FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The FA Cup
Quiz about The FA Cup

The FA Cup Trivia Quiz


This is a 10 question quiz about the oldest football cup competition of all time. Enjoy.

A multiple-choice quiz by nottmred. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Cup

Author
nottmred
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
224,851
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1063
- -
Question 1 of 10
1. The first ever FA Cup competition was held in 1872. How many entrants were there? Hint


Question 2 of 10
2. Who won the FA Cup in 1898? Hint


Question 3 of 10
3. Tottenham Hotspur won the FA Cup in 1991. How many FA Cup final wins did this make for Spurs? Hint


Question 4 of 10
4. Luton Town lost in the FA Cup final 2-1 to Nottingham Forest. In which year was this? Hint


Question 5 of 10
5. The first ever FA Cup final settled by a penalty shootout came in which season? Hint


Question 6 of 10
6. Up until Wembley stadium was built in 1923, how many venues did the FA Cup Final have? Hint


Question 7 of 10
7. Who won the 1995 FA Cup? Hint


Question 8 of 10
8. The last ever FA Cup final to take place at the old Wembley stadium was in which year? Hint


Question 9 of 10
9. In 1890 Blackburn Rovers beat Sheffield Wednesday 6-1 but at which stadium did this take place? Hint


Question 10 of 10
10. Which two teams were drawn against each other at the third round stage for three consecutive seasons, with the first being in 1955-56? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first ever FA Cup competition was held in 1872. How many entrants were there?

Answer: 15

In comparison to this, in the 2005-06 season, over 600 football clubs took part.
2. Who won the FA Cup in 1898?

Answer: Nottingham Forest

Nottingham Forest won the competition for the first time in their soon to be illustrious history, beating Derby County by three goals to one.
3. Tottenham Hotspur won the FA Cup in 1991. How many FA Cup final wins did this make for Spurs?

Answer: 8

Their first FA Cup final win came in 1901 where they initially drew 2-2 with Sheffield United. Tottenham secured victory in the replay, winning 3-1.
4. Luton Town lost in the FA Cup final 2-1 to Nottingham Forest. In which year was this?

Answer: 1959

This cup final was held at Wembley stadium.
5. The first ever FA Cup final settled by a penalty shootout came in which season?

Answer: 2005

Arsenal beat Manchester United 5-4 on penalties after a 0-0 draw.
6. Up until Wembley stadium was built in 1923, how many venues did the FA Cup Final have?

Answer: 10

The first ever venue was Kennington Oval (1872 to 1892) except 1873 Lillie Bridge, 1886 Racecourse Ground (replay). 1893 was Fallowfield Stadium and 1894 was Goodison Park, 1895 to 1914 was Crystal Palace except 1901 Burnden Park (replay), 1910 Goodison Park (replay), 1911 Old Trafford (replay) and 1912 Bramall Lane (replay). 1915 was Old Trafford and the last three before Wembley Stadium were at Stanmford Bridge (1920 to 1922).
7. Who won the 1995 FA Cup?

Answer: Everton

Everton shocked Manchester United by beating them 1-0 at Wembley stadium.
8. The last ever FA Cup final to take place at the old Wembley stadium was in which year?

Answer: 2000

Chelsea beat Aston Villa 1-0. The FA Cup finals after this, took place at the Millenium Stadium in Cardiff until Wembley was rebuilt.
9. In 1890 Blackburn Rovers beat Sheffield Wednesday 6-1 but at which stadium did this take place?

Answer: Kennington Oval

The FA Cup final first took place at Kennington Oval in 1872. In 1873 it was played at Lillie Bridge, London. However, Kennington Oval was restored as the FA Cup final venue the next season and remained so until 1893 when it was played at Fallowfield, Manchester.
10. Which two teams were drawn against each other at the third round stage for three consecutive seasons, with the first being in 1955-56?

Answer: Leeds United and Cardiff City

In the 1955-56 season Leeds United were drawn at home to Cardiff City in the Third Round and lost 2-1. In the following season Leeds United were drawn at home to Cardiff City in the Third Round and lost 2-1. Incredibly, in the season after that Leeds United were drawn at home to Cardiff City in the Third Round, and again lost 2-1.

Then, in the 1958-59 season, Leeds were handed an away Third Round tie at Luton Town. By that time Leeds and Cardiff were probably sick of the sight of each other.
Source: Author nottmred

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. FA Cup Final Team: 1985-86 Tough
2. FA Cup Finals Tough
3. FA Cup Winners 1980-1989 Easier
4. FA Cup Finals Average
5. FA Cup Facts Tough
6. 1980s FA Cup Finals Average
7. FA Cup: Winners And Losers Average
8. FA Cup Giant Killers Average
9. FA Cup Final Scorers Average
10. The FAmous Cup Average
11. FA Cup Finals : Post WWII Average
12. FA Cup: 2009 Tough

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us