FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Human Body Basics Part III
Quiz about Human Body Basics Part III

Human Body Basics Part III Trivia Quiz


People are interested in facts about the human "machine" these days, and I will try to make this third quiz worthwhile.

A multiple-choice quiz by jstagamtome. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
jstagamtome
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
165,671
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
6753
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In the adult, blood cell production takes place where? Hint


Question 2 of 10
2. What is the normal lifespan of red blood cells, the predominant white blood cells, and platelets, in that order? Hint


Question 3 of 10
3. The skin of the hand is more sensitive to heat than the lining of the mouth.


Question 4 of 10
4. Which of the following is not a function of the liver? Hint


Question 5 of 10
5. How does the eustachian tube help clear your ears with changes in altitude or pressure? Hint


Question 6 of 10
6. The intervertebral discs, located between the vertebrae of the spinal column, have a gel in the center.


Question 7 of 10
7. Which of the following most resembles a true ball and socket joint? Hint


Question 8 of 10
8. What is proprioception? Hint


Question 9 of 10
9. Where is there no actual sphincter muscle (an annular muscle which intermittently prevents access across it)? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the five senses is not completely dependent on the twelve pairs of cranial nerves?

Answer: (One Word; it's not as hard as you think. Think where each sense takes place.)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the adult, blood cell production takes place where?

Answer: in the marrow of flat bones (skull, hips, ribs, and sternum)

As we age, blood cell production in the marrow becomes centralized, and away from the arm and leg bones, whose marrow cavities fill up with fat.
2. What is the normal lifespan of red blood cells, the predominant white blood cells, and platelets, in that order?

Answer: 120 days, 24 hours, and 10 days

The white cell called the neutrophil lives in the bloodstream only 24 hours, and red cells, which, once mature, are nothing more than thin walled sacs containing hemoglobin, are functional for a full 120 days before breaking up in the spleen and bloodstream and being "recycled" with the iron returned to the bone marrow and other components incorporated into bile in the liver. Platelets prevent bleeding by forming a platelet plug like the "finger in the dike".
3. The skin of the hand is more sensitive to heat than the lining of the mouth.

Answer: True

If you don't believe it, try it with a hot liquid.
4. Which of the following is not a function of the liver?

Answer: stores proteins

Proteins cannot be stored except as their end product e.g. muscle.
5. How does the eustachian tube help clear your ears with changes in altitude or pressure?

Answer: it equalizes pressure between the pharynx and middle ear

The eardrum is pushed or pulled due to differences in pressure between the middle and outer ear canal. Equalizing the pressure reduces discomfort and promotes hearing.
6. The intervertebral discs, located between the vertebrae of the spinal column, have a gel in the center.

Answer: True

Analagous to a jelly donut, the center acts as a shock absorber. When a disc ruptures, the gel leaks out, flattening the disc, and thereby compressing nerves, causing pain.
7. Which of the following most resembles a true ball and socket joint?

Answer: hip

The elbow and knee joints are hinged joints. The shoulder receptacle for the ball joint of the humerus is more of a shallow depression, which is why it is not uncommon to see shoulder separations in athletic injuries. The acetabulum at the base of the hip joint is more of a true socket than the others.
8. What is proprioception?

Answer: The ability to sense position and location

When visual clues and touch are diminished we rely more on proprioceptors in muscle, connective tissue and other sites to tell us our position. It's something we take for granted unless one has a disease state in which you lose it.
9. Where is there no actual sphincter muscle (an annular muscle which intermittently prevents access across it)?

Answer: between small intestine and large intestine

The boundary between the small and large intestines is the ileocecal valve, which is not a sphincter muscle.
10. Which of the five senses is not completely dependent on the twelve pairs of cranial nerves?

Answer: touch

Well, I enjoyed it, and I hope you got them all right. If not, then you've learned something.
Source: Author jstagamtome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 10 Body Parts with 3 Letter Names Very Easy
2. 9 for 10 - the Human Body Easier
3. A Journey Through the Human Body Tough
4. Among the Living Very Easy
5. Anatomical Eponyms Tough
6. Anatomy Tough
7. Anatomy 1 to 10 Difficult
8. Anatomy Alphabet Average
9. Anatomy of the Human Head Very Difficult
10. Anatomy Terms Beginning with "A" Average
11. Arduous Anatomy Very Difficult
12. Big Words for Body Stuff Easier

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us