Quiz about Emotional Perspectives
Quiz about Emotional Perspectives

Emotional Perspectives Trivia Quiz


Emotions are feelings that can affect the way we behave. Emotions can also be based on a person's bodily expressions and may include subjective feelings.

A multiple-choice quiz by trevor1968. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
trevor1968
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
265,600
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
968
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. By recording a person's heart rate, blood pressure, and breathing rate, you are using which type of measurement of emotional state? Hint

GSR
body language
polygraph
self-reports

2. If a person has damage to the right hemisphere of the brain, which of the following will increase? Hint

positive emotions
periods of uncontrollable crying
depression
violent behavior

3. What test can be used to measure how sensitive a group of subjects is to nonverbal cues? Hint

ITBS
PONS
IQ
ASL

4. What part of your brain is not directly involved in emotion? Hint

cerebellum
cerebral cortex
hypothalamus
amygdala

5. Using the adaptation theory of happiness, when is a person happiest? Hint

you have what you need
your circumstances are constantly improving
you are an extrovert and experience little anxiety
you are completely absorbed in an activity

6. If a person believes that happiness is achieved when you are so involved that you are not aware of it, what perspective would this person subscribe to? Hint

comparison theory
trait theory
absorption theory
adaptation theory

7. Which characteristic best describes a type B personality? Hint

relaxed
competitive
impatient
aggressive

8. If you are being treated for stress by being hooked up to electronic recording devices that tells you when you are changing your internal physiological processes, what is this technique called? Hint

imagery therapy
biofeedback
attribution therapy
social readjustment

9. What theory states that patterns of physiological change produce emotion? Hint

James-Lange
Selye
Kubler-Ross
Cannon

10. When are polygraphs most used? Hint

private industry
law enforcement officials
clinical psychologists
school systems and hospitals


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. By recording a person's heart rate, blood pressure, and breathing rate, you are using which type of measurement of emotional state?

Answer: polygraph

By recording several physiological functions including GSR (galvanic skin response; how sweaty the skin is), the polygraph reveals the stress a subject is likely to experience when he or she is lying. In fact, the device is sometimes called a lie detector.
2. If a person has damage to the right hemisphere of the brain, which of the following will increase?

Answer: positive emotions

Damage to the right hemisphere causes an increase in positive emotions, whereas left hemisphere damage produces more negative emotions.
3. What test can be used to measure how sensitive a group of subjects is to nonverbal cues?

Answer: PONS

PONS is an acronym for Profile of Nonverbal Sensitivity. It meaures the ability to decode nonverbal messages (ex. facial gestures). Different research shows women usually score higher then men on this test.
4. What part of your brain is not directly involved in emotion?

Answer: cerebellum

Emotions are controlled primarily by the hypothalamus and the limbic system. Stimulation of the hypothalamus has been shown to elicit an emotional response. Lesions in the amygdala (part of the limbic system) inhibit emotionality. The cerebral cortex controls the intensity of the emotion.
5. Using the adaptation theory of happiness, when is a person happiest?

Answer: your circumstances are constantly improving

Adaptation theory argues that people become accustomed to their circumstances, and it is the deviations from this average that produce unhappiness or happiness. This theory suggests that one must continually improve one's lot to be happy.
6. If a person believes that happiness is achieved when you are so involved that you are not aware of it, what perspective would this person subscribe to?

Answer: absorption theory

The absorption view suggests that when one becomes so immersed in an activity that nothing else seems to matter, the ultimate happiness has been achieved.
7. Which characteristic best describes a type B personality?

Answer: relaxed

Type B people tend to be calm and relaxed whereas Type A people are competitive, aggressive and impatient. Due to this, type A people are more likely to suffer from heart disease.
8. If you are being treated for stress by being hooked up to electronic recording devices that tells you when you are changing your internal physiological processes, what is this technique called?

Answer: biofeedback

The electronic device is biofeedback, a useful tool in teaching people to be aware of their physiological responses to situations. People can learn cognitive coping skills that help them replace pessimistic thinking with more realistic and less stressful explanations.
9. What theory states that patterns of physiological change produce emotion?

Answer: James-Lange

The James-Lange theory of emotion proposes that emotion-arousing situations give rise to specific physiological changes. These changes prompt the subjective feeling of emotion. The particular emotion we feel (hate, love, joy) is determined by the specific pattern of physiological change.
10. When are polygraphs most used?

Answer: private industry

The biggest user of the polygraph is private industry, which uses it for employment screening and for monitoring the honesty of employees.
Source: Author trevor1968

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : mariappank511: 0/10
Dec 05 2022 : Guest 86: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us