FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Humans
Quiz about Humans

Humans! Trivia Quiz


We humans are really cool. See how good you are at anatomy.

A multiple-choice quiz by happy1234512. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
happy1234512
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,228
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
888
- -
Question 1 of 10
1. The muscle called the masseter is found in which part of the body? Hint


Question 2 of 10
2. In our blood there are four components: red blood cells, plasma, white blood cells, and platelets. What do platelets do to blood? Hint


Question 3 of 10
3. What is a synonym of 'voice box?' Hint


Question 4 of 10
4. If you have a brown iris, then what part of your body is brown? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is a name for the first set of teeth, which we lose later? Hint


Question 6 of 10
6. Many people don't like getting vaccinations. Who invented them? Hint


Question 7 of 10
7. Which scientist came up with the auditory process in mammals? Hint


Question 8 of 10
8. In order of size, where does the liver rank in the human body? Hint


Question 9 of 10
9. If you were farsighted what would you have trouble doing? Hint


Question 10 of 10
10. What part of the body stores waste in liquid form? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 27 2024 : Guest 75: 9/10
Apr 24 2024 : Guest 86: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The muscle called the masseter is found in which part of the body?

Answer: mouth

To eat food, we must chew before swallowing to prevent choking. The masseter helps us do this. The shape of the masseter is like the shape of a parallelogram. The superficial and deep portions are the two definite parts or sections of the masseter.
2. In our blood there are four components: red blood cells, plasma, white blood cells, and platelets. What do platelets do to blood?

Answer: stop bleeding

A synonyom for platelets is thrombocytes. Platelets don't contain a nucleus.

Here is the clotting process:

Usually, we get a cut or something which damages the blood vessel. Our platelets quickly cleave to the blood vessel's edges where it's cut. To get more platelets to come the platelets that first responded to the injury release chemicals. The platelets cast a plug. The external bleeding discontinues. That's it for the exterior but what about the interior?

Fibrin (blood-borne materials) sticks together so it can seal the interior part of the injury.
3. What is a synonym of 'voice box?'

Answer: larynx

Men's voices are deeper sounding than women's voices because men's voice boxes are larger. In the larynx there are muscles called vocal cords. When the vocal cords vibrate a sound is made. That is us speaking or making a sound.
4. If you have a brown iris, then what part of your body is brown?

Answer: part of your eye

Not everyone has a brown iris. Some people have blue or green irises. The pupil is the black spot in the middle of the iris, which is the part of the eye that has color.
5. Which of these is a name for the first set of teeth, which we lose later?

Answer: deciduous

You may have heard the word 'deciduous' to describe trees that have leaves that fall off in autumn. We lose our deciduous set of teeth, and then grow our permanent set. Different types of teeth include molars, pre-molars and incisors. Different types of teeth have different purposes. Incisors are good for cutting or slicing our food. Molars are good for grinding our food.
6. Many people don't like getting vaccinations. Who invented them?

Answer: Sir Edward Jenner

Sir Edward Jenner was born in 1749. He came up with a vaccine for smallpox. The title 'father of immunology' was given to him.

Vaccinations were given that name because they originated from a virus that affected cows. In Latin vacca means cow.

Some vaccinations that are available are diphtheria, hepatitis A, measles, influenza, hepatitis B, and chicken pox.
7. Which scientist came up with the auditory process in mammals?

Answer: Alfonso Corti

Alfonso Corti was born in 1822. In our ears there is the organ of Corti, which is part of the cochlea. This organ is not found in any animal other than mammals.

When we hear a sound, waves smack the ear drum. The ear drum vibrates and the sound vibrations go through our ossicles. They then go to the cochlea and cause the cochlea's fluid to move. Because the fluid moves our hair cells bend. Our auditory nerve picks up neural signs that our hair cells made. Our auditory nerve then sends signals to our brain. We clarify them as sounds.
8. In order of size, where does the liver rank in the human body?

Answer: second

The biggest organ is the skin. The third biggest organ is the brain. The heart is the fifth biggest organ. The sixth biggest organ is the two kidneys together.
9. If you were farsighted what would you have trouble doing?

Answer: seeing things that are close to you

If you were farsighted, you'd probably wear glasses to read a book. If you were nearsighted then you'd have trouble seeing things that are far from you. You'd need glasses to see the chalkboard if you were at school and were sitting in the last row.
10. What part of the body stores waste in liquid form?

Answer: bladder

All of the choices were parts of the body from the excretory system. The two kidneys takes the waste out of the blood. The urine goes to the bladder by coming through the ureters. The urethra is attached to the bladder.
Source: Author happy1234512

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us