FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Debut Premiership Goals 1
Quiz about Debut Premiership Goals 1

Debut Premiership Goals [1] Trivia Quiz


This quiz follows teams who have made their Premiership debuts, and who scored their first ever goal in the worlds most exciting League.

A multiple-choice quiz by silverginger. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Premier League

Author
silverginger
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
130,735
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
879
- -
Question 1 of 10
1. Who scored Manchester United's first ever Premiership goal? Hint


Question 2 of 10
2. In Sunderland's Premiership debut, they drew 0-0 at home to Leicester City. They did, however, register a 4-1 win away to Nottingham Forest four days later. Who scored their debut Premiership goal? Hint


Question 3 of 10
3. Who scored Arsenal's first ever Premiership goal? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the goalscorer for Portsmouth in their Premiership debut game? Hint


Question 5 of 10
5. The 1997-98 season saw Barnsley make their Premiership debut and also saw them relegated in their first season. Who scored their first ever goal in the Premiership in a 2-1 defeat at the hands of West Ham United? Hint


Question 6 of 10
6. Crystal Palace and Blackburn Rovers shared the spoils in a six-goal thriller at Selhurst Park in Blackburn's Premiership debut. Who scored Blackburn's opener? Hint


Question 7 of 10
7. In Fulham's Premiership debut, they faced Manchester United at Old Trafford. Which of these scored Fulham's first ever Premier League goal? Hint


Question 8 of 10
8. The 1995-96 season saw Bolton Wanderers first enter the Premier League. Who was their debut scorer? Hint


Question 9 of 10
9. Highfield Road played host to Coventry City's first Premiership game where they faced Middlesbrough. Who scored City's opener? Hint


Question 10 of 10
10. When Birmingham City first entered the Premier League in the 2002-03 season, it took them until their third game to get on the scoresheet following defeats to Arsenal (2-0) and Blackburn Rovers (1-0). Their next game was a 1-1 draw with Everton. Who scored that debut Premiership goal? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who scored Manchester United's first ever Premiership goal?

Answer: Mark Hughes

Mark 'Sparky' Hughes got United's first Premiership goal, in a 2-1 defeat at Bramall Lane to Sheffield United on 15th August, 1992. United went on to win the League title this year with 84 points from 42 games.
2. In Sunderland's Premiership debut, they drew 0-0 at home to Leicester City. They did, however, register a 4-1 win away to Nottingham Forest four days later. Who scored their debut Premiership goal?

Answer: Michael Gray

The game took place at the County Ground on 21st August, 1996. Michael Gray opened the scoring in the 8th minute, then Niall Quinn doubled the lead 9 minutes later. Alf-Inge Haaland pulled one back for Forest in the 27th minute before Quinn bagged his second of the game (31), and Richard Ord wrapped up the game two minutes before half-time.
3. Who scored Arsenal's first ever Premiership goal?

Answer: Steve Bould

On the opening day of the Premiership in 1992, Arsenal surprisingly went down 4-2 at home to Norwich City. 2-0 up at half-time through Bould (28) and Campbell (39), should have seen the game finished, but Norwich hit back with four second half goals. Mark Robins scored twice (69,84), while Dave Phillips (72) and Ruel Fox (82) were the other scorers.
4. Who was the goalscorer for Portsmouth in their Premiership debut game?

Answer: Teddy Sheringham

Released by Tottenham Hotspur at the end of the 2002-03 season, Portsmouth manager Harry Redknapp snapped up the then 37-year old Sheringham. Portsmouth beat Aston Villa at Fratton Park in front of just over 20,000 supporters on 16th August, 2003. Sheringham opened the scoring in the 42nd minute, and in the 63rd, Pompey were 2-0 to the good. Gareth Barry pulled one back for Villa in the 84th minute, before being shown the red card three minutes later. Portsmouth's debut in the Premiership ended with a great win over the Villains.
5. The 1997-98 season saw Barnsley make their Premiership debut and also saw them relegated in their first season. Who scored their first ever goal in the Premiership in a 2-1 defeat at the hands of West Ham United?

Answer: Neil Redfearn

Oakwell saw Barnsley's first ever Premiership game and goal on 9th August, 1997. Redfearn put the Tykes 1-0 up, and that's the way the game stayed until John Hartson levelled for West Ham in the 53rd minute, then Frank Lampard sealed the victory in the 76th minute.
6. Crystal Palace and Blackburn Rovers shared the spoils in a six-goal thriller at Selhurst Park in Blackburn's Premiership debut. Who scored Blackburn's opener?

Answer: Stuart Ripley

The game ended 3-3 on 15th August, 1992. Mark Bright put Palace 1-0 ahead in the 37th minute, and six minutes later, Ripley levelled. Gareth Southgate made it 2-1 to Palace before Alan Shearer on his Blackburn debut scored two goals in the 66th and 81st minutes. Simon Osborn earned a point for Palace in the last minute.
7. In Fulham's Premiership debut, they faced Manchester United at Old Trafford. Which of these scored Fulham's first ever Premier League goal?

Answer: Louis Saha

Fulham went down 3-2 to United in a thrilling game on 19th August, 2001. Saha scored as early as the 4th minute before David Beckham fired United level in the 35th. Three minutes after the break, Saha scored again to put Fulham in the lead again, but it was Ruud van Nistelrooy who stole the limelight with two goals in three minutes (51, 53).
8. The 1995-96 season saw Bolton Wanderers first enter the Premier League. Who was their debut scorer?

Answer: Alan Thompson

Wimbledon played host to Bolton on 19th August, 1995. Efan Ekoku (5) and Robbie Earle (25) put the home team 2-0 up. Two minutes later, Thompson scored Bolton's first Premiership goal from the penalty spot. De Freitas equalised in the 37th minute, but it was Wimbledon who would take the three points through Dean Holdsworth in the 55th minute.
9. Highfield Road played host to Coventry City's first Premiership game where they faced Middlesbrough. Who scored City's opener?

Answer: John Williams

Coventry won the game 2-1 on 15th August, 1992. Williams scored the first goal in the 9th minute before David Smith doubled the lead in the 51st. Paul Wilkinson scored Middlesbrough's only goal in the 63rd minute.
10. When Birmingham City first entered the Premier League in the 2002-03 season, it took them until their third game to get on the scoresheet following defeats to Arsenal (2-0) and Blackburn Rovers (1-0). Their next game was a 1-1 draw with Everton. Who scored that debut Premiership goal?

Answer: Stern John

Stern John gave Birmingham the lead with a 50th minute penalty on 28th August, 2002. Just when the Blues thought they would walk away from Goodison Park with all three points, David Unsworth levelled the score in the last minute.
Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us