FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FA Cup Facts
Quiz about FA Cup Facts

FA Cup Facts Trivia Quiz


A reasonably difficult FA Cup Quiz, come and have a go if you think your good enough!

A multiple-choice quiz by Revolution69. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Cup

Author
Revolution69
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
106,626
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
2304
Last 3 plays: Guest 165 (10/15), Guest 151 (7/15), Guest 185 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which club lost successive finals in the 1980s? Hint


Question 2 of 15
2. Which FA Cup was sponsored for the first time? Hint


Question 3 of 15
3. Who was the first player to be sent off in a FA Cup final? Hint


Question 4 of 15
4. Which goalkeeper broke his jaw after only six minutes of the final in 1957, only to return as an outfield player later in the game? Hint


Question 5 of 15
5. Which two teams contested the 100th FA Cup final? Hint


Question 6 of 15
6. William Townley was the first player to score a hat-trick in an FA Cup final, in 1890. What team did he play for? Hint


Question 7 of 15
7. Who won the first FA Cup final, played in 1872 season? Hint


Question 8 of 15
8. Which team appeared in three successive finals in the 1990s? Hint


Question 9 of 15
9. When was the first all-Lancashire FA Cup final? Hint


Question 10 of 15
10. Who was the first player to miss a penalty in the final? Hint


Question 11 of 15
11. Who was the first black player to captain a Cup final side? Hint


Question 12 of 15
12. What was unusual about West Ham's 1975 FA Cup success in 1975? Hint


Question 13 of 15
13. In 1955, Stan Seymour became the first man to _______ ? Hint


Question 14 of 15
14. In 1939, Portsmouth won the FA Cup, beating Wolves 4-1. They retained the cup for the next 7 years, but only played in one FA Cup final. How did they do this? Hint


Question 15 of 15
15. Which player lost two front teeth after colliding with a team-mate in the 1981 Cup Final? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : Guest 165: 10/15
May 25 2024 : Guest 151: 7/15
May 19 2024 : Guest 185: 14/15
May 14 2024 : Guest 86: 11/15
Apr 24 2024 : Guest 51: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which club lost successive finals in the 1980s?

Answer: Everton

Everton lost against Manchester United in 1985, 1-0 after extra time, and again in 1986, this time losing to arch rivals Liverpool 3-1.
2. Which FA Cup was sponsored for the first time?

Answer: 1995

After years of discussion and debate, the Football Association finally allowed the FA Cup to be commercially sponsored. In the 1994-95 season, the competition became known as the 'FA Cup sponsored by Littlewoods pools'.
3. Who was the first player to be sent off in a FA Cup final?

Answer: Kevin Moran

Manchester United defender Kevin Moran was sent off in the 1985 final by referee Peter Willis against Everton. United, despite being one man short, went on to win the match in extra time, 1-0 with Norman Whiteside scoring the winner.
4. Which goalkeeper broke his jaw after only six minutes of the final in 1957, only to return as an outfield player later in the game?

Answer: Ray Wood

Playing for Manchester United against Aston Villa, Ray Wood broke his jaw trying to claim a cross from a Villa corner in the sixth minute. With no such thing as substitutes in those days, Jackie Blanchflower put on the keeper's jersey, while Wood was stretchered off.

He eventually came back on the field in the 67th minute, but it was to no avail as Aston Villa eventually won the game 2-1.
5. Which two teams contested the 100th FA Cup final?

Answer: Manchester City and Tottenham Hotspur

The 100th final in 1981 was a draw after extra time, so a replay was needed, which Tottenham won 3-2.
6. William Townley was the first player to score a hat-trick in an FA Cup final, in 1890. What team did he play for?

Answer: Blackburn Rovers

Blackburn Rovers beat Sheffield Wednesday 6-1, which is one of the highest scores in an FA Cup final.
7. Who won the first FA Cup final, played in 1872 season?

Answer: The Wanderers

The Wanderers won the first final 1-0 against the Royal Engineers.
8. Which team appeared in three successive finals in the 1990s?

Answer: Manchester United

Manchester United appeared in the 94, 95, and 96 finals. In 1994 they played Chelsea and won 4-0, in 1995 they played Everton and lost 1-0 and in 1996 they beat Liverpool 1-0, with Eric Cantona sealing a memorable league and cup double.
9. When was the first all-Lancashire FA Cup final?

Answer: 1904

The first all Lancashire final was in 1904, when Manchester City played Bolton Wanderers, which were both considered as part of Lancashire at that time. The final score was 1-0 to Manchester City.
10. Who was the first player to miss a penalty in the final?

Answer: Charlie Wallace

Charlie Wallace has the unfortunate accolade for being the first player to miss a penalty in the final, in 1913, playing for Aston Villa. Luckily for him, his team still lifted the cup after beating Sunderland 1-0.
11. Who was the first black player to captain a Cup final side?

Answer: Viv Anderson

Viv Anderson captained Sheffield Wednesday against Arsenal in 1993. Acutally, he captained them twice, as the first match was a 1-1 draw after extra time. The game went to a replay, and Sheffield Wednesday lost 2-1, again after extra time.
12. What was unusual about West Ham's 1975 FA Cup success in 1975?

Answer: Finished the match with 11 English players

West Ham United were the last team in the 20th century to play the FA Cup final with a squad made out of entirely English players, when they beat Fulham 2-0.
13. In 1955, Stan Seymour became the first man to _______ ?

Answer: win the Cup as a player and as a manager of the same club

Stan Seymour, as a player with Newcastle United, won the FA Cup in 1924, beating Aston Villa 2-0. Nearly 40 years later in 1955, he won the Cup as the manager of Newcastle United, who beat Manchester City, 3-1.
14. In 1939, Portsmouth won the FA Cup, beating Wolves 4-1. They retained the cup for the next 7 years, but only played in one FA Cup final. How did they do this?

Answer: There were no FA Cup competitions during the war years

Portsmouth won the Cup in 1939. However, the Cup couldn't be staged during the war years, so Portsmouth held the cup for 7 years, before it was taken off them by Derby County, who beat Charlton Athletic 4-1 after extra time in the 1946 final.
15. Which player lost two front teeth after colliding with a team-mate in the 1981 Cup Final?

Answer: Graeme Roberts

Graeme Roberts, playing for Tottenham Hotspur in the 1981 final, smashed into one of his own players, knocking both his front teeth out. Tottenham won the replay 3-2, after drawing 1-1 after extra time in the first match.
Source: Author Revolution69

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 1970s FA Cup Finals Average
2. FA Cup Winners 1970-1979 Average
3. FA Cup Winners 2010-2019 Easier
4. FA Cup Finals Average
5. 1980s FA Cup Finals Average
6. FA Cup Winners 1990-1999 Easier
7. FA Cup Winners 1980-1989 Easier
8. FA Cup Winners 2000-2009 Average
9. FA Cup Finals Average
10. FA Cup Tough
11. FA Cup Final Scorers Average
12. FA Cup Finals Tough

6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us