FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Musculoskeletal System
Quiz about The Musculoskeletal System

The Musculoskeletal System Trivia Quiz


How much do you know about the musculoskeletal system?

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
59,037
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
11586
Last 3 plays: Guest 101 (5/10), Reamar42 (7/10), Guest 99 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What field of medicine is not concerned with the musculoskeletal system? Hint


Question 2 of 10
2. What part of the bone contains the bone marrow? Hint


Question 3 of 10
3. What are cartilage cells called? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these is one type of joint in the ankle? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is not a type of muscle tissue? Hint


Question 6 of 10
6. What connects bones to muscles? Hint


Question 7 of 10
7. What age group is most likely to be diagnosed with scoliosis? Hint


Question 8 of 10
8. What is the stiffening and later fixation of the bones of the spine? Hint


Question 9 of 10
9. Which diagnostic test involves injecting a radiopaque contrast medium into a joint and taking an x-ray? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is not an NSAID? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 09 2024 : Guest 101: 5/10
May 24 2024 : Reamar42: 7/10
May 20 2024 : Guest 99: 8/10
May 09 2024 : Guest 99: 3/10
May 08 2024 : Trufflesss: 9/10
May 07 2024 : Guest 110: 5/10
Apr 28 2024 : KK1926: 8/10
Apr 25 2024 : Guest 45: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What field of medicine is not concerned with the musculoskeletal system?

Answer: Endocrinology

Endocrinology concerns the glands.
2. What part of the bone contains the bone marrow?

Answer: Medullary cavity

Bone marrow is a fatty substance that produces blood cells. The medullary cavity is lined with a fibrous membrane called the endosteum.
3. What are cartilage cells called?

Answer: Chondrocytes

Cartilage contains collagen fibers embedded in a gelatinous substance that provides flexibility.
4. Which of these is one type of joint in the ankle?

Answer: Hinge

The ankle joint is also called the uniaxial hinge.
5. Which of these is not a type of muscle tissue?

Answer: Rough

Skeletal (or voluntary) muscle in under a person's direct control. Smooth (or involuntary)muscle is found in the organs and functions through involuntary stimulation. Cardiac muscle is found only in the heart.
6. What connects bones to muscles?

Answer: Tendons

Tendons are like heavy cords and are composed of thick, finbrous connective tissue that provides strength at their attachment sites.
7. What age group is most likely to be diagnosed with scoliosis?

Answer: Adolescents

Scoliosis is a familial trait that is most commonly seen in girls and may cause spinal deformity if not surgically corrected.
8. What is the stiffening and later fixation of the bones of the spine?

Answer: Ankylosing spondylitis

Ankylosing spondylitis is a chronic, progressive, inflammatory disease of the spine, sacroiliac, and larger joints of the extremities. The process leads to ankylosis and eventually deformity. Males are more often affected than females by a ratio of 10:1.
9. Which diagnostic test involves injecting a radiopaque contrast medium into a joint and taking an x-ray?

Answer: Arthrogram

Arthroplasty and arthrodesis are the surgical repair of a joint. Arthrocentesis is a procedure to remove fluid from a joint.
10. Which of the following is not an NSAID?

Answer: Flexeril

Flexeril is a muscle relaxant. NSAID is the abbreviation for nonsteroidal anti-inflammatory drugs.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us