Quiz about Music Is The Best
Quiz about Music Is The Best

Music Is The Best Trivia Quiz


A general quiz about Frank Zappa's music, bands, albums, and lyrics.

A multiple-choice quiz by oofahlandian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Frank Zappa

Author
oofahlandian
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
237,404
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1084
Last 3 plays: Guest 99 (10/10), Guest 90 (10/10), Guest 24 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the first album put out by the Mothers of Invention? Hint

Apostrophe (')
Chunga's Revenge
Freak Out!
We're Only In It For The Money

2. According to the outrageous song "Punky's Whips", which of Zappa's drummers had a crush on Punky Meadows of the group Angel? Hint

Jimmy Carl Black
Rose Madder
Chester Thompson
Terry Bozzio

3. On the albums "Joe's Garage" and "Thing-Fish", which rhythm guitarist played the characters of both Joe and the Thing-Fish? Hint

Patrick O'Hearn
Frank Zappa
Ike Willis
Dweezil Zappa

4. What two performers sang lead on "Dog Breath" on the album "Just Another Band From LA"? Hint

Napolean Murphey Brock and George Duke
John Lennon and Yoko Ono
Flo and Eddie
Frank Zappa and Moon Unit Zappa

5. Who played the part of Ondrya Wolfson in the song "Valley Girl"? Hint

Moon Unit Zappa
Frank Zappa
Ruth Underwood
Punky Meadows

6. Which extremely popular Deep Purple song mentions "Frank Zappa and the Mothers"? Hint

Highway Star
American Woman
My Woman From Tokyo
Smoke on the Water

7. When Zappa (or his lead singers) sang in German, what was inevitably mentioned in the song? Hint

A Lawn Mower
An Easy Chair
A Sofa
A Studio Apartment

8. Which former Beatle plays on stage with Zappa and the Mothers on the album "Playground Psychotics"? Hint

George Harrison
John Lennon
Ringo Starr
Paul McCartney

9. "Won Ton On" from the album "Thing Fish" is what song (also appearing on "Thing Fish") played backwards?

Answer: (Three Words... Look at the name of the song, folks.)
10. The cover of which Mothers album is meant to mock the Beatles' cover art for "Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band"? Hint

Captain Zappa and the Merry Mothers of Glendale
Hot Rats
We're Only In It For The Money
Zoot Allures


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the first album put out by the Mothers of Invention?

Answer: Freak Out!

"Freak Out!" is arguably the first concept album and one that purportedly inspired Paul McCartney to come up with the idea of "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".
2. According to the outrageous song "Punky's Whips", which of Zappa's drummers had a crush on Punky Meadows of the group Angel?

Answer: Terry Bozzio

According to the introduction to the song: "Terry recently fell in love with a publicity-photo of a boy named Punky Meadows, lead guitar player from a group called Angel. In the photograph, Punky was seen with a beautiful shiny hairdo in a semi-profile which emphasized the pootched out succulence of his insolent pouting rictus, the sight of which drove the helpless young drummer MAD WITH DESIRE!"
3. On the albums "Joe's Garage" and "Thing-Fish", which rhythm guitarist played the characters of both Joe and the Thing-Fish?

Answer: Ike Willis

"Joe's Garage" was the first album on which Ike Willis appeared. Ike ended up continuing with Zappa longer than any other member of the ever-changing band lineup.
4. What two performers sang lead on "Dog Breath" on the album "Just Another Band From LA"?

Answer: Flo and Eddie

Flo (The Fluorescent Leach) and Eddie were at the time better known as Mark Volman and Howard Kaylan of The Turtles. Contractual obligations required that they perform under a different name when they joined The Mothers.
5. Who played the part of Ondrya Wolfson in the song "Valley Girl"?

Answer: Moon Unit Zappa

"Valley Girl" was Zappa's highest charting single ever in the United States, reaching #32 ("with a BULLET!").
6. Which extremely popular Deep Purple song mentions "Frank Zappa and the Mothers"?

Answer: Smoke on the Water

"Smoke on the Water" was a true story about how the band Deep Purple came to record a live album in Switzerland. At the time, "Frank Zappa and the Mothers had the best place around, but some stupid with a flare gun burned the place to the ground." A member of the audience shot a flare gun into the ceiling, burning the whole building down.
7. When Zappa (or his lead singers) sang in German, what was inevitably mentioned in the song?

Answer: A Sofa

From "Once Upon a Time" to "Sofa #2" to "Stick It Out" to many more found on rarer discs, when Zappa sings German, he sings about a Sofa.
8. Which former Beatle plays on stage with Zappa and the Mothers on the album "Playground Psychotics"?

Answer: John Lennon

Yoko Ono also plays on the album, mostly performing high-pitched shrieks. In fact, the album includes the "song" called "A Small Eternity With Yoko Ono" on which the band plays strange ethereal music while Yoko does her stuff.
9. "Won Ton On" from the album "Thing Fish" is what song (also appearing on "Thing Fish") played backwards?

Answer: No Not Now

This is the freaky and unsatisfying conclusion to the "play" that Zappa wrote called "Thing Fish".
10. The cover of which Mothers album is meant to mock the Beatles' cover art for "Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band"?

Answer: We're Only In It For The Money

This is largely considered to be Zappa's masterpiece, although I humbly disagree. It is Zappa's third album (and third concept album), and it pokes fun at the "phoney" world of hippies, their parents, the police, feminists, and rock stars. On the second half of the album, Zappa offers an alternative to these choices: be who you are, avoid being put into a category, and don't be afraid to go against the grain in your own way.
Source: Author oofahlandian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 99: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 90: 10/10
Jan 04 2023 : Guest 24: 9/10
Jan 03 2023 : Guest 91: 9/10
Dec 31 2022 : Guest 73: 8/10
Dec 28 2022 : Guest 31: 10/10
Dec 25 2022 : Guest 98: 10/10
Dec 22 2022 : Guest 142: 8/10
Dec 22 2022 : Guest 47: 9/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us