Quiz about Alas Smith and Jones Cricketers
Quiz about Alas Smith and Jones Cricketers

Alas Smith and Jones Cricketers Quiz


Although I've borrowed the title of the TV show starring Mel Smith and Griff Rhys Jones, there's no comedians here, only cricketers! How many Smiths and Joneses can you identify?

A multiple-choice quiz by rogerw1nz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket
  8. »
  9. Cricket Players

Author
rogerw1nz
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,848
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
627
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This Smith made his Test debut in the famous tied Test in Brisbane in 1960, and played only five Tests in a short career. Who is he? Hint

Colin
Craig
Chris
Cammie & Cammie Smith

2. This Jones set a world record partnership for the 3rd wicket. He scored 186 in a partnership of 467 with his captain, against Sri Lanka in 1991. Hint

Deans
Andrew
Carl
Bevan

3. A South African-born 'Smith', played for England from 1988 to 1996, scoring nine Test centuries. Who is he?

Answer: (One Word ... 5 letters)
4. After batting for eight and a half hours in a Test in India in 1986, this Jones had to be treated in hospital after the completion of the innings for exhaustion. What is his first name? Hint

Dean
Dave
Don
Devon

5. Ian Smith was New Zealand's wicketkeeper in 63 Tests between 1980 & 1992 and is a TV cricket commentator. What was his highest Test score? Hint

51
173
95
142

6. A left arm fast bowling Welshman played for England in fifteen Tests between 1964 and 1968, and took 44 wickets. His name is Ivor Jones, but he is better known by his middle name, which is ___________ ? Hint

Robert
Roger
James
Jeff

7. This Smith scored two consecutive double centuries in tests against England in 2003. Who is he? Hint

Graeme
George
Geoff
Graham

8. Invalided out of the Ashes tour of Australia in 2003 after rupturing a ligament in his right knee, this Jones has played only two Tests and taken five wickets for England up to the start of the 2003 season. What is his name?

Answer: ( One Word ... 5 letters)
9. This Smith played eight Tests for England from 1983 to 1986, having a top score of 91. His younger brother also played for England. He was a prolific scorer for his county, Hampshire, for whom he played for many years, until he retired to take up the position of Chief Executive of the Western Australian Cricket Association. What is his first name? Hint

Craig
Chris
Charles
Colin

10. Smith or Jones: what will this one be? After being born in England in 1972, this cricketer made her Test debut for Australia in 1998, and scored her first Test century in her first Test innings. Is Melanie a Smith or a Jones?

Answer: ( One Word ... Smith or Jones!)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Smith made his Test debut in the famous tied Test in Brisbane in 1960, and played only five Tests in a short career. Who is he?

Answer: Cammie & Cammie Smith

Cammie Smith played for the West Indies. In 1992, he became an ICC Match Referee, and officiated for nearly ten years in this role.
2. This Jones set a world record partnership for the 3rd wicket. He scored 186 in a partnership of 467 with his captain, against Sri Lanka in 1991.

Answer: Andrew

Andrew Jones and Martin Crowe put on 467 for the 3rd wicket for New Zealand against Sri Lanka at the Basin Reserve, Wellington. Crowe was out for 299.
3. A South African-born 'Smith', played for England from 1988 to 1996, scoring nine Test centuries. Who is he?

Answer: Robin

Robin Smith was born in Durban, South Africa, but moved to England when a teenager. He had a top score of 175 in his 62 Tests and also played 71 ODIs for England. He played for Hampshire in English county cricket, and captained that county with distinction.
4. After batting for eight and a half hours in a Test in India in 1986, this Jones had to be treated in hospital after the completion of the innings for exhaustion. What is his first name?

Answer: Dean

In the 1st Test against India, Australian Dean Jones scored 210 off 330 balls and hit 27 fours and 2 sixes. Dean Jones played 52 Tests in his career, hitting eleven centuries. In 164 ODIs he hit seven centuries.
5. Ian Smith was New Zealand's wicketkeeper in 63 Tests between 1980 & 1992 and is a TV cricket commentator. What was his highest Test score?

Answer: 173

Smith scored 173 off 136 balls against India at Eden Park, Auckland in 1990, hitting 23 fours and three sixes. When he came out to bat, New Zealand were 7/131. When he was dismissed, they were 9/370.
6. A left arm fast bowling Welshman played for England in fifteen Tests between 1964 and 1968, and took 44 wickets. His name is Ivor Jones, but he is better known by his middle name, which is ___________ ?

Answer: Jeff

Jeff Jones toured the West Indies in 1967/68 with the M.C.C. His finest hour was undoubtedly in the final Test at Georgetown, Guyana. Jones was no great shakes as a batsman, but he successfully blocked out the final over to secure the series for England.
7. This Smith scored two consecutive double centuries in tests against England in 2003. Who is he?

Answer: Graeme

Graeme Smith made also made 151 and Herschelle Gibbs 228 when they set a South African record partnership for any wicket (368) in the 2nd Test against Pakistan in January 2003.
8. Invalided out of the Ashes tour of Australia in 2003 after rupturing a ligament in his right knee, this Jones has played only two Tests and taken five wickets for England up to the start of the 2003 season. What is his name?

Answer: Simon

Born on Christmas Day, 1978, Simon Jones from Glamorgan is a very fast bowler and an exciting lower order batsman, hitting 44 off 43 balls in his first Test innings in 2002.
9. This Smith played eight Tests for England from 1983 to 1986, having a top score of 91. His younger brother also played for England. He was a prolific scorer for his county, Hampshire, for whom he played for many years, until he retired to take up the position of Chief Executive of the Western Australian Cricket Association. What is his first name?

Answer: Chris

Chris Smith also played for Natal and Glamorgan, and in his career hit 47 centuries and totalled over 18,000 runs in first class cricket. Robin Smith is his young brother.
10. Smith or Jones: what will this one be? After being born in England in 1972, this cricketer made her Test debut for Australia in 1998, and scored her first Test century in her first Test innings. Is Melanie a Smith or a Jones?

Answer: Jones

Melanie Jones was born in Barnstaple, Devon and scored 131 against her mother country on debut in Guildford.
Source: Author rogerw1nz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 1: 3/10
Dec 16 2022 : Guest 146: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Related Cricketers Difficult
2. Cricket Who Am I? Tough
3. International Cricketers Average
4. Bats, Balls and Bails Average
5. Who am I? Average
6. Cricket's All Time Greats Difficult
7. Cricketers Difficult
8. A Quickie World Tour Average
9. Cricket Nicknames Tough
10. Alliterations in Cricketers' Names! Average
11. Cricketers Nicknames Tough
12. Cricket's Journeymen Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us