FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Massacre at Rosewood
Quiz about The Massacre at Rosewood

The Massacre at Rosewood Trivia Quiz


This quiz is not about the movie "Rosewood," but about the actual events surrounding the massacre of an entire town, with the exception of a small band of innocents. Enter to find out what really happened.

A multiple-choice quiz by DakotaNorth. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Criminals
  8. »
  9. Murders

Author
DakotaNorth
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
53,572
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1590
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 23 (15/15), Guest 73 (8/15), Guest 175 (5/15).
- -
Question 1 of 15
1. When did the incident at Rosewood take place? Hint


Question 2 of 15
2. Who was the cause of the incident? Hint


Question 3 of 15
3. Who was the first Rosewood resident murdered? Hint


Question 4 of 15
4. Who was the matriarch of the Carrier family? Hint


Question 5 of 15
5. Not all the white residents of Sumner participated in the Rosewood massacre.


Question 6 of 15
6. Did the Ku Klux Klan become involved in the massacre?


Question 7 of 15
7. What was the name of the sheriff who was in charge of Rosewood and Sumner? Hint


Question 8 of 15
8. Who was murdered on January 4th? Hint


Question 9 of 15
9. By January 5th, approximately how many white men were in Rosewood? Hint


Question 10 of 15
10. When did the massacre end? Hint


Question 11 of 15
11. A month later the Grand Jury convened, what were their findings? Hint


Question 12 of 15
12. Who hid the children of Rosewood in the swamp? Hint


Question 13 of 15
13. Was it ever discovered that Fannie Taylor had lied?


Question 14 of 15
14. What year did the survivors of the Rosewood Massacre come forward and tell of the harrowing events of that week? Hint


Question 15 of 15
15. How much was awarded the survivors of Rosewood in 1993? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : Guest 23: 15/15
Feb 04 2024 : Guest 73: 8/15
Jan 27 2024 : Guest 175: 5/15
Jan 19 2024 : Guest 71: 12/15
Jan 12 2024 : Guest 90: 6/15
Jan 01 2024 : Guest 70: 7/15
Dec 31 2023 : Guest 71: 5/15
Dec 23 2023 : Guest 107: 9/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did the incident at Rosewood take place?

Answer: January 1, 1923

The incident at Rosewood began on New Year's Day in 1923. In the town of Sumner, an all white town where residents of Rosewood worked, a woman claimed that a black man attacked and raped her.
2. Who was the cause of the incident?

Answer: Francis Taylor

Twenty-two year old Francis Taylor, better known as Fannie Taylor, claimed that a black man attacked and raped her. Unbeknownst to Fannie, Sarah Carrier along with her grandchildren, Arnett Turner Goins and Philomena Carrier, saw a white man leave the house as they were nearing it. Sarah Carrier worked twice a week for Fannie, cleaning. One wonders why the sheriff never questioned Sarah or her grandchildren, since they were there.

The sheriff accepted Fannie's story at face value.
3. Who was the first Rosewood resident murdered?

Answer: Sam Carter

The murder of Sam Carter was the beginning of seven days of terror for the residents of Rosewood.
4. Who was the matriarch of the Carrier family?

Answer: Sarah Carrier

Sarah Carrier was murdered on Thursday, January 4, 1923. The reason she was murdered was because she dared to tell what she saw at the Taylor residence.
5. Not all the white residents of Sumner participated in the Rosewood massacre.

Answer: True

Though more than three quarters of the residents participated in the attack, documents and testimoney show that there were some who didn't believe Fannie Taylor. These residents were eventually outcasted in Sumner because many believed them to be 'Negro Lovers'. If all the residents of Sumner would have actually taken the time and consideration to actually hear what Sarah Carrier was telling them, this would never have happened.
6. Did the Ku Klux Klan become involved in the massacre?

Answer: Yes

Members of the Ku Klux Klan were in Rosewood and helped in the massacre. The only differnce here was that they didn't use their costumes that they are famous for. This is the only time the KKK murdered anyone without their costumes. Apparently they felt safe enough to do so because of all the white men that were in Rosewood.
7. What was the name of the sheriff who was in charge of Rosewood and Sumner?

Answer: Robert Elias Walker

Walker was the sheriff of Rosewood and Sumner. He was a young sheriff by all accounts and was probably thirty or thirty one years of age. Sheriff Walker obtained a pack of bloodhounds from Captain H. H. Henderson at Convict Camp Number 17, Fort White, near High Springs in neighboring Alachua County.

There was evidence that the manhunt for the black man who supposedly attacked Fannie Taylor was started before Walker retrieved the bloodhounds.
8. Who was murdered on January 4th?

Answer: Lexie Gordon

Also on January 4, 1923, Sarah Carrier was murdered. Lexie Gordon was mudered as she attempted to flee into the swamps.
9. By January 5th, approximately how many white men were in Rosewood?

Answer: 200-300

Four days after Fannie Taylor's accusations, two hundred to three hundred white men converged on Rosewood. Once there, they began burning buildings and lynching innocent people.
10. When did the massacre end?

Answer: January 7, 1923

On January 6, 1923, a train brought refugees from Rosewood to Gainesville. On January 7, 1923, a small band of white men returned to Rosewood and finished burning down the town.
11. A month later the Grand Jury convened, what were their findings?

Answer: They found insufficient evidence to prosecute

On February 11, 1923, the Grand Jury convened in Bronson to see if the state had a case. On February 15, 1923, the Grand Jury said that there was insufficient evidence to prosecute.
12. Who hid the children of Rosewood in the swamp?

Answer: Beulah "Scrappie" Carrier

Beulah "Scrappie" Taylor had hid the children in the swamp. They remained there for five days.
13. Was it ever discovered that Fannie Taylor had lied?

Answer: Yes

In 1992, the children, now grown, gave sworn affadavits about the events of that terrifying week. Arnett Turner Goins and Philomena Carrier, the only surviving witnesses of the day that Fannie Taylor had claimed that a black man had raped and attacked her, claimed that a white man had left the Taylor house and that four hours later Fannie claimed that a black man attacked her. Arnett and Philomena have given sworn affidavits and had passed a lie detecter test.
14. What year did the survivors of the Rosewood Massacre come forward and tell of the harrowing events of that week?

Answer: 1992

The survivors of the massacre came forward in 1992, and told the world exactly what happened.
15. How much was awarded the survivors of Rosewood in 1993?

Answer: $7 Million

$7 million dollars was awarded to the survivors and descendants of victims of the Rosewood Massacre.
Source: Author DakotaNorth

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us