FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hockey Potpourri
Quiz about Hockey Potpourri

Hockey Potpourri Trivia Quiz


Tough Hockey Questions.

A multiple-choice quiz by fireman434. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
fireman434
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
78,485
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1412
- -
Question 1 of 10
1. Which team was the first US-based team to play in the Stanley Cup Finals? Hint


Question 2 of 10
2. Which team was the first US-based team to win the Stanley Cup ? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first player taken in the 1990 NHL entry draft? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first goalie to get credit for scoring a goal? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first goalie to actually shoot and score a goal? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first player in NHL history to score his first goal on a penalty shot? Hint


Question 7 of 10
7. Which team was the first US-based team to compete in the NHL? Hint


Question 8 of 10
8. What year was the first Norris trophy awarded? Hint


Question 9 of 10
9. Rod Langway was born in what country? Hint


Question 10 of 10
10. What year did the New York Rangers join the NHL? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which team was the first US-based team to play in the Stanley Cup Finals?

Answer: Portland Rosebuds

It was in the 1916 Finals against the Canadiens.
2. Which team was the first US-based team to win the Stanley Cup ?

Answer: Seattle Metropolitans

The Mets beat the Canadiens 3 games to 1 in the 1917 Finals.
3. Who was the first player taken in the 1990 NHL entry draft?

Answer: Owen Nolan

He was picked by Quebec.
4. Who was the first goalie to get credit for scoring a goal?

Answer: Bill Smith

On 28th November 1979, Bill Smith was the last Islander to touch the puck before Rob Ramage of the Colorado Rockies put the puck in his own net.
5. Who was the first goalie to actually shoot and score a goal?

Answer: Ron Hextall

December 8th, 1987 against the Boston Bruins.
6. Who was the first player in NHL history to score his first goal on a penalty shot?

Answer: Phil Hoene

On December 11th, 1973 The King's rookie scored against Minnesota North Star goalie Cesare Maniago.
7. Which team was the first US-based team to compete in the NHL?

Answer: Boston Bruins

In the 1924-25 season. The Portland Rosebuds and the Seattle Mets played in the NHA.
8. What year was the first Norris trophy awarded?

Answer: 1954

Detroit's Red Kelly won for being the League's best defenseman.
9. Rod Langway was born in what country?

Answer: Taiwan

On May 3rd, 1957 in Taiwan.
10. What year did the New York Rangers join the NHL?

Answer: 1926

Source: Author fireman434

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hockey Goons Tough
2. NHL Hockey Teasers Tough
3. Mixed NHL Tough
4. NHL Mixture Tough
5. Arena Nicknames and Players Tough
6. Little Known Hockey Tidbits Tough
7. NHL Mixture Tough
8. Time to Play Hockey Tough
9. Miscellaneous Hockey Tough
10. Hockey Volume 3 Tough
11. Hockey Mania II Tough
12. Ultimate NHL Tough

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us