FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Journey Through the Human Body
Quiz about A Journey Through the Human Body

A Journey Through the Human Body Quiz


The human body is an incredible machine. Let's take a peek inside and see how things work.

A multiple-choice quiz by nmerr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
nmerr
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,491
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
801
Last 3 plays: Guest 65 (0/10), Guest 92 (7/10), Bluebottle2 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Let's begin our journey with the human brain. Along with the spinal column, the brain makes up the central nervous system. The brain is divided into three main parts; the cerebrum, the cerebellum, and the brain stem. The cerebral cortex can be found in which part? Hint


Question 2 of 10
2. The cerebral cortex is divided into four regions or lobes: temporal, occipital, parietal, and frontal. The hippocampus, responsible for long-term memory, is located in which lobe? Hint


Question 3 of 10
3. The human eye is a complex organ with many intricate parts. The lens, pupil, sclera, and cornea all play a role in how you see. You may have heard of the clear gel substance called the vitreous humor. What is the aqueous humor? Hint


Question 4 of 10
4. The main parts of the respiratory system include the nostrils, trachea, bronchi, lungs, alveolus, and diaphragm. What is the role of the bronchi? Hint


Question 5 of 10
5. Where is the angle of Louis located in the human body? Hint


Question 6 of 10
6. The circulatory system transports blood to all the cells in the body. This blood also carries vital nutrients and oxygen to the body's tissues. Through which large blood vessel does blood leave the heart? Hint


Question 7 of 10
7. Did you know that there are five types of white blood cells in the human body? They include eosinophils, monocytes, basophils and lymphocytes. Which of the following is the fifth type? Hint


Question 8 of 10
8. The digestive tract is a muscular tube that starts at the mouth and ends at the anus. The small and large intestines are part of the complex digestive system. The duodenum is the first part and the jejunum the central part of the small intestine. What is the last part known as? Hint


Question 9 of 10
9. The two main purposes of the urinary system is to filter the blood and get rid of waste products. Normally we each have two kidneys. The kidneys contain tiny filtering units that filter out waste and excess water to produce urine. What are these filtering units called? Hint


Question 10 of 10
10. The human body contains over 600 muscles. Muscles are broken down into three types: skeletal, cardiac, and what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 06 2024 : Guest 65: 0/10
Apr 23 2024 : Guest 92: 7/10
Apr 16 2024 : Bluebottle2: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 174: 4/10
Apr 03 2024 : Guest 64: 3/10
Apr 03 2024 : Guest 121: 5/10
Apr 02 2024 : Guest 45: 4/10
Apr 02 2024 : J0key: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's begin our journey with the human brain. Along with the spinal column, the brain makes up the central nervous system. The brain is divided into three main parts; the cerebrum, the cerebellum, and the brain stem. The cerebral cortex can be found in which part?

Answer: cerebrum

It is the neural tissue covering the cerebrum that is referred to as gray matter. The cerebral cortex plays a key role in memory, thought, language and perceptual awareness.
2. The cerebral cortex is divided into four regions or lobes: temporal, occipital, parietal, and frontal. The hippocampus, responsible for long-term memory, is located in which lobe?

Answer: temporal

The hippocampus is one of the first areas to become affected when a person, often the elderly, suffers from Alzheimer's disease. The word hippocampus comes from the combination of the Greek word for horse, 'hippos,' and the word for sea monster,'kampos,' since the structure looks somewhat like a sea horse.
3. The human eye is a complex organ with many intricate parts. The lens, pupil, sclera, and cornea all play a role in how you see. You may have heard of the clear gel substance called the vitreous humor. What is the aqueous humor?

Answer: plasma-like fluid between the lens and iris

The aqueous humor maintains both the pressure in the eye and the eye's shape. Its fluid is secreted by the ciliary body which is located behind the iris at the front of the eye. The vitreous humor is a clear liquid located at the back of the eye behind the lens and in front of the retina. Light passes through this substance in order to help process visual data.
4. The main parts of the respiratory system include the nostrils, trachea, bronchi, lungs, alveolus, and diaphragm. What is the role of the bronchi?

Answer: help carry air into the lungs

The bronchi are two air tubes that branch off from the trachea and carry air to the lungs. When we breathe the air travels into the larynx, through the trachea, and then into the left and right bronchus on the way down to small sacs called alveoli which is where the exchange of oxygen and carbon dioxide takes place.
5. Where is the angle of Louis located in the human body?

Answer: sternum

Also called the sternum angle, it's located between the manubrium and the sternal body. The sternum angle is structurally significant in that it serves as the boundary between the inferior and superior mediastinum and as the highest point of the pericardial sac. The angle of Louis was named for Antoine Louis, an 18th century French physician.
6. The circulatory system transports blood to all the cells in the body. This blood also carries vital nutrients and oxygen to the body's tissues. Through which large blood vessel does blood leave the heart?

Answer: aorta

The blood leaves the heart through the aorta, is carried by the arteries and returns through the veins. The carotid artery carries blood to the head and brain. The renal artery and vein supply blood to the kidneys. The iliac artery supplies blood to the pelvis and lower limbs and the femoral artery supplies blood to the thigh and lower leg.
7. Did you know that there are five types of white blood cells in the human body? They include eosinophils, monocytes, basophils and lymphocytes. Which of the following is the fifth type?

Answer: neutrophils

The white blood cells belong to the body's lymphatic system. The main role of these cells is to protect against infection. It's the job of the lymphocytes to create antibodies which help destroy germs. The lymph nodes, tonsils, adenoids, spleen, and lymphatic vessels all play a part in keeping a person healthy.
8. The digestive tract is a muscular tube that starts at the mouth and ends at the anus. The small and large intestines are part of the complex digestive system. The duodenum is the first part and the jejunum the central part of the small intestine. What is the last part known as?

Answer: ileum

There are many organs involved in the digestive process and each has its own function. The esophagus sends chewed food from the mouth down to the stomach. The liver processes and stores nutrients and also produces bile. The gallbladder stores bile which is needed to absorb fat.

The small intestine absorbs nutrients, minerals and liquids while the large intestine absorbs additional minerals and liquids. The colon absorbs any additional liquids while the rectum stores the waste products of digestion until they are expelled through the anus.
9. The two main purposes of the urinary system is to filter the blood and get rid of waste products. Normally we each have two kidneys. The kidneys contain tiny filtering units that filter out waste and excess water to produce urine. What are these filtering units called?

Answer: nephrons

Nephrons consist of two main parts: the glomerulus and the tubule. Unfiltered blood enters the nephron at the glomerulus where filtered water and waste pass on to the tubule. Any useful substances are reabsorbed in the tubule and then the remaining urine goes to the bladder. The kidneys are located at the back of the abdomen.
10. The human body contains over 600 muscles. Muscles are broken down into three types: skeletal, cardiac, and what?

Answer: smooth

Most muscles in the body are skeletal. These are the muscles we control. Some examples of this muscle are the deltoid, diaphragm, soleus, and biceps femoris. The cardiac muscle only surrounds the heart and its automatic movement keeps the heart beating. The smooth muscles control movement of inner organs such as the bladder, intestines, womb, and stomach.
Source: Author nmerr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Medical Name Match Easier
2. Medical Names For Body Parts Easier
3. Double Systems Easier
4. Humans! Average
5. Anatomy Alphabet Average
6. Snot Running Down His Nose Easier
7. Human Body Basics Part IX Difficult
8. Know Your Feet! Very Difficult
9. The Musculoskeletal System Average
10. Human Body Basics Part II Average
11. Heal the Organ Very Easy
12. Human Body Basics Part III Tough

5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us