Quiz about Frank Zappa  Man From Utopia
Quiz about Frank Zappa  Man From Utopia

Frank Zappa - Man From Utopia Trivia Quiz


"The language and concepts contained herein are guaranteed not to cause eternal torment in the place where the guy with the horns and pointed stick conducts his business" was Frank's answer to the PMRC's infamous "tipper-sticker."

A multiple-choice quiz by JamesLake. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Frank Zappa

Author
JamesLake
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
157,706
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
998
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (13/15), Guest 174 (13/15), Guest 73 (4/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Frank was influenced by numerous avant-garde and contemporary composers. Which one of the following did he often refer to besides Edgard Varèse? Hint

Eric Satie
Conlon Nancarrow
Alberto Ginastera
Phillip Glass

2. Who played violin on "Fifty-Fifty?" Hint

Jorge Pinchevsky
Stephane Grappelli
Jean Luc Ponty
Jerry Goodman

3. Who sang uncredited background vocals on "Overnight Sensations?" Hint

The Persuasions
The Shirelles
The Ikettes
The Ronettes

4. What was percussionist Ruth Underwood's maiden name? Hint

Komanoff
Romanoff
Kominski
Romanski

5. What is the numerical title of the instrumental track that Frank co-wrote and performed with Indian violin legend, Shankar? Hint

Thirteen
Eighty-six
Sixty-Nine
Sixteen

6. What was the title of the song that featured activities in a Jewish haberdashery? Hint

"Eddie, Are You Kidding"
"Jewish Princess"
"Pound For A Brown"
"Village Of The Sun

7. What type of sandwich did Frank's family eat while he was growing up? Hint

Baked Bean and Avacado
Peanut Butter and Onion
Peanut Butter and Banana
Corn and Mashed Potato

8. Who sang "Heavenly Bank Account" on "Zappa's Universe?" Hint

The Manhattan Transfer
Take 6
Rockapella
The Nylons

9. Who is the Zappa family friend who narrated "Frank Zappa: American Composer" a radio documentary produced By Steve Rowland and Gail Zappa for NPR? Hint

Joel Thorme
Mike Keneally
Beverly D' Angelo
Don Van Vliet

10. Who was "the Indian of the group?" Hint

Bunk Gardner
Napolean Murphy Brock
Jimmy Carl Black
Motorhead Sherwood

11. What was the name of the "hair" band who's lead guitar player was immortalized in "Punky's Whips?" Hint

Poison
Great White
Cinderella
Angel

12. What was the name of the album that first featured people talking inside of a piano? Hint

"Freak Out"
"Mothermania"
"Absolutely Free"
"Lumpy Gravy"

13. Who was Cal Schenkel? Hint

Zappa/Mothers early producer and studio engineer
Zappa/Mothers early manager and A&R director
Zappa/Mothers early live sound engineer and equipment manager
Zappa/Mothers early cover artist and art director

14. "Jazz From Hell" was recorded primarily using what instrument(s)? Hint

Synclavier
Guitar
Percussion
Mechanical (Player) Piano

15. What is UMRK? Hint

Frank's basement studio
Barfko-Swill's corporate offices
A rehersal studio in Van Nuys
Dweezil's touring band


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Frank was influenced by numerous avant-garde and contemporary composers. Which one of the following did he often refer to besides Edgard Varèse?

Answer: Conlon Nancarrow

Nancarrow wrote "humanly-unplayable" pieces for mechanical (player) piano.
2. Who played violin on "Fifty-Fifty?"

Answer: Jean Luc Ponty

Zappa also wrote "King Kong" to feature Ponty.
3. Who sang uncredited background vocals on "Overnight Sensations?"

Answer: The Ikettes

Allegedly Ike Turner was upset with Frank for paying the Ikettes too much for the session.
4. What was percussionist Ruth Underwood's maiden name?

Answer: Komanoff

Ruth also contributed to the 1977 album by Billy Cobham called "Inner Conflicts." She played marimbas and xylophone.
5. What is the numerical title of the instrumental track that Frank co-wrote and performed with Indian violin legend, Shankar?

Answer: Thirteen

It appears on You Can't Do That On Stage Anymore Vol. 6. Frank introduced it as follows:

"Now this little, this little number is in thirteen, it's subdivided 5/8 and 4/4 if you wanna clap your hands.
12-123-1234 12-123-1234 12-123-1234 12-123-1234.
Pretty Good."
6. What was the title of the song that featured activities in a Jewish haberdashery?

Answer: "Eddie, Are You Kidding"

Ït appeared on "Just Another Band From LA" and featured Flo and Eddie.
7. What type of sandwich did Frank's family eat while he was growing up?

Answer: Corn and Mashed Potato

This "tasty little morstle" was chronicled in "The Real Frank Zappa Book" written by Frank and Peter Occhiofrosso.
8. Who sang "Heavenly Bank Account" on "Zappa's Universe?"

Answer: Rockapella

Rockapella also did a Folger's coffee commercial a while back.
9. Who is the Zappa family friend who narrated "Frank Zappa: American Composer" a radio documentary produced By Steve Rowland and Gail Zappa for NPR?

Answer: Beverly D' Angelo

D'Angelo appeared with Chevy Chase in the "National Lampoon Vacation" series.
10. Who was "the Indian of the group?"

Answer: Jimmy Carl Black

Jimmy Carl Black was born Feb. 1st 1938 as James Inkanish Jr. in
El Paso Texas. He met Roy Estrada and Ray Collins and started the band called "The Soul Giants" which became the Mothers (of Invention). Black recorded regularly with Frank from 1966 to 1971. He always wanted to know "when are we gonna get paid?"
11. What was the name of the "hair" band who's lead guitar player was immortalized in "Punky's Whips?"

Answer: Angel

His name was Punky Meadows and he was a finalist to replace Ace Frehley in KISS in 1982.
12. What was the name of the album that first featured people talking inside of a piano?

Answer: "Lumpy Gravy"

Johnny Guerin and Victor Feldman, later of Tom Scott's LA Express, appear on "Lumpy Gravy."
13. Who was Cal Schenkel?

Answer: Zappa/Mothers early cover artist and art director

Cal's surrealistic covers included "The Grand Wazoo", "Overnight Sensation", and "Burnt Weenie Sandwich." Great stuff...
14. "Jazz From Hell" was recorded primarily using what instrument(s)?

Answer: Synclavier

Every track was realized and performed on the Synclavier except "St.Etienne" which was recorded by one of Frank's touring bands.
15. What is UMRK?

Answer: Frank's basement studio

UMRK stands for "Utility Muffin Research Kitchen."
Source: Author JamesLake

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 99: 13/15
Jan 19 2023 : Guest 174: 13/15
Jan 17 2023 : Guest 73: 4/15
Dec 28 2022 : Guest 31: 11/15
Dec 28 2022 : Guest 158: 10/15

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us