FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anatomy of the Human Head
Quiz about Anatomy of the Human Head

Anatomy of the Human Head Trivia Quiz


Pretty self-explanatory, good luck!

A multiple-choice quiz by chickenkev. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
chickenkev
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
63,309
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
3 / 10
Plays
5588
Last 3 plays: Ajs1770 (4/10), Guest 45 (3/10), Guest 64 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the junction of the coronal suture and the sagittal suture called on the adult skull? Hint


Question 2 of 10
2. How many separate bones comprise the skull? (including the jaw) Hint


Question 3 of 10
3. Which of these muscles is not supplied by the trigeminal nerve? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the venous sinus that lies adjacent to the pituitary gland? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name given to the flap of dura mater which separates the two cerebral hemispheres? Hint


Question 6 of 10
6. The trochlear nerve (CN IV) innervates only one muscle, involved in eye movement, which is it? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these nerves does not provide sensation to the tongue? Hint


Question 8 of 10
8. Which nerve (or branches thereof) would be vulnerable during surgery to remove a tumour of the parotid gland? Hint


Question 9 of 10
9. The vagus nerve (CN X) exits the skull via which foramen? Hint


Question 10 of 10
10. To where does the endolymph in the inner ear drain directly? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 25 2024 : Ajs1770: 4/10
Apr 02 2024 : Guest 45: 3/10
Apr 02 2024 : Guest 64: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the junction of the coronal suture and the sagittal suture called on the adult skull?

Answer: Bregma

In infants it's called the anterior fontanelle, the bones are separated to provide room for growth, and to allow more compression of the skull during delivery. When fused it's called the bregma. The lambda is the junction of the sagittal suture and the lamboidal suture, the site of the infantile posterior fontanelle.
2. How many separate bones comprise the skull? (including the jaw)

Answer: 22

They are: Frontal, Sphenoid, Maxilla (x2)(fused), Zygomatic (x2), Nasal (x2), Ethmoid, Inferior Concha (x2), Parietal (x2), Temporal (x2), Lacrimal (x2), Occipital, Palatine(x2), Vomer and Mandible.
3. Which of these muscles is not supplied by the trigeminal nerve?

Answer: Buccinator

As a rule the trigeminal nerve (CN V) is sensory except for motor to the muscles of mastication. Although buccinator is involved in chewing (returning food from the vestibule) it is considered a muscle of expression as it is supplied by the facial nerve (CN VII)
4. What is the name of the venous sinus that lies adjacent to the pituitary gland?

Answer: Cavernous sinus

Part of the venous sinus system which drains the brain, there is one each side of the pituitary, they are joined by the intercavernous sinus. Sagittal and sigmoid venous sinuses also exist, but the frontal sinus is a bony sinus involved in filtering and moistening air.
5. What is the name given to the flap of dura mater which separates the two cerebral hemispheres?

Answer: Falx cerebri

The falx cerebri is formed by a double layer of the interior layer of dura. Lying inferiorly in the falx cerebri is the inferior saggital sinus, and superiorly is the superior saggital sinus.
6. The trochlear nerve (CN IV) innervates only one muscle, involved in eye movement, which is it?

Answer: Superior oblique

The superior oblique muscle runs through a pully or trochlea, hence the name of the supplying nerve.
7. Which of these nerves does not provide sensation to the tongue?

Answer: Hypoglossal nerve

The hypoglossal (CN XII) nerve provides the motor input to all the muscles of the tongue except {palatoglossus;} the glossopharyngeal (CN IX) nerve provides taste and general sensation to the posterior third of the tongue, the vagus (CN X) supplies a small area posteriorly via its internal laryngeal {branch;} and the chorda tympani, a branch of the facial nerve (CN VII) provide taste to the anterior two thirds of the tongue.
8. Which nerve (or branches thereof) would be vulnerable during surgery to remove a tumour of the parotid gland?

Answer: Facial nerve

The facial nerve (CN VII) exits the skull via the stylomastoid foramen and almost immediately splits into it's 5 terminal branches between the two layers of the parotid gland. The other three nerves are all branches of the trigeminal nerve (CN V).
9. The vagus nerve (CN X) exits the skull via which foramen?

Answer: Jugular foramen

CN IX, X, and XI all exit via the jugular foramen, unsurprisingly this is also where the sigmoid sinus becomes the jugular vein and exits the skull.
10. To where does the endolymph in the inner ear drain directly?

Answer: Cerebrospinal fluid

The cerebrospinal fluid is then reabsorbed at the arachnoid granulations into the superior saggital sinus, and hence into the systemic circulation.
Source: Author chickenkev

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us