FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Memorable Premier League Moments
Quiz about Memorable Premier League Moments

Memorable Premier League Moments Quiz


A quiz on the history of the Premier League, from players to matches to special occurences.

A multiple-choice quiz by cadruvid. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Premier League

Author
cadruvid
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,181
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2104
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 65 (7/10), PremierRed (4/10), Guest 144 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who won the Football Writer's Association Footballer of the Year in the Premiership's first season? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the fan that Eric Cantona famously assaulted with a flying scissor kick in January 1995, at Crystal Palace? Hint


Question 3 of 10
3. How long did it take Robbie Fowler to score the fastest ever hat-trick in the Premiership? Hint


Question 4 of 10
4. Season 2004-05: In Mourinho's first season in charge, Chelsea romped to the league title setting many records, but which of the following did they *not* set? Hint


Question 5 of 10
5. Who was leading goalscorer in season 1995-96? Hint


Question 6 of 10
6. The 1996-97 season was not a good season for Middlesborough. Which of the following did *not* happen during the season? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following teams did not qualify for a European competition in season 1997-98? Hint


Question 8 of 10
8. Peter Schmeichel was a goalkeeper that scored in a Premiership (season 2001-02). Which of the following was another? Hint


Question 9 of 10
9. Season 2003-04: This was the season of Arsene Wenger's invincibles, who went the entire season without defeat. What was their points total? Hint


Question 10 of 10
10. Who won the Manager of the Year award in season 2000-01? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : Guest 65: 7/10
Jul 04 2024 : PremierRed: 4/10
Jun 15 2024 : Guest 144: 5/10
Jun 05 2024 : Guest 217: 4/10
May 29 2024 : Guest 147: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who won the Football Writer's Association Footballer of the Year in the Premiership's first season?

Answer: Chris Waddle

The first season of the Premiership also saw Ryan Giggs win the PFA Player's young player of the year award and Paul Mcgrath win the PFA Player's player of the Year.
2. What is the name of the fan that Eric Cantona famously assaulted with a flying scissor kick in January 1995, at Crystal Palace?

Answer: Matthew Simmons

Following the incident, Cantona was banned for eight months, fined and sentenced to 120 hours of community service.
3. How long did it take Robbie Fowler to score the fastest ever hat-trick in the Premiership?

Answer: 4 minutes 32 seconds

Robbie Fowler took just 4 minutes and 32 seconds to score a hat-trick fro Liverpool against Arsenal in August 1994.
4. Season 2004-05: In Mourinho's first season in charge, Chelsea romped to the league title setting many records, but which of the following did they *not* set?

Answer: Highest number of points scored by a team in the Premiership

Mourinho's first season in charge was Chelsea's finest ever as they racked a record high of 95 points, and conceded just fifteen goals, losing only once in the entire season, away to Manchester City.
5. Who was leading goalscorer in season 1995-96?

Answer: Alan Shearer

This season saw Shearer score an impressive 31 goals in the Premiership alone but, unfortunately, his club Blackburn Rovers weren't quite as impressive, finishing in seventh place.
6. The 1996-97 season was not a good season for Middlesborough. Which of the following did *not* happen during the season?

Answer: Recorded their worst ever league defeat

Middlesborough were only relegated due to a penalty imposed by the FA after Middlesborough refused to play a December league fixture because 24 players were ill or injured for the Teesiders. Without this penalty, they would have remained in the Premiership, with Coventry City being relegated. Their biggest Premiership loss was in season 2004-5, when they were destroyed 7-0 by Arsenal.
7. Which of the following teams did not qualify for a European competition in season 1997-98?

Answer: West Ham United

Newcastle United qualified for the Cup Winner's Cup despite finishing 13th, by achieving runners-up in the FA Cup final. Aston Villa and Blackburn qualified for the UEFA Cup. West Ham United finished one point below a European spot.

As Arsenal had won the league and FA Cup double, they qualified for the Champions League. Their place in the Cup-Winner's Cup was taken by Newcastle United.
8. Peter Schmeichel was a goalkeeper that scored in a Premiership (season 2001-02). Which of the following was another?

Answer: Brad Friedel

In February 2004, Brad Friedel scored for Blackburn Rovers against Charlton Athletic to get an equaliser, only to concede another goal moments later to lose the match. Peter Schmeichel scored for Aston Villa against Everton in October 2001 (he was the first goal-keeper to score in the Premiership).
9. Season 2003-04: This was the season of Arsene Wenger's invincibles, who went the entire season without defeat. What was their points total?

Answer: 90

Recording 26 wins and 12 draws, Arsenal became the first team to go an entire Premiership season without losing, not suffering a defeat until their visit to Manchester United the following season, where Wayne Rooney and Ruud Van Nistelrooy won in a 2-0 victory for the Red Devils.
10. Who won the Manager of the Year award in season 2000-01?

Answer: George Burley at Ipswich Town

Incredibly, although expected to be relegated at the start of the season, George Burley took Ipswich to fifth position and UEFA Cup qualification.
Source: Author cadruvid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us