FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Big Words for Body Stuff
Quiz about Big Words for Body Stuff

Big Words for Body Stuff Trivia Quiz


Match the technical terms to the correct definitions.

A matching quiz by nyirene330. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
nyirene330
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
393,149
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
774
Last 3 plays: Guest 134 (8/10), Guest 73 (3/10), aandp1955 (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Body fat  
  axilla
2. Stomach rumbling  
  borborygmus
3. A belch  
  malleoli
4. Smooth part of the forehead  
  eructation
5. Earwax  
  glabella
6. Ankles  
  adipose tissue
7. Mucus buildup  
  purlicue
8. Lower end of the symphysis of the jaw   
  catarrh
9. Armpit  
  gnathion
10. Space between the forefinger and thumb  
  cerumen





Select each answer

1. Body fat
2. Stomach rumbling
3. A belch
4. Smooth part of the forehead
5. Earwax
6. Ankles
7. Mucus buildup
8. Lower end of the symphysis of the jaw
9. Armpit
10. Space between the forefinger and thumb

Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 134: 8/10
Apr 24 2024 : Guest 73: 3/10
Apr 24 2024 : aandp1955: 8/10
Apr 24 2024 : lemonadecrush8: 8/10
Apr 24 2024 : kimcable1966: 10/10
Apr 05 2024 : Guest 72: 3/10
Apr 02 2024 : Guest 45: 2/10
Mar 25 2024 : louisehaim: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Body fat

Answer: adipose tissue

Adipose tissue is fatty tissue, i.e., connective tissue made up of cells which are specialized to manufacture and store fat globules. The fat cells help to store energy, insulate the body and cushion the skeleton.
2. Stomach rumbling

Answer: borborygmus

Ever been in a social situation when your stomach starts to growl? To avoid embarrassment, you might want to tell the listeners that the scientific word for this condition is borborygmus. The sound is an intestinal or peristaltic one, caused by the movement of fluids and gas.
3. A belch

Answer: eructation

Much like flatulence, everyone has had the need to belch at some time; hopefully, not at a big, important social function. Eructation is the emitting of gas or air from the stomach through the mouth. The word comes from 15th century Latin, 'eruct', meaning 'to belch'.
4. Smooth part of the forehead

Answer: glabella

Glabella may sound like a music festival, but it is actually just the smooth part of the forehead above the nose and in between the eyebrows. It also denotes the corresponding bone underneath. It is derived from the Latin 'glabellus' which means 'without hair, smooth'.
5. Earwax

Answer: cerumen

Cerumen is the yellowish waxy substance produced in the ear canal, the stuff we are advised not to remove with a Q-tip. The purpose of cerumen is to protect the ear canal, to clean and lubricate, and protect against bugs, water and bacteria.
6. Ankles

Answer: malleoli

The bony lumps on either side of the ankle joint are malleoli (singular is malleolus). The inner malleolus is formed by a protrusion of the tibia, while the outer malleolus is a protrusion of the fibula, i.e., from the lower leg bones. Malleolus is from the 16th century Latin, meaning small hammer or mallet.
7. Mucus buildup

Answer: catarrh

Sometimes associated with the common cold, catarrh is a buildup of mucus in the nose, throat or chest, caused by an inflammation of the mucus membrane. It affects the respiratory tract and can result in excessive secretions. Catarrh is the immune system's way of protecting against infection and irritation.
8. Lower end of the symphysis of the jaw

Answer: gnathion

At the border of the mandible or jawbone, we find the gnathion which is midway between the pogonion and the menton. Anyone still with me? These are points on the chin which are used by dentists, orthodontists and oral surgeons in cephalometry, i.e., the "dental and skeletal relationships of a human skull".
9. Armpit

Answer: axilla

Under the glenohumeral joint, in the pyramid-shaped cavity where the arm connects with the shoulder, we find the axilla, also known as the armpit, underarm or oxter. It contains a sweat gland and provides a passageway for nerves, blood and lymph to travel from the base of the neck to the arm.
10. Space between the forefinger and thumb

Answer: purlicue

Did you know that the skin between your thumb and forefinger has a name? It sounds more like something you'd get at a beauty salon, but it is an essential part of every hand which possesses an opposable thumb. It is evident when the thumb and forefinger are extended.
Source: Author nyirene330

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us