FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FA Premier League History
Quiz about FA Premier League History

FA Premier League History Trivia Quiz


Considered by many to be the greatest league in the world, this is a season by season account of some of the events in the FA Premiership. Hope you enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by ykroy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Premier League

Author
ykroy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2476
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 217 (8/10), Guest 89 (1/10), Guest 49 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Playing for a team situated in the north east of England, which player finished as top goal scorer in the 1999-2000 season? Hint


Question 2 of 10
2. Who was presented with the Manager of the Year Award in 2000-01 of the Premier League? Hint


Question 3 of 10
3. In 2001-02, Arsenal completed the double by winning both the Premier League title and the FA Cup. Which Arsenal stalwart announced his retirement at the end of this great season for the club? Hint


Question 4 of 10
4. In 2002-03, which club broke the record for the fewest goals scored and least points gained in a Premier League season? Hint


Question 5 of 10
5. In 2003-04, Arsenal finished the season unbeaten and were crowned as Premier League champions. Which Arsenal player was rewarded by being named the PFA Players' Player of the Year? Hint


Question 6 of 10
6. In 2004-05, Chelsea won their first Premier League title. Key to their success was a rock solid defence that conceded only 15 goals. Which Premiership team let in the most goals that same season? Hint


Question 7 of 10
7. A Premier League title for Chelsea in 2005-06, and the last ever game at Highbury for Arsenal. After 93 years playing at the famous old stadium, the Gunners moved to the new 60,000-seat Emirates Stadium. Who did Arsenal play in that last game at Highbury? Hint


Question 8 of 10
8. In 2006-07, which club made their Premier League debut with a 3-2 home win against Middlesborough? Hint


Question 9 of 10
9. In 2007-08, and for the 10th time, Manchester United won the Premier League title. Who was the United player that finished as top goal scorer in the Premiership that season? Hint


Question 10 of 10
10. Which Premier League team lost the fewest games in 2008-09? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : Guest 217: 8/10
May 21 2024 : Guest 89: 1/10
May 16 2024 : Guest 49: 5/10
May 13 2024 : Guest 180: 5/10
May 12 2024 : Guest 148: 7/10
May 11 2024 : Guest 148: 5/10
May 07 2024 : Guest 94: 6/10
Apr 28 2024 : Guest 2: 4/10
Apr 26 2024 : Guest 204: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Playing for a team situated in the north east of England, which player finished as top goal scorer in the 1999-2000 season?

Answer: Kevin Phillips

England international (8 caps) Phillips ended the season as top scorer playing for Sunderland with 30 goals. Alan Shearer was second with 23 goals scored for Newcastle United, Yorke and Cole finished third and fourth, respectively.
2. Who was presented with the Manager of the Year Award in 2000-01 of the Premier League?

Answer: George Burley

Despite Ferguson's third successive Premier League title with Manchester United, it was George Burley who took the award for taking newly promoted and hot favourites for relegation, Ipswich Town, to fifth place in the league and a place in the following season's UEFA Cup.
3. In 2001-02, Arsenal completed the double by winning both the Premier League title and the FA Cup. Which Arsenal stalwart announced his retirement at the end of this great season for the club?

Answer: Tony Adams

He is considered by many of the Arsenal fans to be one of the greatest players of all-time representing the club. Tony Adams spent his entire 22 years playing career with the Gunners winning 4 league titles. Both Parlour and Campbell remained with the club for the next season. Patrick Vieira was made club captain.
4. In 2002-03, which club broke the record for the fewest goals scored and least points gained in a Premier League season?

Answer: Sunderland

A poor Sunderland team finished the season with only 4 wins and 7 draws for a total of 19 points. As a result of the poor performances on the pitch, Peter Reid lost his job after been in charge of the club for almost 8 years. Howard Wilkinson was brought in as his replacement. Fortunately for Sunderland, they lost that unenviable record 5 years later; in 2007-08 a dismal Derby County had an even worse season recording only one victory and eight draws for a total of 11 points.
5. In 2003-04, Arsenal finished the season unbeaten and were crowned as Premier League champions. Which Arsenal player was rewarded by being named the PFA Players' Player of the Year?

Answer: Thierry Henry

Playing on a magnificent Arsenal team, Henry ended the season as leading scorer with 30 goals. Vieira, Campbell, and Cole were all members of the same team that had 26 wins, 12 draws, and 0 defeats finishing 11 points ahead of second placed Chelsea.
6. In 2004-05, Chelsea won their first Premier League title. Key to their success was a rock solid defence that conceded only 15 goals. Which Premiership team let in the most goals that same season?

Answer: Norwich City

A 6-0 hammering by Fulham on the last day of the season, confirmed the weakness of the Norwich City defence that leaked 77 goals in their 38 Premier League games. They, along with Southampton and Crystal Palace, were relegated from the top flight.
7. A Premier League title for Chelsea in 2005-06, and the last ever game at Highbury for Arsenal. After 93 years playing at the famous old stadium, the Gunners moved to the new 60,000-seat Emirates Stadium. Who did Arsenal play in that last game at Highbury?

Answer: Wigan Athletic

Despite a 4-2 defeat on that historic last day at Highbury, Wigan finished in the top 10 of the Premier League, a magnificent achievement for their debut season in the top flight. Bradford, Huddersfield, and Leeds were all playing in lower leagues during 2005-06.
8. In 2006-07, which club made their Premier League debut with a 3-2 home win against Middlesborough?

Answer: Reading

Reading finished the season in 8th place with 55 points. a commendable effort for their introduction to the Premier League. Ably managed by Steve Coppell, the Royals proved to be the surprise team of the season. After only one season in the top division, both Sheffield United and Watford were relegated. Charlton Athletic also lost their place in the top flight.
9. In 2007-08, and for the 10th time, Manchester United won the Premier League title. Who was the United player that finished as top goal scorer in the Premiership that season?

Answer: Cristiano Ronaldo

The brilliant but often petulant Ronaldo netted 31 times for United, a remarkable amount for a midfielder. The young Portugal skipper was later sold to the mighty Real Madrid for a fee. A world class player, he will always be remembered by the Old Trafford faithful and Premier League crowds throughout the country.
10. Which Premier League team lost the fewest games in 2008-09?

Answer: Liverpool

With 28 wins, 6 draws, and 4 losses for a 90 points total, Manchester United were once again crowned Premier League champions. Liverpool finished the season as runners-up 4 points in arrears with 25 wins, 11 draws, and only 2 defeats.
Source: Author ykroy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us