Quiz about Zappa Release 1 Freak Out 1966
Quiz about Zappa Release 1 Freak Out 1966

Zappa Release #1: "Freak Out!" [1966] Quiz


Questions about Frank Zappa's Release #1: "Freak Out!" [1966]

A multiple-choice quiz by elsa65. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Frank Zappa

Author
elsa65
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,816
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
103
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What unusual instrument does Zappa use in the orchestration for many of this album's songs? Hint

Moog synthesizer
Piccolo trumpet
Kazoo
Jew's harp

2. On "Hungry Freaks, Daddy" the vocalists speak/sing the lyrics. Which of the following terms best describes this technique? Hint

Double-tracking
Sprechstimme
Microtonal
Arioso

3. What is the time signature of "Who Are The Brain Police?"? Hint

5/4
4/4
3/4
7/8

4. Which track features nifty finger-snapping and a cool little xylophone ditty in its introduction? Hint

Wowie Zowie
You're Probably Wondering Why I'm Here
I'm Not Satisfied
Any Way the Wind Blows

5. Which two tracks feature guitar solos? Hint

"I'm Not Satisfied" and "Trouble Every Day"
"Hungry Freaks, Daddy" and "Trouble Every Day"
"I Ain't Got No Heart" and "Wowie Zowie"
"Wowie Zowie" and "It Can't Happen Here"

6. Which of the following is NOT heard on "The Return of the Son of Monster Magnet"? Hint

Timpani
Violin
Theremin
Inside strings of piano

7. Which of the following places is NOT mentioned in "It Can't Happen Here"? Hint

Washington, D.C.
Kansas
Minnesota
Chicago

8. Many of the songs on "Freak Out!" were re-recorded a few years later on "Cruising With Ruben & The Jets." Which of the following songs do NOT also appear on "Cruising"? Hint

Wowie Zowie
I'm Not Satisfied
How Could I Be Such a Fool
You Didn't Try To Call Me

9. Finish these lyrics from "Trouble Every Day." "Well, I seen the fires burnin' / And the local people turnin' / On the merchants and the shops /...." Hint

Who used to sell their brooms and mops
Who used to sell their tasty chops
And all those nasty-lookin' cops
And all those lonesome Moms & Pops

10. In the liner notes, Frank dedicated "Help, I'm a Rock" to whom? Hint

Edgard Varèse
Elvis Presley
Suzy Creamcheese
Karlheinz Stockhausen


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What unusual instrument does Zappa use in the orchestration for many of this album's songs?

Answer: Kazoo

The slightly out-of-tune kazoos heighten the strangeness of all these songs.
2. On "Hungry Freaks, Daddy" the vocalists speak/sing the lyrics. Which of the following terms best describes this technique?

Answer: Sprechstimme

Sprechstimme (German for speak/sing) was first used as a musical technique by the early 20th century group of Viennese composers, specifically Schoenberg, Webern and Berg. Zappa was particularly fond of Webern's music.
3. What is the time signature of "Who Are The Brain Police?"?

Answer: 3/4

On this first Zappa album, one can hear how often Zappa wrote in "Waltz Time." This bizarre song is one of many with this lilting musical meter.
4. Which track features nifty finger-snapping and a cool little xylophone ditty in its introduction?

Answer: Wowie Zowie

Most likely it was Gene Estes playing this difficult xylophone part. Zappa rounded up the best studio players in L.A. for his "Mothers Auxiliary."
5. Which two tracks feature guitar solos?

Answer: "Hungry Freaks, Daddy" and "Trouble Every Day"

Zappa, of course, was a fantastic guitarist from the start. These two solos are carefully crafted and literally jump out of the speakers with gutsy, bluesy authority.
6. Which of the following is NOT heard on "The Return of the Son of Monster Magnet"?

Answer: Violin

This bizarre 12-minute jam prominently features Timpani, Theremin and the inside-the-piano plucking.
7. Which of the following places is NOT mentioned in "It Can't Happen Here"?

Answer: Chicago

Each place-name is preceded by the phrase: "Who could imagine ... that they would freak out in ..."
8. Many of the songs on "Freak Out!" were re-recorded a few years later on "Cruising With Ruben & The Jets." Which of the following songs do NOT also appear on "Cruising"?

Answer: Wowie Zowie

The fourth song on both albums is "Anyway the Wind Blows."
9. Finish these lyrics from "Trouble Every Day." "Well, I seen the fires burnin' / And the local people turnin' / On the merchants and the shops /...."

Answer: Who used to sell their brooms and mops

"Trouble" is about the Watts Riot in August of 1965.
10. In the liner notes, Frank dedicated "Help, I'm a Rock" to whom?

Answer: Elvis Presley

"Freak Out!" was only the second double-album ever released (Dylan's "Blonde on Blonde" beat him by a few weeks!). The liner notes and photographs inside the gatefold are very groovy. Frank included a long list of people he wanted to thank, under the heading: "These People Have Contributed Materially in Many Ways to Make Our Music What it is. Please Do Not Hold it Against Them."
Source: Author elsa65

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 99: 10/10
Dec 31 2022 : Guest 73: 4/10

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us