FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Red Letters
Quiz about Red Letters

Red Letters Trivia Quiz


This quiz will cover phrases spoken by Jesus, which are often written in red letters in the Bible. Scripture used will be from the New King James Version. Have fun, and good luck!

A multiple-choice quiz by jddrsi_raven. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Biblical Quotes

Author
jddrsi_raven
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
401,418
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
432
Last 3 plays: Guest 66 (10/10), Guest 24 (8/10), Guest 76 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The first red letters, the recorded words of Jesus in the Bible, based on his age at least, is found in Luke 2:49. Finish his question he asks from the New King James Version. "Why did you seek me? Did you not know that I must be about ________ business?" Hint


Question 2 of 10
2. The first red letters in the Bible are found in Matthew 3:15, which tells of John the Baptist baptizing Jesus. After telling Jesus that he (John) should be baptized by him instead, Jesus said to John, "Permit it to be so now, for thus it is fitting for us to fulfill all ________." Finish Jesus' statement from the New King James Version. Hint


Question 3 of 10
3. During his time on Earth, Jesus spent 40 days in the wilderness, allowing himself to be tempted by Satan. In Luke 4:6-8, New King James Version, Satan told Jesus that he would give him everything he saw, if he would worship him, instead of God. Jesus rebuked Satan by saying, "Get behind me, Satan! For it is written, 'You shall ______ the Lord your God, and Him only you shall serve." Fill in the blank. Hint


Question 4 of 10
4. One of the first miracles Jesus performed is found in John chapter two. During a wedding in Cana, Jesus' mother Mary told him that they had run out of wine. In his reply to her in verse four, based on the New King James Version, does he call his mother by her name?


Question 5 of 10
5. Some red letters in the Bible are used by people today. One of these is found in John 8:7. The New King James Version of this verse says, "He who is without sin among you, let him throw a stone at her first." The woman referenced in this scripture was brought to Jesus by the Pharisees, because she was caught in which sinful act? Hint


Question 6 of 10
6. In the sixth chapter of Luke, there are a lot of red letters. Jesus, speaking to his disciples, said in Luke 6:37, "Judge not, and you shall not be judged. Condemn not, and you shall not be condemned. Forgive, and you will be ________." Based on the New King James Version, fill in the blank.

Answer: (One word, don't overthink it.)
Question 7 of 10
7. John 14:6 is a verse with red letters, often quoted as a favorite of Christians. Jesus said, "I am the way, the truth, and the ______. No one comes to the Father except through Me." Finish his statement from the New King James Version. Hint


Question 8 of 10
8. Many red letters are words Jesus spoke during his miracles. One in particular occurred when a woman who suffered from bleeding for 12 years, merely touched Jesus' clothes. After asking who touched him, the woman told him why she touched him. In Mark 5:34, New King James Version, Jesus said to her, "Daughter, your ________ has made you well. Go in peace, and be healed of your affliction." Hint


Question 9 of 10
9. One of the last series of red letters before Jesus ascended into heaven, was what Christians call "The Great Commission." The New King James Version translation in Mark 16:15 says, "Go into all the world and preach the _____ to every creature." Hint


Question 10 of 10
10. The last book of the Bible is not without red letters. The last words spoken in the Bible by Jesus are found in Revelation 22:20. Finish the final statement in red letters, based on the New King James Version. "Surely, I am coming _______." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : Guest 66: 10/10
Jul 01 2024 : Guest 24: 8/10
May 25 2024 : Guest 76: 10/10
May 25 2024 : Guest 68: 8/10
May 25 2024 : Guest 107: 9/10
May 25 2024 : Guest 108: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first red letters, the recorded words of Jesus in the Bible, based on his age at least, is found in Luke 2:49. Finish his question he asks from the New King James Version. "Why did you seek me? Did you not know that I must be about ________ business?"

Answer: My Father's

At twelve years old, Jesus travelled with his parents to Jerusalem for the Passover. Jesus had stayed behind in Jerusalem without his earthly parents knowing that he wasn't with them when they left. After they found him missing, Mary and Joseph travelled back to Jerusalem to find Jesus.

After finding him in the temple, they told him they were looking for him anxiously. Jesus gave his parents this response, basically reminding them that he was the Son of God, and that he answered to his Heavenly Father.
2. The first red letters in the Bible are found in Matthew 3:15, which tells of John the Baptist baptizing Jesus. After telling Jesus that he (John) should be baptized by him instead, Jesus said to John, "Permit it to be so now, for thus it is fitting for us to fulfill all ________." Finish Jesus' statement from the New King James Version.

Answer: righteousness

Matthew 3:13-15 says that when Jesus came to John to be baptized, John said that Jesus should be the one to baptize him. Jesus countered with this statement, and John baptized Jesus. This is similar to the account of Peter initially refusing to let Jesus wash his feet, saying that Peter should do the washing of Jesus' feet.

While being the Son of God, Jesus had a servant's heart, and often lived his life according to that philosophy.
3. During his time on Earth, Jesus spent 40 days in the wilderness, allowing himself to be tempted by Satan. In Luke 4:6-8, New King James Version, Satan told Jesus that he would give him everything he saw, if he would worship him, instead of God. Jesus rebuked Satan by saying, "Get behind me, Satan! For it is written, 'You shall ______ the Lord your God, and Him only you shall serve." Fill in the blank.

Answer: worship

Jesus allowed himself to be tempted by Satan in order to allow himself to experience temptation in human form. He resisted all three temptations the devil attempted to use. Because of this, Jesus' followers know that any temptation that they are dealt, Jesus will help them through it, because he went through it himself.
4. One of the first miracles Jesus performed is found in John chapter two. During a wedding in Cana, Jesus' mother Mary told him that they had run out of wine. In his reply to her in verse four, based on the New King James Version, does he call his mother by her name?

Answer: No

The red letters in John 2:4 say, "Woman, what does your concern have to do with me? My hour has not yet come." Mary instructed the servants to do what Jesus told them to do. Ultimately, Jesus turned water into wine, and those at the feast were none the wiser.
5. Some red letters in the Bible are used by people today. One of these is found in John 8:7. The New King James Version of this verse says, "He who is without sin among you, let him throw a stone at her first." The woman referenced in this scripture was brought to Jesus by the Pharisees, because she was caught in which sinful act?

Answer: Adultery

The Pharisees brought a woman caught in the act of adultery to Jesus, saying that the law indicated that she should be stoned. Jesus said, "He who is without sin among you, let him throw a stone at her first." This was his way of saying that everyone sins, everyone makes mistakes, and no one (aside from him) is perfect.

When the Pharisees realized this, they left the woman with Jesus. Jesus asked her, "Where are those accusers of yours? Has no one condemned you?" When she said that no one had, he said, "Neither do I condemn you; go, and sin no more." The original phrase from John 8:7 is used, in part, by many people to basically say that no one is perfect, and to not be judgmental of others.
6. In the sixth chapter of Luke, there are a lot of red letters. Jesus, speaking to his disciples, said in Luke 6:37, "Judge not, and you shall not be judged. Condemn not, and you shall not be condemned. Forgive, and you will be ________." Based on the New King James Version, fill in the blank.

Answer: forgiven

Jesus always reminded his followers that they are sinful creatures, just like everyone else. Because of this, they were to treat others the way he would have; free of condemnation, and full of forgiveness.
7. John 14:6 is a verse with red letters, often quoted as a favorite of Christians. Jesus said, "I am the way, the truth, and the ______. No one comes to the Father except through Me." Finish his statement from the New King James Version.

Answer: life

Jesus said this because he knew that he was the only way to God. No other person or religion would lead anyone to God. Christians believe that, without Jesus, man would never know God in the way that would lead them to eternal life.
8. Many red letters are words Jesus spoke during his miracles. One in particular occurred when a woman who suffered from bleeding for 12 years, merely touched Jesus' clothes. After asking who touched him, the woman told him why she touched him. In Mark 5:34, New King James Version, Jesus said to her, "Daughter, your ________ has made you well. Go in peace, and be healed of your affliction."

Answer: faith

The woman believed that, if she could simply touch the hem of Jesus' robe as he walked by, she would be healed from her bleeding. When she touched him, he felt power leave him, and knew someone had touched him. Because of the woman's faith in Jesus and his healing power, she was healed.
9. One of the last series of red letters before Jesus ascended into heaven, was what Christians call "The Great Commission." The New King James Version translation in Mark 16:15 says, "Go into all the world and preach the _____ to every creature."

Answer: gospel

Shortly after speaking these words, it is recorded that Jesus ascended into heaven. "The Great Commission" is what Christians are called to; preaching the gospel of Christ to everyone who will listen. The truth of the gospel is one that Jesus believed all people, from all over the world, should hear.
10. The last book of the Bible is not without red letters. The last words spoken in the Bible by Jesus are found in Revelation 22:20. Finish the final statement in red letters, based on the New King James Version. "Surely, I am coming _______."

Answer: quickly

Jesus spoke this line as a warning to all, telling them that one day he would return to Earth. Most of Christianity believes that Jesus will return one day, and take his followers to heaven. No one knows when, but Jesus himself said he was coming back soon.
Source: Author jddrsi_raven

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us