R. Wood Guthrie
Woody Guthrie
Woodrow Wilson Guthrie

2. Where was Woody born? Hint

Okfuskee, Oklahoma
Okemah, Oklahoma
Okfuskee, Texas
Houston, Texas

3. When was he born? Hint

1912
1914
1910
1916

4. How many songs did he write? Hint

Over a thousand
Over two hundred
Over a hundred
Over five hundred

5. What dam was he commissioned to write about by the Bonneville Power Authority? Hint

Columbia River Dam
Boulder Dam
Grand Coulee Dam
Hoover Dam

6. What was written on one of his guitars? Hint

This Machine Kills Fascists
This Machine Kills Capitalists
This Machine Kills Communists
For Sale

7. Which of these is not a Woody Guthrie song. Hint

"This Land is Your Land"
"Los Angeles New Year's Flood"
"Talking Dust Bowl Blues"
"Good Night Irene"

8. Who is Woody's most famous child? Hint

Nora Lee Guthrie
Cathy Guthrie
Arlo Guthrie
Joady Guthrie

9. Which of the following were known for singing Woody's songs. Hint

Cisco Houston
The Carter Family
Pete Seeger
All three

10. What disease kept Woody in the hospital for the last fifteen years of his life? Hint

A. L. S.
Tuberculosis
Alzheimer's Disease
Huntington's Chorea


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Woody's given name?

Answer: Woodrow Wilson Guthrie

It is pretty obvious who Woody's parents admired.
2. Where was Woody born?

Answer: Okemah, Oklahoma

Okemah is in Okfuskee County, Oklahoma. In the way Woody was famous for speaking: "Okemah was the singingest, squaredancingest, drinkingest, yellingest, preachingest, walkingest, talkingest, laughingest, cryingest, shootingest, fistfightingest, bleedingest, gamblingest, gun, club and razor carryingest of all our ranch and farm towns."
3. When was he born?

Answer: 1912

Woody was born July 14, 1912 to Charles and Nora Belle Guthrie. His namesake was elected president later that year.
4. How many songs did he write?

Answer: Over a thousand

I know all the answers are technically correct, but from the time he was 20 until he became ill at about age 40, Woody averaged over 50 songs a year.
5. What dam was he commissioned to write about by the Bonneville Power Authority?

Answer: Grand Coulee Dam

I always think of the song as "The 'Great' Grand Coulee Dam." It was part of "The Columbia River Songs," which also includes "Roll On Columbia," the state folk song of Washington. He was paid $270 for 30 days of work and he wrote 26 songs.
6. What was written on one of his guitars?

Answer: This Machine Kills Fascists

Actually, I've seen pictures of several of Woody's guitars with this phrase written in different places. This one was easy if you know about his work.
7. Which of these is not a Woody Guthrie song.

Answer: "Good Night Irene"

While I have heard Woody sing "Good Night Irene," it was written by Huddie Ledbetter ("Leadbelly") and John Lomax; "Roll On Columbia" was written to this melody.
Everyone has heard "This Land is Your Land" and Woody was famous for his "Talkin'" blues.
The Los Angeles River, normally wide and dry was home to thousands of Dustbowl refugees, but on New Year's Eve 1934, a storm system flooded all the local rivers; these floods killed over a hundred people and cost many hundreds more all of their possessions.
8. Who is Woody's most famous child?

Answer: Arlo Guthrie

Woody and his second wife, Marjorie, had four children, the ones listed in the answers. Cathy died at age four and Arlo went on to a continuing successful career, singing his father's and his own songs. He is best known for "Alice's Restaurant," a whimsical, funny, but also moving protest against the draft.
9. Which of the following were known for singing Woody's songs.

Answer: All three

There could easily have been ten or more correct answers to this question, including Burl Ives, Sonny Terry, Josh White, Odetta, The Weavers and The Almanac Singers.
10. What disease kept Woody in the hospital for the last fifteen years of his life?

Answer: Huntington's Chorea

Huntington's Chorea is also known as Woody Guthrie's Disease; it is a devastating, debilitating hereditary disease that puts those in jeopardy in the quandary of having to decide if they want to be tested.
A. L. S., or Amyotrophic Lateral Sclerosis is known as Lou Gehrig's Disease, and is similarly devastating, as is the much more common Alzheimer's Disease.
Woody died at Creedmoor State Hospital, New York, on October 3, 1967.
So long, it's been good to talk about this unique American.
Source: Author scalar

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us