FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Chicago Cubs Playoff Seasons
Quiz about Chicago Cubs Playoff Seasons

Chicago Cubs Playoff Seasons Trivia Quiz


With the NLCS being introduced in 1969, the Cubs first four playoffs were in 1984, 1989, 1998, and 2003. This quiz is about these four playoff seasons.

A multiple-choice quiz by evenlater. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Chicago Cubs

Author
evenlater
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
236,999
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
460
- -
Question 1 of 10
1. Of these four catchers who have started for the Cubs in the playoffs, who had the most productive offensive regular season (determined by batting average, home runs and runs batted in)? Hint


Question 2 of 10
2. Of these first basemen who have started for the Cubs in seasons where they've made the playoffs, who drove in the most runs? Hint


Question 3 of 10
3. Of these three men who played second base for the Chicago Cubs in the playoffs, who hit the most home runs during the regular season? Hint


Question 4 of 10
4. Third base has often been a trouble spot for the Cubs, but in their most successful seasons they have found a way to fill the hole. Which of these third baseman had the most home runs and runs batted in over the course of the entire regular season? Hint


Question 5 of 10
5. Of these four shortstops who have played for the Cubs in the playoffs, which had the most regular season HR and RBI? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these Cubs left fielders hit the most home runs during a playoff season? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Cubs right fielders had an NL MVP season in a playoff season? Hint


Question 8 of 10
8. It seems that every year the Cubs make the playoffs, they have a speedy lead-off man in centerfield. Who had the best on-base percentage for the Cubs? Hint


Question 9 of 10
9. Among these Cubs starting pitchers in a playoff season, who had the lowest ERA? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these Cubs closers had the most saves in a playoff season? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Of these four catchers who have started for the Cubs in the playoffs, who had the most productive offensive regular season (determined by batting average, home runs and runs batted in)?

Answer: Jody Davis, 1984

Jody hit .256 with 19 HR and 94 RBI, clearly a stronger season than Berryhill (.257/5/41), Servais (.222/7/36,) or Miller (.233/9/36).
2. Of these first basemen who have started for the Cubs in seasons where they've made the playoffs, who drove in the most runs?

Answer: Leon Durham, 1984

Durham (.279/23/96) was the biggest run producer, though Grace (.314/13/79 in 1989 and .309/17/89 in 1998) was probably the better hitter. Karros platooned much of the season with Hee Seop Choi and Randall Simon, and Karros went .286/12/40.
3. Of these three men who played second base for the Chicago Cubs in the playoffs, who hit the most home runs during the regular season?

Answer: Ryne Sandberg, 1989

Though Sandberg won the NL MVP in 1984, when he went .314/19/84, he hadn't yet developed into the home run hitter he was in 1989 (.290/30/76). Morandini and Grudzielanek hit for average rather than power (.296/8/53 and .314/3/38, respectively).
4. Third base has often been a trouble spot for the Cubs, but in their most successful seasons they have found a way to fill the hole. Which of these third baseman had the most home runs and runs batted in over the course of the entire regular season?

Answer: Aramis Ramirez, 2003

Ramirez, a mid-season acquisition from Pittsburgh, hit 27 home runs and 106 RBI in 2003, though only 15 of the home runs and 39 of the RBI were as a Cub. Ron "The Penguin" Cey was a close second with 25 HR and 97 RBI. Gaetti, another late addition, was third with 19 HR and 70 RBI of which 8 and 27 were for the Cubs after coming over from St. Louis. Vance Law had a terrible season, going .235/7/42.
5. Of these four shortstops who have played for the Cubs in the playoffs, which had the most regular season HR and RBI?

Answer: Jose Hernandez, 1998

Hernandez only hit .246 but in the inflated offensive season of 1998, he managed 25 HR and 84 RBI. Gonzalez had a similar year (.228/20/59). Dunston had the best average, but light power numbers (.278/9/60). Bowa was the Cubs' weakest hitter in '84 (.223/0/17).
6. Which of these Cubs left fielders hit the most home runs during a playoff season?

Answer: Henry Rodriguez, 1998

"O'Henry" Rodriguez belted 31 homers to go with his .251 average and 85 RBI. Second place "Holy Moises" Alou may have had the best all around season (.280/22/91). "Sarge" Matthews was third (.291/14/82). Dwight Smith, an also-ran vote-getter in the 1989 Rookie of the Year contest won by teammate Jerome Walton, had the best batting average at .324, but only hit 9 HR with 52 RBI.
7. Which of these Cubs right fielders had an NL MVP season in a playoff season?

Answer: Sammy Sosa, 1998

Sosa won the MVP in 1998 for a season that ranked among the most productive of all-time (.308/66/158). His 2003 numbers were more down-to-earth (.279/40/103). Dawson, who won the NL MVP in 1987, had a subpar season in '89 (.252/21/77). In 1984, it was Ryne Sandberg not Keith "Zonk" Moreland (.279/16/80), who won the NL MVP for the Cubs.
8. It seems that every year the Cubs make the playoffs, they have a speedy lead-off man in centerfield. Who had the best on-base percentage for the Cubs?

Answer: Kenny Lofton, 2003

Lofton, who joined the team at the trade deadline in 2003, had an OBP of .381 during his time with the Cubs. He also hit .327 and stole 22 bases. Dernier, by far the most proficient base stealer (45), had a stellar OBP of .356 despite his lackluster .278 average. Walton's .335 OBP, .293 AVG and 24 SB were enough to win him the NL's Rookie of the Year award in 1989. Johnson also had a .335 OBP, along with a .280 average and 22 stolen sacks.
9. Among these Cubs starting pitchers in a playoff season, who had the lowest ERA?

Answer: Mark Prior, 2003

Prior's 2.43 ERA (coupled with an 18-6 record) was even better than 1984 NL Cy Young winner Rick Sutcliffe's (16-1, 2.69). Maddux went 19-12 with a 2.95 ERA in 1989. Wood, 13-6 with a 3.40, won the NL Rookie of the Year that season.
10. Which of these Cubs closers had the most saves in a playoff season?

Answer: Rod Beck, 1998

Beck somehow managed to eek out 51 heart-stopping saves in 1998. Mitch "Wild Thing" Williams was second with 36. Smith and Borowski each had 33.
Source: Author evenlater

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 1908 Cubs Difficult
2. 1998 Chicago Cubs Average
3. 2001 Chicago Cubs Average
4. 2007 Chicago Cubs Difficult
5. 2007 Chicago Cubs Average
6. A Few Little Cubs Average
7. Chicago Cubs Average
8. Chicago Cubs Difficult
9. Chicago Cubs Very Difficult
10. Chicago Cubs 1998 Playoffs Difficult
11. Chicago Cubs Baseball Average
12. Chicago Cubs in 1984 Average

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us