FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Manchester United 19521961
Quiz about Manchester United 19521961

Manchester United 1952-1961 Trivia Quiz


This is the sixth in a series of quizzes that will take you on a journey of the history of Manchester United, decade by decade. This quiz: 1952-1961. Good luck.

A multiple-choice quiz by silverginger. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Manchester United

Author
silverginger
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
104,929
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
277
- -
Question 1 of 10
1. 1952: United won the league title for the 3rd time. How many years had it been since the last championship? Hint


Question 2 of 10
2. 1953: Which United legend signed professional terms for United in this year? Hint


Question 3 of 10
3. 1954: Which future United player was born this year? Hint


Question 4 of 10
4. 1955: Bill Foulkes played in every game during the 1954/55 season?


Question 5 of 10
5. 1956: Bobby Charlton made his United league debut this year, but how many goals did he score in the game? Hint


Question 6 of 10
6. 1957: United won the league this year?


Question 7 of 10
7. 1958: Which player survived the Munich air disaster, only to lose his life due to injuries 15 days later? Hint


Question 8 of 10
8. 1959: United were runners-up in the championship. How many points behind Wolverhampton Wanderers did they finish? Hint


Question 9 of 10
9. 1960: Dennis Viollet was United's top scorer in the league this season, but how many goals did he score? Hint


Question 10 of 10
10. 1961: Which United legend was signed from Cregagh Youth Club this year?

Answer: (Two Words (or just Surname))

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1952: United won the league title for the 3rd time. How many years had it been since the last championship?

Answer: 41

Also this year, Duncan Edwards and Eddie Colman, two of the eight players that were to perish in 1958, signed for the club from schoolboy football.
2. 1953: Which United legend signed professional terms for United in this year?

Answer: Bobby Charlton

Born in Ashington, England in 1937, Bobby Charlton played for the club for 19 years before taking over as manager of Preston North End.
3. 1954: Which future United player was born this year?

Answer: Sammy McIlroy

McIlroy signed professional terms with United in 1971 and stayed with the club until 1982, playing 418 games and scoring 70 goals in the process. He was awarded the MBE in 1986, and went on to become a manager with Macclesfield Town and Northern Ireland.
4. 1955: Bill Foulkes played in every game during the 1954/55 season?

Answer: False

Foulkes missed one League game this season, being the 4-2 defeat away to Wolverhampton Wanderers, and played 18 years in total for the club, and even had an appearance at the age of 37!
5. 1956: Bobby Charlton made his United league debut this year, but how many goals did he score in the game?

Answer: 2

It was October 6, 1956, when United played Charlton Athletic, and a fresh-faced, 18 year old Bobby Charlton scored twice in a 4-2 victory. Also this year, United won their fourth league title by 11 points.
6. 1957: United won the league this year?

Answer: True

United won the title by 9 points over second placed Tottenham Hotspur, for their first back-to-back titles, and their fifth in all.
7. 1958: Which player survived the Munich air disaster, only to lose his life due to injuries 15 days later?

Answer: Duncan Edwards

The Munich air crash happened on February 6, 1958, and claimed the lives of 23 people on the plane, including eight United players. Those players who are remembered are: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, and Liam Whelan.
8. 1959: United were runners-up in the championship. How many points behind Wolverhampton Wanderers did they finish?

Answer: 6

Wolves amassed 61 points to United's 55, and both teams scored over 100 goals, with Wolves on 110, and United scoring 103.
9. 1960: Dennis Viollet was United's top scorer in the league this season, but how many goals did he score?

Answer: 32

Viollet scored 178 goals in 291 games for United betweem 1952-62. He also played for England twice and scored one goal. He died in March, 1999 at the age of 65.
10. 1961: Which United legend was signed from Cregagh Youth Club this year?

Answer: George Best

Probably the greatest of all to ever don a United shirt, who played a total of 471 games and scored 179 goals, from his debut in 1963 to 1973.
Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us