FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ascension Day
Quiz about Ascension Day

Ascension Day Trivia Quiz


The Feast of the Ascension is one of the great feasts of the Christian Year. It celebrates the bodily ascension of Jesus into Heaven. It has been kept on a Thursday, the fortieth day after Easter, since at least the 5th Century and perhaps earlier.

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian Holidays and Feasts

Author
FatherSteve
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,796
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
938
Awards
Top 20% Quiz
Question 1 of 10
1. In how many and which of the historic creeds of the Church is the Ascension affirmed? Hint


Question 2 of 10
2. What is the liturgical colour most often associated with Ascension Day in the Western Church? Hint


Question 3 of 10
3. Is the Feast of the Ascension always and everywhere observed on the 40th day after Easter? Hint


Question 4 of 10
4. Venantius Honorius Clementianus Fortunatus, a 5th Century poet and bishop, wrote a poem entitled "Salve, festa dies" which has been variously translated. Versions of this hymn are sung on Easter Day, Ascension Day and Pentecost. Which of the following lines is sung on Ascension? Hint


Question 5 of 10
5. How did Ascension Island, located in the middle of the South Atlantic Ocean, get its name? Hint


Question 6 of 10
6. The Gospel according to Saint Luke says the Ascension occurred in the vicinity of Bethany (Luke 24:50-51). Where does the Acts of the Apostles say it happened? Hint


Question 7 of 10
7. In which of Shakespeare's plays does a character speak the following lines? "Is this Ascension-day? Did not the prophet say that before Ascension-day at noon my crown I should give off? Even so I have: I did suppose it should be on constraint: But, heaven be thank'd, it is but voluntary."
Hint


Question 8 of 10
8. There is a long-standing custom in England of "beating the bounds" on (or near) Ascension Day. What is involved? Hint


Question 9 of 10
9. Salvador Dali painted a painting called "The Ascension of Christ." What feature of Christ's body is most prominent in this painting? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these Ascension Day food custom(s) is/are factual? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 25 2024 : Guest 86: 5/10
Feb 28 2024 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In how many and which of the historic creeds of the Church is the Ascension affirmed?

Answer: Three: the Apostles', Nicene and Athanasian Creeds

The Apostles' and Nicene Creeds are used regularly in liturgy; the use of the Athanasian Creed is much less common, although it is used by some Lutherans and Anglicans on Trinity Sunday.
2. What is the liturgical colour most often associated with Ascension Day in the Western Church?

Answer: White

White is used in the West from Easter Day until the Eve of Pentecost when the liturgical colour changes to red.
3. Is the Feast of the Ascension always and everywhere observed on the 40th day after Easter?

Answer: No, sometimes it is kept on the 7th Sunday of Easter.

There is a trend, beginning in the last half of the 20th Century, to commemorate the Ascension on the Sunday next after the 40th day after Easter, when more people are likely to be in church.
4. Venantius Honorius Clementianus Fortunatus, a 5th Century poet and bishop, wrote a poem entitled "Salve, festa dies" which has been variously translated. Versions of this hymn are sung on Easter Day, Ascension Day and Pentecost. Which of the following lines is sung on Ascension?

Answer: Day when our risen Lord / Rose in the heavens to reign.

The English composer and hymn writer Ralph Vaughan Williams wrote the uplifting tune to which this hymn is most often sung.
5. How did Ascension Island, located in the middle of the South Atlantic Ocean, get its name?

Answer: It was discovered in 1503 by Alphonse d'Albuquerque on Ascension Day.

In 1815, Ascension Island was officially declared a "stone frigate" of the British Royal Navy with the name HMS Ascension, during the time that Napoleon I was imprisoned on nearby Saint Helena.
6. The Gospel according to Saint Luke says the Ascension occurred in the vicinity of Bethany (Luke 24:50-51). Where does the Acts of the Apostles say it happened?

Answer: The Mount of Olives

The Church has consistently upheld the Mount of Olives as the place from which Jesus ascended. There is a chapel (controlled by Muslims) on what is purported to be the very spot!
7. In which of Shakespeare's plays does a character speak the following lines? "Is this Ascension-day? Did not the prophet say that before Ascension-day at noon my crown I should give off? Even so I have: I did suppose it should be on constraint: But, heaven be thank'd, it is but voluntary."

Answer: King John

The "prophet" to whom King John refers is Peter of Pomfret.
8. There is a long-standing custom in England of "beating the bounds" on (or near) Ascension Day. What is involved?

Answer: Processing around the parochial boundaries, pausing for prayer at particular landmarks.

Beating the bounds in Oxford is a particularly interesting event as many of the parochial boundaries are located inside of commercial buildings erected over them.
9. Salvador Dali painted a painting called "The Ascension of Christ." What feature of Christ's body is most prominent in this painting?

Answer: His feet

Dali said that the inspiration for this depiction came to him in a cosmic dream eight years before he painted it.
10. Which of these Ascension Day food custom(s) is/are factual?

Answer: All of these are actual Ascension Day customs.

In the Northern Hemisphere, many Ascension Day food customs are associated with first fruits -- the crops that produce early in springtime.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. What's My Neighbor Celebrating Now? Average
2. The Feast of the Epiphany Tough
3. Maundy Thursday Tough
4. Ash Wednesday Average
5. Lent Average
6. Holy Week Average
7. The Church Calendar Average
8. Easter Bible Passion Average
9. "Tis the Season Average
10. Biblical Easter Average
11. Advent Calendars Average
12. Moveable Feasts Average

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us