FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Judo Techniques
Quiz about Judo Techniques

Judo Techniques Trivia Quiz


This quiz looks at the English translations of judo techniques and terms. Where techniques are described they assume a right-handed technique with a standard right-handed grip.

A multiple-choice quiz by StuHern. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Martial Arts
  8. »
  9. Judo

Author
StuHern
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,751
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
551
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 185 (8/10), Guest 174 (5/10), Guest 152 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This is a throw is often taught to beginners. The opponent is moved onto their right leg and this leg is then swept away by your right leg. The name of this throw means 'Major Outer Reap'. What is this throw? Hint


Question 2 of 10
2. All of the following throws are 'wheel' throws but which is the 'Knee Wheel' which is performed by drawing the opponent forward whilst blocking his advancing knee with your left foot? Hint


Question 3 of 10
3. Which throw has a name which means 'Body Drop'? Hint


Question 4 of 10
4. You have just pulled your opponent forward and thrown him over your hip. Which of these techniques have used? Hint


Question 5 of 10
5. You've just thrown your opponent by pulling them forward and then blocking their foot with your own. Which of these techniques have used? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these phrases refers to grapping techniques? Hint


Question 7 of 10
7. 'Hadaka-jime', 'Kata-juji-jime' and 'Tsukkomi-jime' might all make you feel just a little uncomfortable (to say the least). What does 'jime' indicate? Hint


Question 8 of 10
8. 'Yama Arashi' is a hard hitting throw, as its English name clearly suggests. What is the English translation of 'Yama Arashi'? Hint


Question 9 of 10
9. If you wanted to pin your opponent with the technique 'Side four-quarters hold', which hold would you be using? Hint


Question 10 of 10
10. This should be a simple one for anyone who has practised judo. What does 'judo' mean? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : Guest 185: 8/10
May 30 2024 : Guest 174: 5/10
May 25 2024 : Guest 152: 9/10
Apr 30 2024 : Guest 157: 10/10
Apr 28 2024 : Guest 107: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is a throw is often taught to beginners. The opponent is moved onto their right leg and this leg is then swept away by your right leg. The name of this throw means 'Major Outer Reap'. What is this throw?

Answer: Osoto Gari

All these throws are reaps (Japanese 'gari').

'O-' refers to 'major', whereas 'Ko-' refers to 'minor'. 'uchi' means inner, 'soto' means outer.

Thus, the 'Major Outer Reap' is 'Osoto Gari'.
2. All of the following throws are 'wheel' throws but which is the 'Knee Wheel' which is performed by drawing the opponent forward whilst blocking his advancing knee with your left foot?

Answer: Hiza Guruma

'Ashi Guruma' is the 'Leg Wheel'.
'Koshi Guruma' is the 'Hip Wheel'.
'O Guruma' is the 'Major Wheel'.
3. Which throw has a name which means 'Body Drop'?

Answer: Tai Otoshi

'Tai Otoshi' means 'Body Drop'. 'Tani Otoshi' means 'Valley Drop'. 'Seio Otoshi' means 'Shoulder Drop'. 'Uki Otoshi' means 'Floating Drop'.
4. You have just pulled your opponent forward and thrown him over your hip. Which of these techniques have used?

Answer: Uki Goshi

'Goshi' means 'hip' and 'Uki Goshi' is the 'Floating Hip'. This technique is performed by throwing your opponent over a single hip rather than both hips as in 'O Goshi'.
5. You've just thrown your opponent by pulling them forward and then blocking their foot with your own. Which of these techniques have used?

Answer: Sasae Tsurikomi Ashi

'Sasae Tsurikomi Ashi' means 'Lifting pulling ankle block'. The technique is performed with a stopping action rather than a sweep.

'Tomoe Nage' is a sacrifice throw which means 'Circle Throw'. It is performed by placing your foot in your opponent's stomach and falling backwards to throw them over you.

'Osoto Gari', as mentioned above, is a sweeping throw.
6. Which of these phrases refers to grapping techniques?

Answer: Katame Waza

'Nage Waza' refers to throwing techniques.
'Ukemi Waza' is the extremely useful set of falling techniques (or breakfalls).
'Atemi Waza' refers to striking techniques (which do not form part of judo teaching).
7. 'Hadaka-jime', 'Kata-juji-jime' and 'Tsukkomi-jime' might all make you feel just a little uncomfortable (to say the least). What does 'jime' indicate?

Answer: A choke or strangle

Pins all contain 'gatame' in their names ('Kesa-gatame', 'Yoko-shiho-gatame' etc). Arm locks also contain 'gatame' or 'garami' ('Ude-garami', 'Ashi-gatame' etc).

Head locks are not permitted in judo for safety reasons. So, feel free to throttle your opponent - just be careful of their neck!
8. 'Yama Arashi' is a hard hitting throw, as its English name clearly suggests. What is the English translation of 'Yama Arashi'?

Answer: Mountain Storm

'Yama Arashi' is a very powerful throw. You throw your opponent by switching your right hand to grip their left lapel, pulling them forward, turning and sweeping them with your right leg.

If you've been thrown with 'Yama Arashi' then I'm sure you'll understand how it got its name.
9. If you wanted to pin your opponent with the technique 'Side four-quarters hold', which hold would you be using?

Answer: Yoko-shiho-gatame

'Kesa-gatame' is the 'Scarf hold'.
'Kami-shiho-gatame' is the 'Upper four-quatrers hold'.
'Ude-garame' is actually an arm lock, not a pinning technique.
10. This should be a simple one for anyone who has practised judo. What does 'judo' mean?

Answer: Gentle Way

'Do' is the Japanese for 'way' and 'ju' means 'gentle'. Judo was formed from techniques of Juijitsu which is another 'gentle' martial art.

'Empty hand' is the translation of 'karate' ('kara' = empty, 'te' = hand).

As for 'Empty Orchestra', that's also known as 'karaoke' which some would say was more dangerous than any martial art.
Source: Author StuHern

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Do You Know Judo? Difficult
2. Kodokan Judo [1] Average
3. Do You Know Judo? [1] Easier
4. Do You Know Judo? [2] Tough
5. Judo Tough
6. Kodokan Judo [2] Average
7. An Introduction to Brazilian Jiu-Jitsu Average
8. Do You Know Judo? [3] Average
9. Advanced Martial Arts Tough
10. Tang So Do Average
11. Japanese Martial Arts Knowledge Tough
12. All About the Bo Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us