FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about History of NFL Franchises
Quiz about History of NFL Franchises

History of NFL Franchises Trivia Quiz


Many NFL franchises have had a long and bizarre history. Let's see how much you know about the journey of these teams.

A multiple-choice quiz by napoleon321. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. American Football
  8. »
  9. NFL Teams

Author
napoleon321
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
231,512
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
4620
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 12 (3/10), Guest 68 (6/10), Guest 8 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which franchise was the oldest in professional football history? Hint


Question 2 of 10
2. The first recorded NFL season occurred in 1920. Only two of those franchises survived. One was the Chicago Bears. But they weren't called the Bears, and they weren't in Chicago in 1920. What were the Bears called in 1920? Hint


Question 3 of 10
3. Which team entered the league in 1921? Hint


Question 4 of 10
4. The initial name of the Detroit Lions was the Spartans. What city did they start in? Hint


Question 5 of 10
5. The Boston Braves entered the NFL in 1932. They changed their name in 1937 to what? Hint


Question 6 of 10
6. The Rams franchise entered the league in 1937. What city hosted the Rams for their early years? Hint


Question 7 of 10
7. Art Rooney was the legendary long-time owner of the Pittsburgh Steelers. But what other team did he also partially own for a brief period of time? Hint


Question 8 of 10
8. World War II took a toll on the NFL. The Steelers were forced to merge with the Eagles in 1943. They also had to merge with another team in 1944. What team did they combine with that year? Hint


Question 9 of 10
9. One team was actually forced to suspend operations for a year during World War II. Who was forced to take this drastic measure? Hint


Question 10 of 10
10. Robert Irsay is most remembered as the man that moved the Colts from Baltimore to Indianapolis under cover of darkness. But before he owned the Colts, what team did he own? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 21 2023 : Guest 12: 3/10
Nov 20 2023 : Guest 68: 6/10
Nov 17 2023 : Guest 8: 8/10
Nov 04 2023 : Guest 75: 4/10
Nov 04 2023 : Guest 24: 9/10
Oct 07 2023 : Guest 75: 8/10
Oct 06 2023 : Guest 174: 6/10
Oct 02 2023 : Guest 150: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which franchise was the oldest in professional football history?

Answer: Arizona Cardinals

The Cardinals started playing professional football in 1899 in Chicago under the name of the Morgan Athletic Club.
2. The first recorded NFL season occurred in 1920. Only two of those franchises survived. One was the Chicago Bears. But they weren't called the Bears, and they weren't in Chicago in 1920. What were the Bears called in 1920?

Answer: Decatur Staleys

The Bears started in Decatur and named after their owner, A.E. Staley. Staley sold the franchise to George Halas in 1920.
3. Which team entered the league in 1921?

Answer: Green Bay Packers

The Packers were an independent team and joined the league in 1921. The city of Green Bay set up a non-profit corporation to operate the team.
4. The initial name of the Detroit Lions was the Spartans. What city did they start in?

Answer: Portsmouth, OH

The Spartans franchise was purchased by Dick Richards in 1934 and moved to Detroit to be renamed the Lions.
5. The Boston Braves entered the NFL in 1932. They changed their name in 1937 to what?

Answer: Washington Redskins

The name Braves only lasted for the franchise's initial year, and in 1937, owner George Marshall decided to move his team to Washington D.C.
6. The Rams franchise entered the league in 1937. What city hosted the Rams for their early years?

Answer: Cleveland

The Rams played in Cleveland from 1937-1945, and moved to Los Angeles for the 1946 season.
7. Art Rooney was the legendary long-time owner of the Pittsburgh Steelers. But what other team did he also partially own for a brief period of time?

Answer: Philadelphia Eagles

In 1940, Rooney sold the Pittsburgh franchise to Alexis Thompson. He then bought part interest in Bert Bell's Philadelphia Eagles. Soon after the turn of the new year, Bell and Rooney traded the Eagles to Thompson for the Pirates.
8. World War II took a toll on the NFL. The Steelers were forced to merge with the Eagles in 1943. They also had to merge with another team in 1944. What team did they combine with that year?

Answer: Cardinals

The result of the 1943 merger was the famous "Pennsylvania Steagles", which went a respectable 5-4-1.
9. One team was actually forced to suspend operations for a year during World War II. Who was forced to take this drastic measure?

Answer: Rams

The Rams were forced to suspend operation for the 1943 season, as both Rams co-owners and many of their players joined the Army.
10. Robert Irsay is most remembered as the man that moved the Colts from Baltimore to Indianapolis under cover of darkness. But before he owned the Colts, what team did he own?

Answer: Los Angeles Rams

Irsay traded his Rams to Carroll Rosenbloom for the Baltimore Colts, and made himself extremely unpopular in the state of Maryland by moving the Colts in the middle of the night.
Source: Author napoleon321

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NFL Teams and Home Cities Very Easy
2. Franchises of the NFL Very Easy
3. Short NFL Easier
4. Find The NFL Team: Pt.2 Average
5. Find The NFL Team: Pt. 1 Tough
6. Which NFL Team Am I? Tough
7. NFL Team Nicknames Average
8. NFL Franchises Tough
9. You Pick the Team Tough
10. NFL Football in Florida Tough
11. NFL Team Moves Average
12. NFC East Difficult

11/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us