FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FA Cup Finals
Quiz about FA Cup Finals

FA Cup Finals Trivia Quiz


The final part of my FA Cup Finals trilogy sees the 1990s covered. There is one question for each final during the decade. Good luck and have fun!

A multiple-choice quiz by toellandback. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Cup

Author
toellandback
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
238,160
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1686
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. 1990 saw arguably the best final of the whole decade when Manchester United stuttered and struggled to see off Crystal Palace after a replay. United changed their line up between the first and second games with different goalkeepers starting each match. Who were the two stoppers involved? Hint


Question 2 of 10
2. Nottingham Forest legend Brian Clough finally reached an FA Cup Final in 1991 when he managed his club against Tottenham Hotspur in an incident packed game. Spurs midfielder Paul Gascoigne was lined up for a summer move to Lazio after the game. However, the transfer was put on hold for a year after he commited two awful tackles early in the game, the second of which saw him suffer a severe knee injury. Which player did he tackle to sustain the injury? Hint


Question 3 of 10
3. Favourites Liverpool comfortably beat Sunderland in the 1992 Final. Among the Sunderland players in the starting line up was Paul Bracewell who set a new, unwanted, record after the game. What was his achievement? Hint


Question 4 of 10
4. In 1993, Arsenal needed a replay and a last second goal in extra time to beat Sheffield Wednesday in a match that was in the record books before it even began. Why was it? Hint


Question 5 of 10
5. In 1994, Manchester United beat Chelsea by one of the largest margins in Cup Final history. Their 4-0 win saw all the goals come in the second half. Which player scored twice? Hint


Question 6 of 10
6. In 1995, United were back at Wembley, this time to face Everton in a repeat of the final ten years earlier. Whilst the scoreline was the same, this time Everton came out on top. One player from each side also played in the final in 1985. Which two players were they. Hint


Question 7 of 10
7. 1996 saw a clash of the giants, as Manchester United reached their third successive final with arch rivals Liverpool facing them. What should have been a classic ended up as a major flop. Eric Cantona scored the late winner, but who was the Liverpool goalkeeper at error for the goal? Hint


Question 8 of 10
8. History was made in 1997 when Chelsea beat Middlesbrough. The first goal for the Blues came after just 42 seconds, which was the quickest ever goal in a Wembley FA Cup Final. Which overseas star scored it? Hint


Question 9 of 10
9. London was again victorious in 1998 when Arsenal saw off Newcastle United with few problems. Which player from the Newcastle side had also appeared in the final 14 years earlier? Hint


Question 10 of 10
10. Newcastle United were back in 1999, and were unlucky enough to face the all-conquering Manchester United. Having already won the league title, United again sent Newcastle on the long journey home empty handed thanks to a comfortable win. Which two players scored the United goals? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : Guest 165: 9/10
May 14 2024 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1990 saw arguably the best final of the whole decade when Manchester United stuttered and struggled to see off Crystal Palace after a replay. United changed their line up between the first and second games with different goalkeepers starting each match. Who were the two stoppers involved?

Answer: Jim Leighton and Les Sealey

Leighton started the 3-3 draw, a game rescued by United thanks to a late Mark Hughes goal, his second of the game, However, he was largely blamed for at least one of the Palace goals which were scored by Gary O'Reilly and Ian Wright (2). United's other goal came from Bryan Robson.

He was replaced for the Wembley replay by Les Sealey who kept a clean sheet as United won 1-0 thanks to a Lee Martin strike. Sadly Sealey passed away in August 2001.
2. Nottingham Forest legend Brian Clough finally reached an FA Cup Final in 1991 when he managed his club against Tottenham Hotspur in an incident packed game. Spurs midfielder Paul Gascoigne was lined up for a summer move to Lazio after the game. However, the transfer was put on hold for a year after he commited two awful tackles early in the game, the second of which saw him suffer a severe knee injury. Which player did he tackle to sustain the injury?

Answer: Gary Charles

Not only did Gazza's indiscretion cost him a booking and a career threatening injury, it also cost his club a goal as Stuart Pearce blasted in a trademark free kick from the foul. Gary Lineker then had a penalty saved before Paul Stewart equalised. An own goal by Des Walker in extra time handed the cup to Spurs. Clough retired from management two years later when Forest were relegated. Gazza eventually joined Lazio in the summer of 1992.
3. Favourites Liverpool comfortably beat Sunderland in the 1992 Final. Among the Sunderland players in the starting line up was Paul Bracewell who set a new, unwanted, record after the game. What was his achievement?

Answer: The first player to play in four FA Cup Finals and not win any

Bracewell's record is somewhat of a quirk of fate as he had previously lost whilst with a superb Everton side in 1985, 1986 and 1989. Liverpool's win in 1992 rarely looked in danger as goals from Michael Thomas and Ian Rush, his fifth in FA Cup Finals (also a record), secured an easy 2-0 win.
4. In 1993, Arsenal needed a replay and a last second goal in extra time to beat Sheffield Wednesday in a match that was in the record books before it even began. Why was it?

Answer: For the first time ever, the same two clubs had met in the league cup final and FA Cup final in the same season

Not only did the same clubs reach the two major finals in 1993, Arsenal won them both by the same 2-1 scoreline. Goals from Ian Wright and David Hirst sent the first game to a replay when Wright netted again only for Chris Waddle to equalise. Andy Linighan's late, late header decided matters.
5. In 1994, Manchester United beat Chelsea by one of the largest margins in Cup Final history. Their 4-0 win saw all the goals come in the second half. Which player scored twice?

Answer: Eric Cantona

United's second half blitz on Chelsea saw Cantona score from two penalties, itself a rare Cup Final feat. Hughes and McClair scored one each to complete the rout and give United their first ever league and cup double.
6. In 1995, United were back at Wembley, this time to face Everton in a repeat of the final ten years earlier. Whilst the scoreline was the same, this time Everton came out on top. One player from each side also played in the final in 1985. Which two players were they.

Answer: Neville Southall and Mark Hughes

Southall played in goal for Everton in both finals whilst Hughes played up front for United. Whilst Southall remained with Everton throughout the decade duration, Hughes left United for brief spells with Barcelona and Bayern Munich before returning to Old Trafford. Stevens and Robson both played in '85 but had retired from playing prior to the '95 encounter.
7. 1996 saw a clash of the giants, as Manchester United reached their third successive final with arch rivals Liverpool facing them. What should have been a classic ended up as a major flop. Eric Cantona scored the late winner, but who was the Liverpool goalkeeper at error for the goal?

Answer: David James

Throughout his career, David James had been a top class keeper with occasional errors, such as the one in 1996, blighting his copybook. United's win secured a second league and cup double in three years for them (the first was in 1994).
8. History was made in 1997 when Chelsea beat Middlesbrough. The first goal for the Blues came after just 42 seconds, which was the quickest ever goal in a Wembley FA Cup Final. Which overseas star scored it?

Answer: Roberto Di Matteo

Di Matteo's strike, a superb shot from 25 yards, re-wrote the record books and also helped create history as manager Gianluca Vialli became the first foreign boss to lift the FA Cup. Chelsea clinched the win late on in the game when Eddie Newton added a second. It ended a miserable season for Boro who were relegated a week before the final.
9. London was again victorious in 1998 when Arsenal saw off Newcastle United with few problems. Which player from the Newcastle side had also appeared in the final 14 years earlier?

Answer: John Barnes

Barnes came on as a sub in 1998 for Temuri Ketsbaia. He had started the final in 1984 as a youthful winger in Watford's loss to Everton. Arsenal sailed through this game though and goals from Marc Overmars and Nik Anelka clinched the double for them, for the first time since 1971.
10. Newcastle United were back in 1999, and were unlucky enough to face the all-conquering Manchester United. Having already won the league title, United again sent Newcastle on the long journey home empty handed thanks to a comfortable win. Which two players scored the United goals?

Answer: Teddy Sheringham and Paul Scholes

A stroll in the park for United thanks to Sheringham and Scholes. Just four days later, United became the first English club to win the League Championship-FA Cup-Champions League treble in the same season, thanks to an amazing late finale against Bayern Munich in Barcelona.
Source: Author toellandback

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. FA Cup: Winners And Losers Average
2. FA Cup Final Scorers Average
3. FA Cup Facts Tough
4. FA Cup Finals Average
5. FA Cup Finals Tough
6. FA Cup Tough
7. History Of The FA Cup Tough
8. Strange World of FA Cup Difficult
9. 1970s FA Cup Finals Average
10. 1980s FA Cup Finals Average
11. The FA Cup Difficult
12. F.A Cup 2007 Tough

6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us