FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Danish Football
Quiz about Danish Football

Danish Football Trivia Quiz


Do you know anything about Danish football?

A multiple-choice quiz by bødker. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Denmark

Author
bødker
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,997
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
414
- -
Question 1 of 15
1. Which Danish club was the first to make it to a UEFA Cup semi-final; it happened in 1991? Hint


Question 2 of 15
2. Which two clubs got together in 1992 to form FC København? Hint


Question 3 of 15
3. In which year was KB formed? Hint


Question 4 of 15
4. What does AaB stands for? Hint


Question 5 of 15
5. Who coached AaB to the championship in 1995, and shortly after that coached Viking Stavanger in Norway? Hint


Question 6 of 15
6. Which Danish team was the first to qualify for the UEFA Champions League group stage on regular terms? Hint


Question 7 of 15
7. Which Danish goalkeeper was crowned best goalkeeper in the world, in 1992 and 1993? Hint


Question 8 of 15
8. When did Denmark beat Italy 2-3 in Italy, after being down 2-0? Hint


Question 9 of 15
9. Which Danish football player was, in 1977, crowned European Footballer of the Year? Hint


Question 10 of 15
10. How many championships did KB win? Hint


Question 11 of 15
11. The year 2002 brought AGF their _______ Cup title? Hint


Question 12 of 15
12. Which of following clubs was the youngest in Denmark in 2003? Hint


Question 13 of 15
13. Who was Denmark's national coach, when Denmark won the European Championship in 1992, but stopped after the European Championship in 1996? Hint


Question 14 of 15
14. Who was Denmarks's national coach from 1996-2000? Hint


Question 15 of 15
15. Who scored Denmark's last goal at the 1992 European Championship in Sweden, the championship winning goal? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Danish club was the first to make it to a UEFA Cup semi-final; it happened in 1991?

Answer: Brøndby

Under the leadership of the former national captain Morten Olsen, Brøndby beat Torpedo Moscow and Bayer Leverkusen to get to the semifinals. But after a 0-0 draw in Denmark, AS Roma finally beat Brønby 2-1 in Italy. The German player Rudi Völler, scored on Peter Schmeichel at the last minute.
2. Which two clubs got together in 1992 to form FC København?

Answer: KB & B 1903

In 1992, the oldest club in Denmark KB and B 1903, agreed to make a first team called FC København.
3. In which year was KB formed?

Answer: 1876

KB was not only Denmark's oldest club, but also the oldest football club in the world outside Great Britain.
4. What does AaB stands for?

Answer: Aalborg Boldspilsklub

AaB or Aalborg Boldspilsklub is also one of Denmarks oldest clubs. It is from 1885. But their first Danish championship came in 1995, 110 years after they were founded.
5. Who coached AaB to the championship in 1995, and shortly after that coached Viking Stavanger in Norway?

Answer: Poul Erik Andreasen

Poul Erik Andreasen was in his last year in AaB the man behind the triumph in 1995. After that he went to Norway to coach Viking Stavanger, but in 2001, he decided to coach AaB for the second time. He was fired again in 2003.
6. Which Danish team was the first to qualify for the UEFA Champions League group stage on regular terms?

Answer: Brøndby IF

The first danish team in Champions League was AaB. But they did not qualify. The lost their qualifying match to Dinamo Kiev from Ukraine. But later, UEFA decided to diqualify Dinamo Kiev, and AaB was in the Champions League. Brøndby qualified in the season 1998-99, by beating Kosice in the third qualifying round. Brøndby was one of two teams who beat Bayern München in CL that year.

The other was Manchester United in the final.
7. Which Danish goalkeeper was crowned best goalkeeper in the world, in 1992 and 1993?

Answer: Peter Schmeichel

Peter Schmeichel was first crowned best goalkeeper of the year in 1992, after Denmark's European Championship in the summer 1992.
8. When did Denmark beat Italy 2-3 in Italy, after being down 2-0?

Answer: 1999

After being down 2-0, Denmark turned the game around and surprisingly won the game 2-3, and later qualified for the Europea Championship 2000 in Holland & Belgium.
9. Which Danish football player was, in 1977, crowned European Footballer of the Year?

Answer: Allan Simonsen

The short Dane Allan Simonsen was in 1977, crowned European Footballer of the Year, when he was playing at Barcelona. He has also played for the Danish club Vejle Boldklub. He started his coaching career by coaching Vejle, but later he became coach for Faroe Islands, and he is today national coach in Luxembourg.
10. How many championships did KB win?

Answer: 15

KB is the most winning Danish team with 15 championships. They can not win anymore championships because the club does not exist as a profesional club (it disappeared in 1991 when it merged with B 1903 to form FC København.
11. The year 2002 brought AGF their _______ Cup title?

Answer: 9th

AGF was Danish record holder in cup titles in 2002 with 9 victories.
12. Which of following clubs was the youngest in Denmark in 2003?

Answer: FC Midtjylland

FC Midtjylland was formed by a merger between Ikast FS and Herning Fremad. The club started in 1999. FC Nordsjælland is from 2003, but they have only changed their name from Farum Boldklub. Same case with Fc Nordjylland, but it was in 2001 they canged their name from Aalborg Chang. FC København is from 1992.
13. Who was Denmark's national coach, when Denmark won the European Championship in 1992, but stopped after the European Championship in 1996?

Answer: Richard Møller Nielsen

Richard Møller Nielsen stopped as national coach in 1996. Then he took a job as national coach for Finland, and later as national coach for Israel.
14. Who was Denmarks's national coach from 1996-2000?

Answer: Bo Johansson

Bo Johansson was the second coach to qualify Denmark for the World Cup. He got the team all the way to the quarterfinals where Brazil beat Denmark.
15. Who scored Denmark's last goal at the 1992 European Championship in Sweden, the championship winning goal?

Answer: Kim Vilfort

Kim Vilfort scored the 2-0 goal against Germany.
Source: Author bødker

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us