FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Human Body Basics Part IX
Quiz about Human Body Basics Part IX

Human Body Basics Part IX Trivia Quiz


The ninth installment of the quiz on the structure and function of the human body.

A multiple-choice quiz by jstagamtome. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
jstagamtome
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,424
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1952
- -
Question 1 of 10
1. What are the semicircular canals? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following are not true of Kupffer cells? Hint


Question 3 of 10
3. Where is the hardest bone in the body located? Hint


Question 4 of 10
4. What are the Haversian canals? Hint


Question 5 of 10
5. The opposite side of the brain is involved in all but which of the following? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following organs is most important in maintaining the body's ability to produce blood clots? Hint


Question 7 of 10
7. The male nipple has no known function.


Question 8 of 10
8. Which of the following makes a mature red blood cell different from most other body cells? Hint


Question 9 of 10
9. Which organ produces bile? Hint


Question 10 of 10
10. Vitamins are classified as water soluble or fat soluble. Fat soluble vitamins can be stored by the body until they are needed but water soluble vitamins must be utilized immediately or they are passed out in the urine. Which water soluble vitamin is the only exception to this rule and can be stored by the body for years? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : jasa9092: 3/10
Apr 25 2024 : Ajs1770: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the semicircular canals?

Answer: inner ear structures concerned with balance and proprioception (sense of position)

Fluid shifts in these canals with changes in position and move little hairs in the structure, similar to ocean currents causing sea anemones to drift. The movement of the hairs sends nerve impules signaling a change in orientation or position.
2. Which of the following are not true of Kupffer cells?

Answer: they are located in the spleen

Located in the hepatic (liver) sinusoids, these cells are part of the body's immune system.
3. Where is the hardest bone in the body located?

Answer: inner ear

Since the ear is very sensitive to pressure changes, it makes sense that these bones would be among the most dense.
4. What are the Haversian canals?

Answer: Channels in bone around which compact bone forms to endow strength to support body weight

The characteristic structure of these microscopic canals imparts enormous strength on the structure of bone.
5. The opposite side of the brain is involved in all but which of the following?

Answer: hearing

The central motor neurons for hearing are located on the same side of the brain, in the temporal lobe overlying the ear beneath the skull. This is why lesions in the temporal lobe can result in auditory hallucinations.
6. Which of the following organs is most important in maintaining the body's ability to produce blood clots?

Answer: liver

The liver produces all of the 12 clotting factors except one (factor 8) which is produced by the cells lining the inside of blood vessels (endothelium).
7. The male nipple has no known function.

Answer: True

Male and female development is identical until week 7 when the sex hormones begin to affect the development. Nipples have already formed in both sexes by then.
8. Which of the following makes a mature red blood cell different from most other body cells?

Answer: it has no nucleus

The nucleus of a red blood cell is extruded from the cell while it is developing in the bone marrow, so the red cell is analagous to a balloon partially filled with water, as it is nothing more than a cell membrane containing hemoglobin in solution.
9. Which organ produces bile?

Answer: liver

The gallbladder is simply a storage organ for bile which contracts in response to a fatty meal, since bile emulsifies fats, making them easier to break down. That is why gallbladder attacks are nore severe after a fatty meal as the gallbladder contracts down on stones within it.
10. Vitamins are classified as water soluble or fat soluble. Fat soluble vitamins can be stored by the body until they are needed but water soluble vitamins must be utilized immediately or they are passed out in the urine. Which water soluble vitamin is the only exception to this rule and can be stored by the body for years?

Answer: vitamin B12

Intrinsic factor, produced by the stomach, is necessary for the absorption of vitamin B12. Persons with pernicious anemia are unable to absorb the vitamin because they lose the ability to absorb it. Since the B12 stores usually last 5 years, the deficiency manifests itself 5 years after the disease starts.
Source: Author jstagamtome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 10 Body Parts with 3 Letter Names Very Easy
2. 9 for 10 - the Human Body Easier
3. A Journey Through the Human Body Tough
4. Among the Living Very Easy
5. Anatomical Eponyms Tough
6. Anatomy Tough
7. Anatomy 1 to 10 Difficult
8. Anatomy Alphabet Average
9. Anatomy of the Human Head Very Difficult
10. Anatomy Terms Beginning with "A" Average
11. Arduous Anatomy Very Difficult
12. Big Words for Body Stuff Easier

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us