FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Little Known Hockey Tidbits
Quiz about Little Known Hockey Tidbits

Little Known Hockey Tidbits Trivia Quiz


Think you know hockey? Well, this quiz will find out how much you know about those little tidbits about this wonderful winter sport.

A multiple-choice quiz by freesky. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
freesky
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,850
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1465
- -
Question 1 of 10
1. Who was the first head coach of the Quebec Nordiques? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first goalie to wear a mask in a game? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the player that caused the injury to Jacques Plante in 1959, that caused him to start wearing a goalie mask? Hint


Question 4 of 10
4. Gordie Howe had a brother named Syd.


Question 5 of 10
5. What was the score between the NY Rangers and the Detroit Red Wings on January 23, 1944, in which the Red Wings won? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the NY Rangers' goalie for a historical game against the Red Wings in 1944? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following was nicknamed "Mouse"? Hint


Question 8 of 10
8. Which player played for almost two decades in the NHL, yet never won the Stanley Cup? Hint


Question 9 of 10
9. Mario Lemiuex was the first player to score five goals five different ways.


Question 10 of 10
10. Who is nicknamed "the Great One"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first head coach of the Quebec Nordiques?

Answer: Maurice Richard

Maurice "the Rocket" Richard was the first head coach of the Nordiques, but he stepped down after just one game. He did so to spend more time with his family.
2. Who was the first goalie to wear a mask in a game?

Answer: Clint Benedict

Clint Benedict wore his mask in Februrary of 1930 because his nose was broken by Howie Morenz. He only wore it for five games before giving it up because it interfered with his vision.
3. What was the name of the player that caused the injury to Jacques Plante in 1959, that caused him to start wearing a goalie mask?

Answer: Andy Bathgate

The date was November 1, 1959. Needless to say, Toe Blake, Plante's coach at the time, wasn't too happy with Plante donning the mask, but at that time, he had no other goalie to call upon.
4. Gordie Howe had a brother named Syd.

Answer: False

There was a player by the name of Syd Howe, but just like Claude Lemieux and Mario Lemieux, they weren't related.
5. What was the score between the NY Rangers and the Detroit Red Wings on January 23, 1944, in which the Red Wings won?

Answer: 15-0

This was the most lopsided game in NHL history. Detroit scored 8 goals in the third period alone.
6. Who was the NY Rangers' goalie for a historical game against the Red Wings in 1944?

Answer: Ken McAuley

Of the 59 shots that Detroit had that night, Ken McAuley stopped 44. On the other side, the Rangers only had 9 shots. The Red Wings won, 15-0.
7. Which of the following was nicknamed "Mouse"?

Answer: Stan Mikita

When Stan Mikita played for Chicago, whenever he made a good play, the crowd would spell out M-I-K-I-T-A M-O-U-S-E.
8. Which player played for almost two decades in the NHL, yet never won the Stanley Cup?

Answer: Marcel Dionne

Despite his almost two decades in the NHL, and retiring in 1990 as the 3rd highest scorer in the league, Dionne never won the Stanley Cup.
9. Mario Lemiuex was the first player to score five goals five different ways.

Answer: True

On December 31, 1988, Mario Lemiuex did this. Even strength, shorthanded, penalty shot, power play, and empty net.
10. Who is nicknamed "the Great One"?

Answer: Wayne Gretzky

Wayne Gretzky is known as the "Great One" because of his outstanding hockey career. He set some 60 records such as 92 goals scored in 1981-82. Also that same 1981-82 season, he scored an NHL record of 212 points, only to break his own record in 1985-1986 by scoring 215 points.
Source: Author freesky

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NHL Hockey Teasers Tough
2. Hockey Goons Tough
3. Red Hot Hockey! Very Difficult
4. Hard Hockey Very Difficult
5. Mixed NHL Tough
6. Miscellaneous Hockey Tough
7. Real Hockey Difficult
8. Very Hard NHL Hockey Very Difficult
9. Hockey Hodgepodge Difficult
10. Arena Nicknames and Players Tough
11. NHL Oddities Difficult
12. Hockey Mania II Tough

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us