FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Feeling Nervous
Quiz about Feeling Nervous

Feeling Nervous Trivia Quiz


A quiz about reflexes.

A multiple-choice quiz by jamesf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Nervous System and the Senses

Author
jamesf
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,487
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1458
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which statement is NOT true of simple reflexes? Hint


Question 2 of 10
2. The well-known "knee-jerk" reflex may be referred to as a monosynaptic reflex. What does this mean? Hint


Question 3 of 10
3. In the "knee-jerk" reflex, what is the stimulus that causes the leg to kick? Hint


Question 4 of 10
4. In a reflex arc, what is meant by the effector? Hint


Question 5 of 10
5. In a spinal reflex, where are the cell bodies of the sensory neurones? Hint


Question 6 of 10
6. What is one way in which the grey matter of the spinal cord differs from the white matter? Hint


Question 7 of 10
7. Which statement is true of all cranial reflexes? Hint


Question 8 of 10
8. In a reflex arc, how does the "message" cross a synapse? Hint


Question 9 of 10
9. In the 1890s, Ivan Pavlov investigated the way in which simple reflexes may be modified so that they occur in response to a new stimulus. Which reflex did Pavlov mainly investigate? Hint


Question 10 of 10
10. Most reflexes depend only on the nervous system, but occasionally the endocrine system is also involved. Which of these reflexes includes the action of a hormone? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which statement is NOT true of simple reflexes?

Answer: They can never be consciously controlled.

A simple reflex is defined as a rapid and automatic innate response to a stimulus. However, many reflexes can be consciously inhibited - for example, if you accidentally pick up a hot plate, you might stop yourself dropping it, if it is valuable enough.
2. The well-known "knee-jerk" reflex may be referred to as a monosynaptic reflex. What does this mean?

Answer: The basic reflex arc does not include any relay neurones.

A monosynaptic reflex has only one synapse - the sensory neurone ends directly on the motor neurone, with no intervening relay neurones.
3. In the "knee-jerk" reflex, what is the stimulus that causes the leg to kick?

Answer: stretching of the thigh muscle

A tap below the knee pushes on the patellar tendon, pulling the patella (knee cap) down, and thus stretching the muscle (quadriceps femoris) on the top of the thigh. The reflex causes the muscle to contract in response to this stretch - making the leg kick.
In more natural situations, this is a reflex that helps to stop us falling over when someone pushes into us: stretching of the muscle causes it to contract in compensation.
4. In a reflex arc, what is meant by the effector?

Answer: the organ that carries out the response

The effector is usually a muscle or a gland. The nerve cell that ends on it is sometimes called the effector neurone, or motor neurone.
5. In a spinal reflex, where are the cell bodies of the sensory neurones?

Answer: in the dorsal root of the spinal cord

The sensory neurones have their cell bodies in the dorsal root ganglion, just before they enter the spinal cord.
6. What is one way in which the grey matter of the spinal cord differs from the white matter?

Answer: It contains more cell bodies and synapses.

The grey matter, in the centre of the spinal cord, is where interconnections (synapses) between nerve cells occur. Relay neurones are found here.
7. Which statement is true of all cranial reflexes?

Answer: Their neural pathway passes through the brain.

In cranial reflexes, the neural pathway passes through the brain. In spinal reflexes, it passes through the spinal cord. Both cranial and spinal reflexes may be unconscious - the pupil reflex is an example of a cranial reflex that is totally subconscious.
8. In a reflex arc, how does the "message" cross a synapse?

Answer: as a chemical transmitter

A chemical transmitter (neurotransmitter) is released from vesicles in the first nerve cell, and the transmitter diffuses across the minute gap between the cells. It binds to receptor proteins in the membrane of the second cell, and thus stimulates (or inhibits) it.
9. In the 1890s, Ivan Pavlov investigated the way in which simple reflexes may be modified so that they occur in response to a new stimulus. Which reflex did Pavlov mainly investigate?

Answer: salivation

Pavlov was originally researching digestive secretions, using dogs in his laboratory: he gave food to the dogs, and measured their secretion of saliva. However, Pavlov soon found that the dogs were producing saliva before he had begun his experiment - in anticipation of the food. So, he decided to investigate the properties of this "conditional" or "conditioned" reflex instead.
10. Most reflexes depend only on the nervous system, but occasionally the endocrine system is also involved. Which of these reflexes includes the action of a hormone?

Answer: milk ejection in response to suckling

Suckling at the breast causes nerve impulses to go to the hypothalamus of the brain, which stimulates the secretion of oxytocin from the pituitary gland. This hormone then causes cells inside the breast to contract, thus ejecting the milk.
Source: Author jamesf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us