FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Last Name Ford
Quiz about Last Name Ford

Last Name Ford Trivia Quiz


These questions are about people with the last name Ford.

A multiple-choice quiz by Robert907. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Name Game
  8. »
  9. Same Surname

Author
Robert907
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,558
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
734
- -
Question 1 of 10
1. Gerald R. Ford was the 38th President of the United States. He became President with the resignation of Richard Nixon. Who served as Ford's Vice-President from 1974-1977? Hint


Question 2 of 10
2. For which movie did actor Harrison Ford receive his first Academy Award nomination for Best Actor in 1985?
Hint


Question 3 of 10
3. With which song is American singer and television host Tennessee Ernie Ford most associated? Hint


Question 4 of 10
4. For which Major League Baseball team did pitcher Whitey Ford establish a record by winning ten World Series games? Hint


Question 5 of 10
5. Which Ford killed American outlaw Jesse James? Hint


Question 6 of 10
6. Director John Ford won four Academy Awards for Best Director. Which of the four films was the only one to also win the Best Picture Oscar that year? Hint: Coal mining. Hint


Question 7 of 10
7. Edsel Ford was the son of the founder of the Ford Motor Company. What was the name of Edsel Ford's sibling? Hint


Question 8 of 10
8. Canadian-born American actor Glenn Ford starred in the 1955 movie "Blackboard Jungle". What classic rock and roll song was popularized by its inclusion in the film's opening credits? Hint


Question 9 of 10
9. From 1988-1998, actress Faith Ford appeared as the character Corky Sherwood on which American television series? Hint


Question 10 of 10
10. What is NOT one of the names of Gerald and Betty Ford's children? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Gerald R. Ford was the 38th President of the United States. He became President with the resignation of Richard Nixon. Who served as Ford's Vice-President from 1974-1977?

Answer: Nelson Rockefeller

Ford chose the former New York Governor Rockefeller over future Vice-President and President George H. W. Bush. Not every member of the Republican party was happy with the decision with Barry Goldwater voting against the appointment. Dole replaced Rockefeller on the 1976 ticket with Ford/Dole losing to Carter/Mondale.
2. For which movie did actor Harrison Ford receive his first Academy Award nomination for Best Actor in 1985?

Answer: Witness

A young Amish boy witnesses a murder. Detective John Book (Ford) investigates and is forced to hide out in an Amish community when the case takes a dangerous turn. Ford lost the 1985 Award to William Hurt for "Kiss of the Spider Woman".
3. With which song is American singer and television host Tennessee Ernie Ford most associated?

Answer: Sixteen Tons

The song was an unexpected hit for Ford as it was a cover of a 1946 recording by Merle Travis. The song is about the life of a coal miner and has in turn been covered by artists ranging from Bo Diddley to Stevie Wonder, Tom Jones, Johnny Cash and Robbie Williams. The other choices are all Marty Robbins songs.
4. For which Major League Baseball team did pitcher Whitey Ford establish a record by winning ten World Series games?

Answer: New York Yankees

Ford played for the Yankees from 1950 until 1967 missing two years to serve in the Korean War. He appeared in ten World Series winning six championships. Ford and fellow Yankee Mickey Mantle were both elected to the Hall of Fame in 1974.
5. Which Ford killed American outlaw Jesse James?

Answer: Robert Ford

Robert Ford and his brother Charles planned to kill Jesse James to claim the $10,000 bounty placed on his head by the Governor. On April 3, 1882 Robert Ford shot James in the back of the head. Ford only received a small portion of the reward and was himself murdered ten years later.
6. Director John Ford won four Academy Awards for Best Director. Which of the four films was the only one to also win the Best Picture Oscar that year? Hint: Coal mining.

Answer: How Green Was My Valley

Life in a Welsh coal mining town is seen through the eyes of the Morgan family. Ironically, although Ford is best remembered for his Western films, none of his Oscar wins were for his Westerns.
7. Edsel Ford was the son of the founder of the Ford Motor Company. What was the name of Edsel Ford's sibling?

Answer: He was an only child

Edsel, who passed away in 1943, was the only child of Clara and Henry Ford. Although the name Edsel is usually associated with a failed line of cars introduced after his death, Edsel Ford was a progressive thinker who broke with his conservative father to encourage flashier cars at Ford Motors. The other selections along with Josephine Clay Ford are Edsel's children.
8. Canadian-born American actor Glenn Ford starred in the 1955 movie "Blackboard Jungle". What classic rock and roll song was popularized by its inclusion in the film's opening credits?

Answer: Rock Around the Clock

The song reached number 1 on the Billboard charts for eight weeks after the release of the movie. Bill Haley's song is widely regarded as a catalyst for the initial popularization of rock and roll music. "Blackboard Jungle" starred Glenn Ford as a teacher in an inner-city school. Sidney Poitier was one of the students.

The film also marked the film debuts of Vic Morrow and Jameel Farrah(later to be known as Jamie Farr of M*A*S*H fame).
9. From 1988-1998, actress Faith Ford appeared as the character Corky Sherwood on which American television series?

Answer: Murphy Brown

Starring Candace Bergen, the comedy "Murphy Brown" followed an investigative journalist and news anchor for a fictional television show. Ford's Corky was a former Miss America whose lack of sophistication clashed with the professionally trained Brown.
10. What is NOT one of the names of Gerald and Betty Ford's children?

Answer: George

Jack became a businessman and Republican Party official. Steven was an actor appearing in the daytime drama "The Young and the Restless" from 1981 to 1987. Susan became an author and photojournalist. Oldest brother Michael is a minister.
Source: Author Robert907

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. My Name is Robb Average
2. Famous People with Colours in Names Easier
3. What's in a Name? Very Easy
4. What's in a Name II Very Easy
5. Two of a Kind Very Easy
6. General Lee Speaking Very Easy
7. Unrelated Very Easy
8. Peoples names ending in - TON Very Easy
9. Nameonyms Easier
10. Surname's the Same Very Easy
11. Same Last Names Average
12. No Relation! Very Easy

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us