FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Frank Zappa
Quiz about Frank Zappa

Frank Zappa Trivia Quiz


An iconoclast and great American composer, musician and rock guitarist - Frank Zappa.

A multiple-choice quiz by NevC. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Frank Zappa

Author
NevC
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,658
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
280
Last 3 plays: Guest 91 (9/10), RUDYMAGOO (8/10), Boergars (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Starting at the beginning - Frank Zappa was born in what US city? Hint


Question 2 of 10
2. Frank attended which music school? Hint


Question 3 of 10
3. Frank co-wrote and co-directed what 1971 movie? Hint


Question 4 of 10
4. Which is not a Frank Zappa album? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of Frank's last record label? Hint


Question 6 of 10
6. Frank was a staunch defender of the First Amendment- Freedom Of Speech rights and railed against the censorship of the PMRC. What is the PMRC? Hint


Question 7 of 10
7. What year was Frank inducted into the Rock and Roll Hall of Fame? Hint


Question 8 of 10
8. On what 1960s TV sitcom did Frank have a cameo appearance? Hint


Question 9 of 10
9. Which Frank Zappa album has been preserved by the Library of Congress in the National Recording Registry? Hint


Question 10 of 10
10. What is a 3834 Zappafrank? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 03 2024 : Guest 91: 9/10
Mar 25 2024 : RUDYMAGOO: 8/10
Mar 23 2024 : Boergars: 9/10
Mar 10 2024 : Guest 46: 6/10
Mar 01 2024 : Guest 81: 6/10
Feb 26 2024 : frinkzappa: 9/10
Feb 23 2024 : Guest 165: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Starting at the beginning - Frank Zappa was born in what US city?

Answer: Baltimore, Md

Frank was born on December 21, 1940 in Baltimore Md.
2. Frank attended which music school?

Answer: Frank never went to a music school- he was self taught

In his autobiography, "The Real Frank Zappa Book" Frank notes his appreciation of and influence by the composer Edgard Varese.
3. Frank co-wrote and co-directed what 1971 movie?

Answer: 200 Motels

Ringo Starr appears in the movie as does Keith Moon. It stars Theodore Bikel with music by the Royal Philharmonic Orchestra and the Mothers of Invention, Frank's band.
4. Which is not a Frank Zappa album?

Answer: Blonde on Blonde

Frank was prolific in his musical output and recorded over 100 albums, approximately a third of which have been posthumously released as a result of Frank's son Dweezil's continuing efforts.
5. What is the name of Frank's last record label?

Answer: Barking Pumpkin Records

Frank founded Barking Pumpkin records in 1981.
6. Frank was a staunch defender of the First Amendment- Freedom Of Speech rights and railed against the censorship of the PMRC. What is the PMRC?

Answer: Parents Music Resource Center

Tipper Gore, wife of VP Al Gore, was a founding member of the PMRC with their goal being to remove sexual and satanic music lyrics.
7. What year was Frank inducted into the Rock and Roll Hall of Fame?

Answer: 1995

He was posthumously inducted the year after his death.
8. On what 1960s TV sitcom did Frank have a cameo appearance?

Answer: The Monkees

The episode was "The Monkees Blow Their Minds" where Frank and Michael Nesmith switched roles. Frank also appeared in the Monkees movie 'Head".
9. Which Frank Zappa album has been preserved by the Library of Congress in the National Recording Registry?

Answer: We're Only In It For The Money

According to the National Recording Registry, "Frank Zappa's inventive and iconoclastic album presents a unique political stance, both anti-conservative and anti-counterculture and features a scathing satire on hippiedom and America's reaction to it".
10. What is a 3834 Zappafrank?

Answer: An asteroid

Frank was so highly regarded by the Czechoslovakian people that in 1994 an asteroid was named in Franks honor that was discovered by a Czech astronomer, Ladislav Brozek.
Source: Author NevC

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us