FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Zappa Release 3 Were Only  Money 1968
Quiz about Zappa Release 3 Were Only  Money 1968

Zappa Release #3: We're Only ... Money [1968] Quiz


Questions about Release #3: "We're Only In It For The Money" [1968]

A multiple-choice quiz by elsa65. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Frank Zappa

Author
elsa65
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,840
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
137
- -
Question 1 of 10
1. On the first track, "Are You Hung Up?" Gary Kellgren, the engineer, whispers his threats to erase all the Frank Zappa masters. He says they will be: Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is NOT mentioned in the lyrics to "Who Needs The Peace Corps?"? Hint


Question 3 of 10
3. According to Zappa, the songwriter, "What's the Ugliest Part of Your Body?"? Hint


Question 4 of 10
4. "The first word of this song is 'discorporate.' It means to leave your body."

What song is this from?
Hint


Question 5 of 10
5. Halfway through "Nasal Retentive Calliope Music," someone says, "Beautiful! God! It's God! I see God!" Who is it? Hint


Question 6 of 10
6. What do the father and mother in the "Idiot Bastard Son" do? Hint


Question 7 of 10
7. This eerie song seems to predict the Kent State massacre: Hint


Question 8 of 10
8. "Mother People" opens with which sound? Hint


Question 9 of 10
9. The album is a parody of "Sgt. Pepper's." The final track, "The Chrome Plated Megaphone of Destiny" is itself a parody of The Beatles' "A Day in the Life." How does Zappa do this? Hint


Question 10 of 10
10. What did Zappa do to this album in 1985? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : Guest 136: 3/10
Apr 03 2024 : Guest 91: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On the first track, "Are You Hung Up?" Gary Kellgren, the engineer, whispers his threats to erase all the Frank Zappa masters. He says they will be:

Answer: Blank ... Empty ... Space

Zappa immediately throws the listener into his world of "anything-is-sound-is-music." The creepy whispering is accompanied by other bizarre sound-music, all leading into the first actual song, "Who Needs The Peace Corps?".
2. Which of the following is NOT mentioned in the lyrics to "Who Needs The Peace Corps?"?

Answer: Golden Gate Park

Zappa skewers the Hippy Scene during the 1967 "Summer of Love" with perfect aim!
3. According to Zappa, the songwriter, "What's the Ugliest Part of Your Body?"?

Answer: Your mind

The "B" section ("All your children are poor unfortunate victims ...") is in a very nasty 7/8 time!
4. "The first word of this song is 'discorporate.' It means to leave your body." What song is this from?

Answer: Absolutely Free

Another example of Zappa's "conceptual continuity." Although, musically and lyrically, they have nothing to do with each other, the song title is identical to the title of FZ's previous album.
5. Halfway through "Nasal Retentive Calliope Music," someone says, "Beautiful! God! It's God! I see God!" Who is it?

Answer: Eric Clapton

Clapton also appears on the first track, "Are You Hung Up?".
6. What do the father and mother in the "Idiot Bastard Son" do?

Answer: Congressman and Hooker

"The father's a Nazi in Congress today / The mother's a hooker somewhere in L.A."
7. This eerie song seems to predict the Kent State massacre:

Answer: Mom & Dad

One of Zappa's most heartbreaking songs. "Your child was killed in the park today / Shot by the cops as she quietly lay".
8. "Mother People" opens with which sound?

Answer: snorking

Zappa's road manager, Dick Barber, was an expert "snorker" and FZ -- who adored the sound of it -- recruited him frequently.
9. The album is a parody of "Sgt. Pepper's." The final track, "The Chrome Plated Megaphone of Destiny" is itself a parody of The Beatles' "A Day in the Life." How does Zappa do this?

Answer: Instead of one chord held for a long time, he holds just one note for a long time

A subtle thing -- but a nice touch, with Zappa vigorously whipping that PAN button from left to right!
10. What did Zappa do to this album in 1985?

Answer: He re-recorded the bass and drum parts

Zappa claimed the bass and drum tracks had faded from the original master. Many of his fans were furious when he did this. Fortunately, he later put out the original mix, thereby invalidating his initial claim about the tapes!
Source: Author elsa65

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us