FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kodokan Judo 2
Quiz about Kodokan Judo 2

Kodokan Judo [2] Trivia Quiz


Here's my second quiz on Judo. I hope you like it.

A multiple-choice quiz by martinjudo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Martial Arts
  8. »
  9. Judo

Author
martinjudo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,415
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
205
Last 3 plays: Guest 179 (5/10), Guest 49 (8/10), Guest 49 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. There are different types of randori (free practice). One is Tachiwaza, the other is Newaza. What is Newaza randori? Hint


Question 2 of 10
2. At the end of a judo competition the referee declares "Hantei". What is Hantei? Hint


Question 3 of 10
3. There are many ways for a Judoka to earn their black belt at a grading event. One of the hardest ways is to face a line-up. What is a line-up? Hint


Question 4 of 10
4. What is the "Gokyo"? Hint


Question 5 of 10
5. What is the Judo term for shoulder hold? Hint


Question 6 of 10
6. What is the newest form of Kata in Judo? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name for the "high kneeling posture"? Hint


Question 8 of 10
8. What is Osae-komi-waza? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name for the belt that a judo player wears? Hint


Question 10 of 10
10. How many sets of technique are there in Katame-waza? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 10 2024 : Guest 179: 5/10
May 08 2024 : Guest 49: 8/10
May 08 2024 : Guest 49: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are different types of randori (free practice). One is Tachiwaza, the other is Newaza. What is Newaza randori?

Answer: Ground fighting free practice

Newaza randori is free practice on the ground. That is where you practice your rollovers, strangles, chokes and armlocks without standing. In this way Newaza is a lot like many wrestling sports and the randori is used to hone ground-fighting techniques as part of the overall Judo fighting style.
2. At the end of a judo competition the referee declares "Hantei". What is Hantei?

Answer: The fight is a draw and must be decided by judges decision

In judo competitions, unlike gradings, there are three referees at the mat. One in the middle and two at opposite corners. If, after the regulation time and sudden death, the fighters are still tied all three referees give a decision on who wins by means of raising one of two flags they are holding.

The flags are coloured blue or white and the score is usually two to one. Disqualification usually means the fighter can no longer participate in the competition. Medical aid is always close to the fighting area and if there are any minor cuts can be dealt with there and then.

However major cuts results in the injured person losing automatically. There can be no request for a toilet break.
3. There are many ways for a Judoka to earn their black belt at a grading event. One of the hardest ways is to face a line-up. What is a line-up?

Answer: Three fights in a row which they must win

If you are the fighter at a grading event, you must win your first to fights. If you do, then you have to face three fighters in a row without a rest. Also you must win each of your fights with an ippon score(or wazari-awasete ippon). The demonstration of Newaza and Tachiwaza techniques is standard procedure for anyone who wishes to be a Judo coach.
4. What is the "Gokyo"?

Answer: A list of the 40 throws of Judo

The full term is Gokyo-no-waza, and consists of the five groups of throwing techniques which categorize the 40 throws of Judo. Newaza deals with rollovers and pins, shime-waza deals with strangles and chokes, and kansetsu-waza deals with armlocks.
5. What is the Judo term for shoulder hold?

Answer: Katagatame

Kataguruma is a throw. Kata means form and is a system of pre-arranged movements that teach the fundamentals of attack and defense. Kiai is the escape of energy expressed as sound("The Judo Manual" by Tony Reay/Geoffrey Hobbs).
6. What is the newest form of Kata in Judo?

Answer: Kodokan Goshin Jutsu

Ju no kata (Forms of Gentleness) consists of 15 techniques in 3 sets. Itsutsu no kata (The Five Forms) are five unnamed forms designed to demonstrate the principle of maximum efficiency. Koshiki no kata (Ancient Forms) is designed to be used by warriors who are clad in armour.
7. What is the name for the "high kneeling posture"?

Answer: Kyoshi

Judo has terms for practically every position and every movement. Dan is a grade in judo, first dan being when you earn your first black belt. Dojo, as any Judoka knows, is the practice hall. Kyoshi(high kneeling position) is one of the first movements in Katame no Kata. Shikko is the movement of one knee.
8. What is Osae-komi-waza?

Answer: Hold down techniques

Osae-komi-waza deals with pinning your opponent the mat with control. While fighting on the ground strangling is allowed but not striking. Hand techniques consists of specific throws.
9. What is the name for the belt that a judo player wears?

Answer: Obi

The judogi, or "gi", is the suit that judo players wear. Osaekomi and toketa are terms used by referees during competition. An obi is the belt of the gi.
10. How many sets of technique are there in Katame-waza?

Answer: 3

The three sets of technique are: Osae-komi-waza, Shime-waza, and Kansetsu-waza.
Source: Author martinjudo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Do You Know Judo? Difficult
2. Kodokan Judo [1] Average
3. Judo Techniques Average
4. Do You Know Judo? [1] Easier
5. Do You Know Judo? [2] Tough
6. Judo Tough
7. An Introduction to Brazilian Jiu-Jitsu Average
8. Do You Know Judo? [3] Average
9. Advanced Martial Arts Tough
10. Tang So Do Average
11. Japanese Martial Arts Knowledge Tough
12. All About the Bo Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us