FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FA Premier League Firsts
Quiz about FA Premier League Firsts

FA Premier League Firsts Trivia Quiz


A celebration of the FA Premier League.

A multiple-choice quiz by thefunhead. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Premier League

Author
thefunhead
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,168
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2933
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (3/10), Guest 144 (5/10), Guest 85 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who won the first ever FA Premier League? Hint


Question 2 of 10
2. Who scored the first ever Premiership goal? Hint


Question 3 of 10
3. Who scored the first ever Premiership hat-trick? Hint


Question 4 of 10
4. Who scored the first ever live, televised Premiership goal? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first goalkeeper to score a Premiership goal? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first Brazilian to play in the Premiership? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the first player to reach 100 Premiership goals? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the first player to score 4 goals in a Premiership game? Hint


Question 9 of 10
9. Who won the first Premiership Goal of the Season award? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first African to play in the Premiership? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : Guest 86: 3/10
Jun 15 2024 : Guest 144: 5/10
May 23 2024 : Guest 85: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who won the first ever FA Premier League?

Answer: Manchester United

Man United won the first FA Premier League in the 1992-93 season, topping the table with 84 points, 10 more than runner-up Aston Villa.
2. Who scored the first ever Premiership goal?

Answer: Brian Deane

Brian Deane scored after only 5 minutes against Man United in a 2-1 win for Sheffield United in August 1992.
3. Who scored the first ever Premiership hat-trick?

Answer: Eric Cantona

Eric Cantona achieved this for Leeds United in August 1992 during a 5-0 romp over Tottenham Hotspur.
4. Who scored the first ever live, televised Premiership goal?

Answer: Teddy Sheringham

Teddy Sheringham scored the opening goal of the first live super Sunday game on Sky Sports, for Nottingham Forest against Liverpool.
5. Who was the first goalkeeper to score a Premiership goal?

Answer: Peter Schmeichel

In October 2001, Peter Schmeichel scored for Aston Villa in a 3-2 defeat away to Everton. Incidentally, Schmeichel had previously scored for Man United in a UEFA Cup game in 1995.
6. Who was the first Brazilian to play in the Premiership?

Answer: Marques Isaias

Isaias signed for Coventry City in 1995 and made his debut in August of that year. Mirandinha was the first Brazilian to play in England but, this was before the Premiership started.
7. Who was the first player to reach 100 Premiership goals?

Answer: Alan Shearer

Alan Shearer scored his 100th goal during the 1995-96 season.
8. Who was the first player to score 4 goals in a Premiership game?

Answer: Efan Ekoku

Efan Ekoku achieved this for Norwich City against Everton in 1993.
9. Who won the first Premiership Goal of the Season award?

Answer: Dalian Atkinson

Dalian Atkinson's lazy dribble and chip for Aston Villa against Wimbledon in October 1992, won the first Goal of the Season.
10. Who was the first African to play in the Premiership?

Answer: Peter Ndlovu

The Zimbabwean Peter Ndlovu played for Coventry City in August 1992, becoming the first. Nayim was Spanish, Lamptey and Masinga both came later.
Source: Author thefunhead

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us