FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Think You Know Frank Zappa
Quiz about Think You Know Frank Zappa

Think You Know Frank Zappa? Trivia Quiz


Think you know a lot about Frank Zappa? Use this quiz to test your knowledge. If you pass this and want to step up to a more difficult challenge, check out our next Zappa quiz 'Die Hard Zappa Fans Only'. Let us know what you think at 'rld333@aol.com'.

A multiple-choice quiz by ZappaGirl. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Frank Zappa

Author
ZappaGirl
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
17,722
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
3083
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 82 (19/20), Guest 46 (17/20), Guest 167 (18/20).
- -
Question 1 of 20
1. Frank Zappa was born where? Hint


Question 2 of 20
2. Frank Zappa and The Mothers of Invention's debut LP was? Hint


Question 3 of 20
3. The cover of this early Frank Zappa and The Mothers of Invention LP featured a 'spoof' on the Beatles' 'Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band'. Hint


Question 4 of 20
4. Frank Zappa produced which Captain Beefheart LP? Hint


Question 5 of 20
5. Frank Zappa started his own record label called this. Hint


Question 6 of 20
6. This three LP set showcased Frank's guitar playing genius with three records filled with nothing but guitar solos. Hint


Question 7 of 20
7. On the LP's 'Joe's Garage: Act I, II and III', the voice of the 'Central Scrutinizer' was whom? Hint


Question 8 of 20
8. Frank Zappa and Captain Beefheart collaborated together on this mostly live LP. Hint


Question 9 of 20
9. Zappa voiced his opinion at a series of Senate hearings to oppose a bill proposed by Tipper Gore. What did this bill have to do with? Hint


Question 10 of 20
10. Frank Zappa himself proclaimed this to be the first double album in rock music history. Hint


Question 11 of 20
11. From what song is the following line "I don't even care
If your dad's the heat"?
Hint


Question 12 of 20
12. Which type of guitar did Zappa NOT commonly play? Hint


Question 13 of 20
13. Which one of the following Frank Zappa albums was NOT released in the 1970's? Hint


Question 14 of 20
14. Which Zappa album listed below is NOT a live LP? Hint


Question 15 of 20
15. Which of the following places was not a title of a Frank Zappa song? Hint


Question 16 of 20
16. Which of the following illegal drugs did Frank Zappa commonly use? Hint


Question 17 of 20
17. The name of Frank's oldest child is? Hint


Question 18 of 20
18. Which of the following famous drummers was never a member of Zappa's band? Hint


Question 19 of 20
19. Which Zappa movie-video was not released to the public for over two decades after its completion? Hint


Question 20 of 20
20. What famous musician joined Zappa's band on stage to perform one of his own original compositions on the Zappa LP 'Broadway the Hardway'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 82: 19/20
May 15 2024 : Guest 46: 17/20
May 10 2024 : Guest 167: 18/20
May 06 2024 : Guest 180: 17/20
Apr 29 2024 : Guest 185: 14/20
Apr 23 2024 : Guest 98: 10/20
Apr 20 2024 : Guest 23: 10/20
Apr 06 2024 : Guest 148: 16/20
Apr 03 2024 : Guest 91: 18/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Frank Zappa was born where?

Answer: Baltimore, MD

It is commonly thought that FZ was born in California, but he was actually born and spent the early part of his life in Baltimore, MD.
2. Frank Zappa and The Mothers of Invention's debut LP was?

Answer: Freak Out

This was Frank Zappa and The Mothers of Invention's first LP released in 1966.
3. The cover of this early Frank Zappa and The Mothers of Invention LP featured a 'spoof' on the Beatles' 'Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band'.

Answer: We're Only In It For the Money

If you haven't seen this cover, check it out, it's pretty funny and was released just months after the Beatles' 'Sgt. Peppers'.
4. Frank Zappa produced which Captain Beefheart LP?

Answer: Trout Mask Replica

This album is widely considered to be Captain Beefheart's masterpiece.
5. Frank Zappa started his own record label called this.

Answer: Barking Pumpkin

Zappa was severely frustrated working for other record labels so he started his own.
6. This three LP set showcased Frank's guitar playing genius with three records filled with nothing but guitar solos.

Answer: Shut Up and Play Yer Guitar

This LP came to be after a music critic bashed the LP 'You Are What You Is' by saying 'Zappa should shut up and play his guitar.' The double LP 'Guitar' was later released with the same concept but was mostly made up of live performances.
7. On the LP's 'Joe's Garage: Act I, II and III', the voice of the 'Central Scrutinizer' was whom?

Answer: Frank Zappa

Frank is heard repeatedly narrating all three LP's using a menacing voice as the character 'The Central Scrutinizer'.
8. Frank Zappa and Captain Beefheart collaborated together on this mostly live LP.

Answer: Bongo Fury

This great album was compiled mostly from live dates in 1975 in which Captain Beefheart joined up with Zappa and his band for a short tour.
9. Zappa voiced his opinion at a series of Senate hearings to oppose a bill proposed by Tipper Gore. What did this bill have to do with?

Answer: Record Censorship

Frank Zappa and Twisted Sister vocalist Dee Snyder passionately and intelligently voiced their opinions at these Senate hearings on behalf of musicians.
10. Frank Zappa himself proclaimed this to be the first double album in rock music history.

Answer: Freak Out

Frank was the first to point out that this was the first double LP in rock history, a credit commonly given to the Beatles 'White Album' which was released over a year after Zappa's 'Freak Out'.
11. From what song is the following line "I don't even care If your dad's the heat"?

Answer: Wowie Zowie

12. Which type of guitar did Zappa NOT commonly play?

Answer: Gibson Flying V

Zappa commonly used Gibson SG's, Gibson Les Paul's and copies of Fender Stratocasters that were built by Performance Guitars.
13. Which one of the following Frank Zappa albums was NOT released in the 1970's?

Answer: You Are What You Is

The LP 'You Are What You Is' was released in 1981.
14. Which Zappa album listed below is NOT a live LP?

Answer: Them or Us

'Them or Us' was one of the few Zappa albums from the 80's that contained no live material at all.
15. Which of the following places was not a title of a Frank Zappa song?

Answer: Kalamazoo

Although 'Kalamazoo' was not the title of a Frank Zappa song, it is the title of a very cool song by the band 'Primus'. Primus' leader, Les Claypool, was greatly influenced by Zappa.
16. Which of the following illegal drugs did Frank Zappa commonly use?

Answer: Frank Zappa was strongly opposed to the use of all illegal drugs

Frank was strongly against the use of illegal drugs and proudly never used them. The only illegal drug he ever tried was marijuana and was quoted as saying that he didn't like it and didn't see why anyone would want to do that to their mind.
17. The name of Frank's oldest child is?

Answer: Moon Unit

Moon Unit is the oldest, followed by Dweezil, Ahmet, and finally Diva.
18. Which of the following famous drummers was never a member of Zappa's band?

Answer: Carmine Appice

Carmine Apice was a member of The Vanilla Fudge and never a member of any of Zappa's bands.
19. Which Zappa movie-video was not released to the public for over two decades after its completion?

Answer: Uncle Meat

'Uncle Meat' was completed in 1970, but was not released to the public for over two decades. 'Zappa in New York' was the title of a Zappa double LP, but never made into a movie.
20. What famous musician joined Zappa's band on stage to perform one of his own original compositions on the Zappa LP 'Broadway the Hardway'?

Answer: Sting

After meeting Zappa in a hotel prior to a concert, Sting was invited to perform the Police song 'Murder by Numbers' with Zappa's band. It was recorded and later released on the Zappa LP 'Broadway the Hardway'. Sting preludes the song with some humorous narration involving TV evangelist Jimmy Swaggert. They then bust into a spirited jazzy version of the Police tune.
Source: Author ZappaGirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us