Quiz about Famous Ferdinands
Quiz about Famous Ferdinands

Famous Ferdinands Trivia Quiz


Welcome to this quiz about ten famous Ferdinands. Ten?! Yes, although I have included the standard variant Fernando too.

A multiple-choice quiz by KentQuizzer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. First Names
  8. »
  9. First Names E-G

Author
KentQuizzer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
377,421
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
279
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Ferdinand was a significant figure in automotive history and founded a famous car company? Hint

Ferdinand Ford
Ferdinand Volkswagen
Ferdinand Ferrari
Ferdinand Porsche

2. Which Ferdinand was assassinated in Sarajevo in 1914, triggering World War One? Hint

Ferdinand II of Aragon
Ferdinand I of the Two Sicilies
Ferdinand II of Portugal
Franz Ferdinand Archduke of Austria

3. Which Ferdinand ruled the Philippines from 1965 to 1986? Hint

Ferdinand Bol
Ferdinand Magellan
Ferdinand Marcos
Ferdinand de Lesseps

4. Which Ferdinand developed the Suez Canal? Hint

Ferdinand de Saussure
Ferdinand Magellan
Ferdinand de Lesseps
Ferdinand Bol

5. Which Ferdinand was a leading French soldier during World War One? Hint

Archduke Franz Ferdinand of Austria
Ferdinand Porsche
Ferdinand von Zeppelin
Ferdinand Foch

6. Which Ferdinand was a leading figure in the development of airships? Hint

Ferdinand Blimp
Ferdinand von Zeppelin
Ferdinand di Rigible
Ferdinand Hindenburg

7. Which Ferdinand led the first expedition to circumnavigate the world, although he died en route in the Philippines? Hint

Ferdinand Marcos
Ferdinand Magellan
Ferdinand de Lesseps
Ferdinand von Zeppelin

8. Which Ferdinand or Fernando played 81 times for the England national football team? Hint

Ferdinand Coly
Fernando Torres
Rio Ferdinand
Fernando Alonso

9. Which Ferdinand or Fernando won the Formula One drivers' championship in 2005 at the age of 24? Hint

Fernando Torres
Fernando Alonso
Les Ferdinand
Rio Ferdinand

10. Which Ferdinand was a famous French ballet dancer? Hint

Les Ferdinand
Ferdinand
Rio Ferdinand
Ferdinand Foch


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Ferdinand was a significant figure in automotive history and founded a famous car company?

Answer: Ferdinand Porsche

Ferdinard Porsche had major achievements with companies such as Mercedes-Benz before founding Porsche. His involvement with the "Volkswagen" and with Nazi military projects was highly controversial. He died in 1951.
2. Which Ferdinand was assassinated in Sarajevo in 1914, triggering World War One?

Answer: Franz Ferdinand Archduke of Austria

Archduke Franz Ferdinand of Austria and his wife Sophie were killed by Gavrilo Princip on 28 June 1914 in Sarajevo. There were many factors that led to World War One, but the assassination of Franz Ferdindad was an explicit trigger. Coincidentally, another Ferdinand - Ferdinand Porsche - had been Franz Ferdinand's chauffeur several years earlier.
3. Which Ferdinand ruled the Philippines from 1965 to 1986?

Answer: Ferdinand Marcos

Ferdinand Marcos ruled the Philippines for over twenty years, part of that time under martial law. He was a corrupt dictator and his wife, Imelda, became notorious in her own right. Coincidentally, another Ferdinand - Ferdinand Magellan - was killed in a battle in the Philippines in 1521.
4. Which Ferdinand developed the Suez Canal?

Answer: Ferdinand de Lesseps

Ferdinand de Lesseps was a French diplomat and entrepreneur who developed the Suez Canal. He failed at a later attempt to repeat his success with the Panama Canal. He was also the person who formally presented the Statue of Liberty to the United States.
5. Which Ferdinand was a leading French soldier during World War One?

Answer: Ferdinand Foch

Ferdinand Foch was a French military leader who led the Allied forces to victory at the end of World War One. After the Treaty of Versailles, he stated - prophetically - that "This is not a peace. It is an armistice for twenty years".
6. Which Ferdinand was a leading figure in the development of airships?

Answer: Ferdinand von Zeppelin

Ferdinand von Zeppelin was an aircraft manufacturer who founded the Zeppelin airship company. He died during World War One, but significant airship development continued until well into the 1930s.
7. Which Ferdinand led the first expedition to circumnavigate the world, although he died en route in the Philippines?

Answer: Ferdinand Magellan

Ferdinand Magellan was a Portuguese explorer. Under Spanish patronage, he led the first circumnavigation of the world. Magellan, however, did not make it home. He was killed at the Battle of Mactan in the Philippines in 1521.
8. Which Ferdinand or Fernando played 81 times for the England national football team?

Answer: Rio Ferdinand

Rio Ferdinand was a centre-back who played for England between 1997 and 2011. He was born in London in 1978. His wife Rebecca died of breast cancer in 2015. Several relatives are/were also professional footballers, including his cousin Les Ferdinand.
9. Which Ferdinand or Fernando won the Formula One drivers' championship in 2005 at the age of 24?

Answer: Fernando Alonso

Fernando Alonso won the drivers' championship in 2005 and 2006, becoming the then-youngest champion and double champion. He was born in Oviedo in northern Spain in 1981. Alonso was the first Spanish driver to win a Formula One Grand Prix.
10. Which Ferdinand was a famous French ballet dancer?

Answer: Ferdinand

Ferdinand - born Jean La Brunière de Médicis - was a major French ballet dancer during the early nineteenth century. He was principal dancer at the Paris Opera Ballet from 1813 onwards. England footballer Rio Ferdinand won a scholarship to a major London ballet school and attended classes for several years before choosing to focus on football.
Source: Author KentQuizzer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us