FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kodokan Judo 1
Quiz about Kodokan Judo 1

Kodokan Judo [1] Trivia Quiz


Please have a go at this Judo quiz, and I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by martinjudo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Martial Arts
  8. »
  9. Judo

Author
martinjudo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,958
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
252
- -
Question 1 of 10
1. Kodokan Judo was created by Jigaro Kano in Japan. What does Kodokan mean? Hint


Question 2 of 10
2. The first technique you learn in Judo is how to fall safely. What is the Japanese term for this technique? Hint


Question 3 of 10
3. Judo relies on the art of giving way. That is to use your opponents actions, build, and strength against them. The first way to do this is to break their balance. What is this known as in Judo? Hint


Question 4 of 10
4. Judo is mainly known for throws and pins but there are striking techniques as part of the curriculum. What is the Japanese term for striking techniques? Hint


Question 5 of 10
5. In many movies, a judo throw is shown where the star defends themself by placing a foot into their opponents midsection, sitting down, and throwing them over their head. What is the Japanese term for this throw? Hint


Question 6 of 10
6. Judo is the only Olympic sport where you are allowed to strangle or choke someone into submission or unconsciousness. One of the strangles is Hadaka-jime. What does it mean? Hint


Question 7 of 10
7. In case your partner/opponent becomes unconscious, there is a technique for resuscitating them. What is the Japanese term for the resuscitation technique? Hint


Question 8 of 10
8. During competition, Katame-waza (ground technique) can occur. To win, an opponent has to be pinned on their back for how long (without any score having occurred)? Hint


Question 9 of 10
9. Usually near the end of a Judo class, time is given to Randori. What is Randori? Hint


Question 10 of 10
10. One of the Judo throws looks like a rugby tackle and is often misused. What is the name for this throwing technique? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Kodokan Judo was created by Jigaro Kano in Japan. What does Kodokan mean?

Answer: The school for studying the way

Judo was created as a disciplined form of self defence and came from the earlier martial art Jujutsu. Kodokan means "the school for the studying the way" (Kodokan Judo - Jigaro Kano).
2. The first technique you learn in Judo is how to fall safely. What is the Japanese term for this technique?

Answer: Ukemi

Before a student should even attempt to throw someone, or be thrown, they should be taught how to land safely. Ukemi teaches breakfalls to the front, rear and side. The object is not to hurt your opponent but to achieve success with the least amount of effort. In effect, to make your opponent throw themselves.
3. Judo relies on the art of giving way. That is to use your opponents actions, build, and strength against them. The first way to do this is to break their balance. What is this known as in Judo?

Answer: Kuzushi

Kuzushi means breaking your opponents balance either to the front or the rear. Guruma means wheel, Hiza means knee. Goshi means hip throw.
4. Judo is mainly known for throws and pins but there are striking techniques as part of the curriculum. What is the Japanese term for striking techniques?

Answer: Atemi-waza

Waza means technique: Atemi-waza is striking technique, Shime-waza is strangulation tecnique, and Katame-waza is ground fighting tecnique. Tai-otoshi is a throw to the front. Atemi-waza is rarely taught in a Judo Dojo and is not part of the Gokyo (system of 40 throws, pins, armlocks and strangles) that is taught to all students under 1st Dan (black belt).
5. In many movies, a judo throw is shown where the star defends themself by placing a foot into their opponents midsection, sitting down, and throwing them over their head. What is the Japanese term for this throw?

Answer: Tomoe-nage

Tomoe-nage is a great throw to watch, whether at the movies or at a competition. It requires lots of practice and a partner who has faith in you and in their ability to go with the throw. The other three terms are also throws, but the foot is not placed into the midsection like Tomoe-nage. Tomoe-nage means circular throw.
6. Judo is the only Olympic sport where you are allowed to strangle or choke someone into submission or unconsciousness. One of the strangles is Hadaka-jime. What does it mean?

Answer: Naked lock

You can strangle either by using their Gi (judo suit) or with just your hands. All four techniques are very effective and should only be done under appropriate supervision.
7. In case your partner/opponent becomes unconscious, there is a technique for resuscitating them. What is the Japanese term for the resuscitation technique?

Answer: Kappo

Kappo is a secret art that comes from jujutsu in the 18th century. Randori means free practice. Yoko means side, and Morote means two-handed.
8. During competition, Katame-waza (ground technique) can occur. To win, an opponent has to be pinned on their back for how long (without any score having occurred)?

Answer: 25 seconds

Sometimes it can feel like 5 seconds and sometimes, especially if you are pinning someone bigger than you, it can feel like hours. If you score a wazari first, then all you have to pin your opponent for is 20 seconds.
9. Usually near the end of a Judo class, time is given to Randori. What is Randori?

Answer: Free Practice

It is always good to try your throwing techniques out during Randori. It is one thing to throw someone who allows you to throw them. It is a totally different matter when, not only do they not want to be thrown but, they are doing their best to throw you. Randori is generally done at about 70% power since the object is not to win, but to attempt to master the technique you learned that class in a semi-competitive situation.
10. One of the Judo throws looks like a rugby tackle and is often misused. What is the name for this throwing technique?

Answer: Morote-gari

Morote means two-handed while gari means reap. Literally, you pace both hands behind your opponents thighs and pull their legs towards you while pushing your shoulder into their midsection. The throw is misused, mainly by children, because it looks so simple and yet they don't take their time to master it before trying it out in Randori.
Source: Author martinjudo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. An Introduction to Brazilian Jiu-Jitsu Average
2. Judo Techniques Average
3. Do You Know Judo? [1] Easier
4. Judo Tough
5. Kodokan Judo [2] Average
6. Do You Know Judo? Difficult
7. Do You Know Judo? [2] Tough
8. Do You Know Judo? [3] Average
9. Challenge - Accepted! Easier
10. Martial Arts: the Weapons Easier
11. With a Shout Average
12. With Another Shout Average

7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us