FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hockey  Unusual Happenings
Quiz about Hockey  Unusual Happenings

Hockey: Unusual Happenings Trivia Quiz


The best and worst of hockey firsts and unusual records.

A multiple-choice quiz by Fishingman000. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,245
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
834
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following set a record for being the youngest 100 point player? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following set a record for being the oldest player to reach his first 50 goal season? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first team to wear white pants? Hint


Question 4 of 10
4. Which was the first arena to feature on-ice advertising? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first coach to win the Jack Adams Trophy? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first player to win eight consecutive trophies? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following set a record for being the oldest player to win the Stanley Cup? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following set a record for being the first goalie to win two Hart Trophies? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following set a record for being the first teammates to finish one-two in the scoring race five times in a row? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first goalie to wear a mask? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following set a record for being the youngest 100 point player?

Answer: Dale Hawerchuck

Dale Hawerchuck reached that milestone, at 18 years 11 months of age, with the Winnipeg Jets in the 1981-82 season.
2. Which of the following set a record for being the oldest player to reach his first 50 goal season?

Answer: Johnny Bucyk

Like fine wine, Bucyk got better with age. He reached his first 50 goal season in his 16th season, 1970-71, at the age of 35 years 10 months while with the Boston Bruins.
3. Who was the first team to wear white pants?

Answer: Washington Capitals

The 1974-75 Washington Capitols wore white pants with red jerseys for the first month of their inaugural season for the road games.
4. Which was the first arena to feature on-ice advertising?

Answer: Toronto Maple Leaf Gardens

Harold Ballard was fined for advertising the Hamilton Tiger Cats football club, which he also owned, on the ice of Maple Leaf Gardens.
This happened March 1, 1978.
5. Who was the first coach to win the Jack Adams Trophy?

Answer: Fred Shero

Fred Shero won this award while coaching the Philadelphia Flyers in 1974.
6. Who was the first player to win eight consecutive trophies?

Answer: Bobby Orr

Bobby Orr won the first eight consecutive Norris trophys from 1967-1978, while playing with the Boston Bruins. Wayne Gretzky won his eight consecutive Hart trophys with the Edmonton Oilers from 1979-1987.
7. Which of the following set a record for being the oldest player to win the Stanley Cup?

Answer: Johnny Bower

Johnny Bower, at 42 years 9 months of age, won the Stanley Cup while playing with the Toronto Maple Leafs in 1967.
8. Which of the following set a record for being the first goalie to win two Hart Trophies?

Answer: Dominik Hasek

Dominik Hasek won two Hart Trophys, while playing for Buffalo Sabres. He won one in 1997 and the other in 1998.
9. Which of the following set a record for being the first teammates to finish one-two in the scoring race five times in a row?

Answer: Bobby Orr & Phil Esposito

Orr and Esposito were in a league all their own, trading off first and second, five times in a row with the Boston Bruins from 1969-1975. The rest were only able to manage it twice.
10. Who was the first goalie to wear a mask?

Answer: Clint Benedict

Clint Benedict, while playing for the Montreal Maroons wore a crude leather mask in 1930 to protect a broken cheekbone. In 1959-60, Jacques Plante invented the type of mask that was still worn in 2004.
Source: Author Fishingman000

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hockey Goons Tough
2. NHL Hockey Teasers Tough
3. Mixed NHL Tough
4. NHL Mixture Tough
5. Arena Nicknames and Players Tough
6. Little Known Hockey Tidbits Tough
7. NHL Mixture Tough
8. Time to Play Hockey Tough
9. Hockey Potpourri Tough
10. Miscellaneous Hockey Tough
11. Hockey Volume 3 Tough
12. Hockey Mania II Tough

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us