FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lent
Quiz about Lent

Lent Trivia Quiz


The resurrection of Jesus, celebrated as Easter or Pascha, is the most sacred day of the year for Christians. Many denominations take part in several weeks of spiritual preparation, called Lent. Here is a quiz on the practice. Thanks, hope you enjoy.

A multiple-choice quiz by neon000. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian Holidays and Feasts

Author
neon000
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,807
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2038
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 180 (3/10), Guest 73 (9/10), Guest 23 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the Eastern Orthodox Church, the first Monday of Lent is a time of celebration. This is so people will not become downcast by the fasting, but see it as a time to make a 'new start' and draw closer to God. What is the day called? Hint


Question 2 of 10
2. On the first Wednesday of Lent, Roman Catholics attend services and have something placed on their foreheads. What is this? Hint


Question 3 of 10
3. Several churches observe similar guidelines about meals during Lent. These include reducing the size of meals, avoiding rich foods, and so on. People may also make changes in other ways. Which of the following is generally *not* true in these churches? Hint


Question 4 of 10
4. Most churches that observe Lent will allow certain exceptions to the fasting standards, for those with a pressing need. They may be allowed to eat more of certain types of foods. Which of these people would *not* qualify? Hint


Question 5 of 10
5. In some cultures, the day before the start of Lent, called Mardi Gras, or Carnival, is a celebration of one last time to do things not permitted during the fast. However, the day may be also called Shrove Tuesday. Why is that? Hint


Question 6 of 10
6. Lent is not only a time to fast, but also to pray. In the United Methodist Church, which of the following is the title of a Lenten meditation series written in 2010 by the Rev. Mark Price? Hint


Question 7 of 10
7. The object of Lenten fasting is not only to discipline oneself. In ancient times, one was expected to do which of the following? Hint


Question 8 of 10
8. The last day of Lent is Holy Saturday. In the Catholic Church, the policy is that the Easter Vigil Mass should begin at a particular time. What is that? Hint


Question 9 of 10
9. In the Lutheran Church, the minister will wear vestments of a certain color, as a sign of the repentance that is the theme of the season of Lent. What color is that? Hint


Question 10 of 10
10. Among children, one of the most anticipated traditions of the Lenten fast is the opportunity to break it. Which of the following is a snack often given as a gift to celebrate the end of the Lenten restrictions? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Guest 180: 3/10
Feb 24 2024 : Guest 73: 9/10
Feb 23 2024 : Guest 23: 8/10
Feb 18 2024 : Guest 136: 3/10
Feb 18 2024 : Guest 2: 5/10
Feb 17 2024 : Guest 24: 8/10
Feb 15 2024 : Guest 47: 8/10
Feb 15 2024 : Guest 75: 9/10
Feb 14 2024 : Guest 64: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the Eastern Orthodox Church, the first Monday of Lent is a time of celebration. This is so people will not become downcast by the fasting, but see it as a time to make a 'new start' and draw closer to God. What is the day called?

Answer: Clean Monday

In Greece, for example, Clean Monday is celebrated with dancing, throwing colored flour, and flying kites. Clean Monday is also observed by some Eastern Rite Catholic Churches.
2. On the first Wednesday of Lent, Roman Catholics attend services and have something placed on their foreheads. What is this?

Answer: Ashes

This signifies the belief that during Lent, Catholics are to become ever more conscious of the need to reform one's own life and to repent for sins. During the Ash Wednesday Mass, the Old Testament reading is Joel 2:12-18: "Even now, says the Lord, return to me with your whole heart, with fasting, weeping and mourning..." Although Lent begins with this somber tone, it prepares the faithful for the joy of Easter.

In some Eastern Rite Catholic churches, ashes are distributed on Monday of the first week.
3. Several churches observe similar guidelines about meals during Lent. These include reducing the size of meals, avoiding rich foods, and so on. People may also make changes in other ways. Which of the following is generally *not* true in these churches?

Answer: One may eat meat and dairy at any time

In Western Christian traditions, such as the Anglican, Presbyterian, Catholic and Methodist churches, the faithful will not eat meat on at least one day of the week during Lent, usually Friday. This is a commemoration of the day of Good Friday, when Christ was crucified.

In the Eastern Orthodox Churches, the faithful are enjoined from eating meat and dairy products for the duration of Lent. Eating fish or shellfish is allowed on Fridays.
4. Most churches that observe Lent will allow certain exceptions to the fasting standards, for those with a pressing need. They may be allowed to eat more of certain types of foods. Which of these people would *not* qualify?

Answer: A person aged 25, with no known health issues

Across Christian traditions, it is generally held that following your doctor's orders does not violate the Lenten fast. Also, younger children, as well as the elderly, may not be held to as firm of a guideline for calorie reduction, in order to maintain strength.

Some churches will place age limits on participation in Lent. This may be at the 'age of reason,' as they define it, when a child can make more mature decisions, or the reception of a sacrament such as Confirmation or Chrismation.
5. In some cultures, the day before the start of Lent, called Mardi Gras, or Carnival, is a celebration of one last time to do things not permitted during the fast. However, the day may be also called Shrove Tuesday. Why is that?

Answer: People were expected to start Lent by going to Confession

Confession was known as being shriven of sins, hence 'Shrove.' The practice of going to Confession during Lent, especially early on, is still followed in the Roman Catholic, Eastern Orthodox and Anglican traditions.
6. Lent is not only a time to fast, but also to pray. In the United Methodist Church, which of the following is the title of a Lenten meditation series written in 2010 by the Rev. Mark Price?

Answer: Bread on the Way to the Cross

The series, published on the UMC (United Methodist Church) website, includes readings from the Gospels and recommendations for prayerful thoughts. 'The Long Loneliness' is the autobiography of Catholic activist Dorothy Day, and the other two titles I made up.
7. The object of Lenten fasting is not only to discipline oneself. In ancient times, one was expected to do which of the following?

Answer: Take the money you would have spent on extra food, and give it to the poor

In modern times, many churches continue to offer community Lent and Easter meals and food collections for the needy. Spring cleaning and exercise may be popular things to do, but they are not generally known as requirements of Lent.
8. The last day of Lent is Holy Saturday. In the Catholic Church, the policy is that the Easter Vigil Mass should begin at a particular time. What is that?

Answer: After sunset

Holy Saturday is also the day on which new converts are baptized and Confirmed. The Holy Saturday Mass, as with others during Holy Week, is of relatively considerable length, perhaps two to three hours. Evening services on Holy Saturday are popular in other Christian denominations as well.
9. In the Lutheran Church, the minister will wear vestments of a certain color, as a sign of the repentance that is the theme of the season of Lent. What color is that?

Answer: Purple

Another characteristic of the Lutheran Church's Lenten observance is the lack of the word "Alleluia" in the service. The term returns to use at Easter, as a reminder of the joy of the Resurrection.
10. Among children, one of the most anticipated traditions of the Lenten fast is the opportunity to break it. Which of the following is a snack often given as a gift to celebrate the end of the Lenten restrictions?

Answer: Chocolate bunnies

Sales of chocolate and other candies are extremely popular in the U.S. and elsewhere at the end of Lent. Palm crosses are associated with Palm Sunday, and commonly used in the liturgy during that day, then displayed at home. They are not not to be eaten.
Source: Author neon000

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Advent Calendars Average
2. Moveable Feasts Average
3. Christmas: The Aftermath Average
4. Biblical Easter Average
5. Good Friday Average
6. Saint Nicholas Day Average
7. Easter Bible Passion Average
8. Holy Monday Average
9. Holy Tuesday and Holy Wednesday Average
10. "Tis the Season Average
11. Ash Wednesday Average
12. The Christian Calendar Average

2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us