Quiz about Juan Gris
Quiz about Juan Gris

Juan Gris Trivia Quiz


The artist Juan Gris. Gris is the second of nineteen focus artists featured in the 2001-2002 US Academic Decathlon curriculum and his featured work is Portrait of Picasso.

A multiple-choice quiz by SuperRo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People E-G

Author
SuperRo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
67,448
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
388
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was Gris born? Hint

Madrid
Barcelona
Paris
Cadiz

2. Juan Gris was not his real name; what was he born as? Hint

Juan Perez
Jose Peron
Jose Gonzalez
Jose Diaz

3. Where did Gris study? Hint

The Salon in Paris
School of Design in Paris
School of Arts and Industries in Madrid
The Academy Julien in Paris

4. In 1904 or 1905, Gris studied under a master painter. Who was it? Hint

Pablo Picasso
Jose Moreno Carbonero
Salvador Dali
Auguste Rodin

5. Why did the artist change his name to Juan Gris? Hint

no one knows
because he was moody and it reflected his character
because gray was the predominant color in his works at the time
because he thought Perez sounded too ethnic and he wanted his work to be universal

6. In 1906, Gris grew impatient with the art world that he was currently living in. He sold everything he had and left that place, almost penniless. Where did he go? Hint

Paris
London
Madrid
New York City

7. What art dealer represented Gris's works for the majority of the artist's career? Hint

Schumalker
Welker
Picasso represented Gris
Kahnweiler

8. What art movement is Gris most associated with? Hint

Fauvism
Surrealism
Cubism
Die Brucke

9. Gris had an illegitimate son; who was the mother of his child? Hint

Josette
Elise
Marie-Raine
Belin

10. What year did Gris paint Portrait of Picasso? Hint

1917
1913
1912
1922

11. Gris was plagued by a recurrent disease and he had to undergo a painful surgery because of it. What disease did he have? Hint

asthma
tuberculosis
diabetes
alcoholism

12. Choose the BEST answer: Which of these artists might have influenced Juan Gris the LEAST? Hint

Braque
Cezanne
Picasso
Delacroix

13. Which is NOT a well-known artwork done by Gris? Hint

Still Life With Glass of Beer
Woman With Basket
Portrait of Belin
The Man With The Club

14. Early in his career, Juan Gris worked as a poster-maker, drawing in a style chiefly influenced by whom? Hint

Gorky
Watteau
Seurat
Toulouse-Lautrec

15. All of the following hues are present in Portrait of Picasso EXCEPT...? Hint

yellow
blue
brown
violet


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Gris born?

Answer: Madrid

2. Juan Gris was not his real name; what was he born as?

Answer: Jose Gonzalez

His full birth name was Jose Victoriano Carmelo Carlos Gonzalez Perez. There's a mouthful!
3. Where did Gris study?

Answer: School of Arts and Industries in Madrid

Contrary to popular belief, Juan Gris did not study engineering and was never an engineer. He graduated from the School of Arts and Industries in 1902.
4. In 1904 or 1905, Gris studied under a master painter. Who was it?

Answer: Jose Moreno Carbonero

Carbonero was from Malaga. Picasso and Dali both learned from him over the years.
5. Why did the artist change his name to Juan Gris?

Answer: no one knows

His new name was definitely not inspired by the colors he used, for they were bright and powerful.
6. In 1906, Gris grew impatient with the art world that he was currently living in. He sold everything he had and left that place, almost penniless. Where did he go?

Answer: Paris

Gris had grown impatient with the art world in Spain. His move also kept him out of obligatory military service. This branded him a fugitive and prevented him from ever returning to Spain.
7. What art dealer represented Gris's works for the majority of the artist's career?

Answer: Kahnweiler

Gris met Pablo Picasso within a year of his arrival in Paris and in fact worked in a studio in the same building as Picasso. Picasso didn't like Gris for some reason, but he did do him one favor: he told the art dealer Daniel-Henry Kahnweiler about him. Kahnweiler was to represent Gris's works for the rest of his art career.
8. What art movement is Gris most associated with?

Answer: Cubism

9. Gris had an illegitimate {son;} who was the mother of his child?

Answer: Belin

Belin disappeared as soon as her and Gris's son was born. Gris was a struggling artist at the time and he did not feel that he could care for the child, so he sent Jorge to Spain to live with his family.
10. What year did Gris paint Portrait of Picasso?

Answer: 1912

Gris painted the work as a homage to the man he considered his teacher and friend, even though Picasso was neither.
11. Gris was plagued by a recurrent disease and he had to undergo a painful surgery because of it. What disease did he have?

Answer: asthma

12. Choose the BEST answer: Which of these artists might have influenced Juan Gris the LEAST?

Answer: Delacroix

13. Which is NOT a well-known artwork done by Gris?

Answer: Portrait of Belin

He did, however, paint Portrait of Josette, who was his wife.
14. Early in his career, Juan Gris worked as a poster-maker, drawing in a style chiefly influenced by whom?

Answer: Toulouse-Lautrec

15. All of the following hues are present in Portrait of Picasso EXCEPT...?

Answer: violet

Source: Author SuperRo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us