FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about On the Sideline  Almost forgotten figures
Quiz about On the Sideline  Almost forgotten figures

On the Sideline - Almost forgotten figures Quiz


There are famous people that everyone knows....and then there are people that everyone has forgotten because they stood in the shadow of one of those famous people. This quiz is about those forgotten people in history, sport and culture.

A multiple-choice quiz by Case2. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Mixed People
  8. »
  9. 15 Minutes of Fame

Author
Case2
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
89,208
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
727
- -
Question 1 of 10
1. Neil Armstrong was the first man on the moon. Buzz Aldrin and Michael Collins were also part of the Apollo 11 crew. However, had they all come down with food-poisoning, the backup crew would have become famous. Who was the commander of the Apollo 11 backup crew? Hint


Question 2 of 10
2. Christopher Columbus discovered America and was the captain of the Santa Maria. However, he had two other ships with him, the Nina and the Pinta, captained by two brothers. Who remembers them? Hint


Question 3 of 10
3. Franklin D. Rooseveldt won 4 elections in the 1930's and 40's. But who remembers who lost those elections. Who was the Governor of Kansas who stood against Roosevelt as the Republican candidate in 1936? Hint


Question 4 of 10
4. When Bob Beamon smashed the longjump world record in the 1968 Olympics, a record that was to last for 23 years, the eyes of the world were upon him. So, who remembers who came second? Hint


Question 5 of 10
5. David Selznick wanted an unknown actress for the role of Scarlett O'Hara in "Gone with the Wind". Before he found Vivien Leigh many actresses auditioned. One of them missed her chance for immortality, despite being cast in the role of Cathleen Calvert. Who was she? Hint


Question 6 of 10
6. It was Wellington who defeated Napoleon at Waterloo in 1815. But, does anyone know who the British Prime-Minister was at the time? Hint


Question 7 of 10
7. Ian Gillan rose to fame as the singer of the legendary rockband Deep Purple. He wasn't their first singer though. Who was the lead singer of Deep Purple from 1965 to 1970? Hint


Question 8 of 10
8. Bill Gates is Microsoft. But, he wasn't on his own when he founded the company. Who was his childhood friend who co-founded the company and left in 1983 because he had Hodgkins disease? Hint


Question 9 of 10
9. When Hitler joined the German Workers Party in 1919, later known as the Nazi Party, he was the 54th member. A few years later he challenged the chairman. How different things could have been if he had lost. Who was the chairman who lost to Hitler? Hint


Question 10 of 10
10. We all know Lindbergh was the first to fly solo across the Atlantic. We also know that Alcock and Brown were the first to fly non-stop across the Atlantic. Nobody knows, however, that the US Navy plane NC-4 was the first to fly across the Atlantic with a stop-over. Who was the commander of that plane? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Neil Armstrong was the first man on the moon. Buzz Aldrin and Michael Collins were also part of the Apollo 11 crew. However, had they all come down with food-poisoning, the backup crew would have become famous. Who was the commander of the Apollo 11 backup crew?

Answer: James Lovell

William Anders was the Command Module backup pilot, Thomas Paine was the NASA administrator, and Eugene Cernan was the commander of Apollo 10.
2. Christopher Columbus discovered America and was the captain of the Santa Maria. However, he had two other ships with him, the Nina and the Pinta, captained by two brothers. Who remembers them?

Answer: Martin Alonzo & Vincente Yanez Pinzon

Martin Alonzo actually did discover Haiti, but who remembers that.
3. Franklin D. Rooseveldt won 4 elections in the 1930's and 40's. But who remembers who lost those elections. Who was the Governor of Kansas who stood against Roosevelt as the Republican candidate in 1936?

Answer: Alfred Landon

They all lost to Roosevelt. Hoover in 1932, Willkie in 1940 and Dewey in 1944.
4. When Bob Beamon smashed the longjump world record in the 1968 Olympics, a record that was to last for 23 years, the eyes of the world were upon him. So, who remembers who came second?

Answer: Klaus Beer

Williams and Baumgartner came first and second in 1972. Boston came third in 1968 and held the previous world record.
5. David Selznick wanted an unknown actress for the role of Scarlett O'Hara in "Gone with the Wind". Before he found Vivien Leigh many actresses auditioned. One of them missed her chance for immortality, despite being cast in the role of Cathleen Calvert. Who was she?

Answer: Marcella Martin

They all auditioned. Leigh went on to become a screen legend. Marcella Martin was forgotten.
6. It was Wellington who defeated Napoleon at Waterloo in 1815. But, does anyone know who the British Prime-Minister was at the time?

Answer: Robert Banks Jenkinson

They were all PMs at some time, but Jenkinson was PM from 1812 to 1827.
7. Ian Gillan rose to fame as the singer of the legendary rockband Deep Purple. He wasn't their first singer though. Who was the lead singer of Deep Purple from 1965 to 1970?

Answer: Rod Evans

Turner and Coverdale sang in Deep Purple after Gillian, Dio sang on Richie Blackmore's solo album. Evans left the band in 1970 when they changed their style from progressive rock to hardrock and rose to legendary status.
8. Bill Gates is Microsoft. But, he wasn't on his own when he founded the company. Who was his childhood friend who co-founded the company and left in 1983 because he had Hodgkins disease?

Answer: Paul Allen

Wozniak and Jobs co-founded Apple and Moore was one of the founders of the Intel Corporation.
9. When Hitler joined the German Workers Party in 1919, later known as the Nazi Party, he was the 54th member. A few years later he challenged the chairman. How different things could have been if he had lost. Who was the chairman who lost to Hitler?

Answer: Anton Drexler

Roehm joined the party at the same time as Hitler and went on to command the SA, Kahr was the Bavarian prime-minister when Hitler became chairman. Mueller was the leader of the Social Democratic Party.
10. We all know Lindbergh was the first to fly solo across the Atlantic. We also know that Alcock and Brown were the first to fly non-stop across the Atlantic. Nobody knows, however, that the US Navy plane NC-4 was the first to fly across the Atlantic with a stop-over. Who was the commander of that plane?

Answer: Albert C. Read

They crossed the Atlantic in May 1919, stopping over in the Azores. Alcock and Brown made their crossing one month later.
Source: Author Case2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us