FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Know Your Feet
Quiz about Know Your Feet

Know Your Feet! Trivia Quiz


A range of questions dealing with your ailing dogs.

A multiple-choice quiz by MoonPod. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
MoonPod
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
47,941
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2713
- -
Question 1 of 10
1. What would you call inflammation around a toe? Hint


Question 2 of 10
2. What is the foot equivalent of 'carpal' tunnel syndrome? (i.e., the word for 'carpal' in the foot. One word)?

Answer: (It rhymes!)
Question 3 of 10
3. Where is a 'Tailor's bunion' found on the foot? Hint


Question 4 of 10
4. Heel pain is commonly caused by what? Hint


Question 5 of 10
5. What do doctors call an ingrown toenail? Hint


Question 6 of 10
6. What bacteria is more commonly found near an ingrown toenail? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following muscle(s) are found in the foot? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following disease conditions can cause numbness in the feet? Hint


Question 9 of 10
9. What is the medical term for flat feet(two words)?

Answer: (Think literally!)
Question 10 of 10
10. A corn is also known as Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What would you call inflammation around a toe?

Answer: Paronychia

Paronychia is the painful area on your skin when you get an ingrown toenail (ouch!)
2. What is the foot equivalent of 'carpal' tunnel syndrome? (i.e., the word for 'carpal' in the foot. One word)?

Answer: tarsal

In both conditions there is an impingement of a nerve or nerves usually by ligamentous structures.
3. Where is a 'Tailor's bunion' found on the foot?

Answer: The side of the little toe

This is called a 'Tailor's bunion' because it can be exacerbated by putting the foot in a position that tailor's from long ago used to do.
4. Heel pain is commonly caused by what?

Answer: Ligament pulling on bone

There are many causes of heel pain, but the most common is a ligament under the foot pulling on the front of the heel bone (calcaneus)
5. What do doctors call an ingrown toenail?

Answer: Onychocryptosis

Onycho means nail and cryptosis is hidden
6. What bacteria is more commonly found near an ingrown toenail?

Answer: S. aureus

There can be a variety of bacteria associated with an ingrown toenail (particularly if you are immunocompromised), but Staphylococcus aureus is the most common.
7. Which of the following muscle(s) are found in the foot?

Answer: Lumbricales

The lumbricales help stabilize the foot during locomotion
8. Which of the following disease conditions can cause numbness in the feet?

Answer: Syphilis

Syphilis occurs in stages if left untreated. The final, lethal stage affects the nervous system and peripheral neuropathy (numbness in the extremities) can be one of the manifestations.
9. What is the medical term for flat feet(two words)?

Answer: Pes Planus

'Pes' means foot and 'planus' means flat!
10. A corn is also known as

Answer: Helloma dura

Source: Author MoonPod

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us