Quiz about The Super Bowl MVP Extravaganza
Quiz about The Super Bowl MVP Extravaganza

The Super Bowl MVP Extravaganza! Quiz


It's time to reflect on the greats that have played "America's Game", specifically the MVPs. This quiz will focus on the MVPs of Super Bowls I through XXV.

A multiple-choice quiz by kevalex34. Estimated time: 12 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. American Football
  8. »
  9. NFL Super Bowl

Author
kevalex34
Time
12 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,603
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
18 / 25
Plays
198
Last 3 plays: triviabore (15/25), Guest 174 (20/25), Guest 162 (19/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Super Bowl I, originally called "The First World Championship AFL vs. NFL", was played on January 15, 1967 in Los Angeles. The NFL champion Green Bay Packers faced off against the AFL's Kansas City Chiefs. The Packers trounced the Chiefs 35-10 making the Green Bay Packers the first team to win the Super Bowl. Who was the MVP who helped the Packers to the big victory? Hint

Bart Starr
Max McGee
Jim Taylor
Willie Davis

2. Super Bowl II was played on January 14, 1968 in Miami and featured the Green Bay Packers in back-to-back Super Bowls, again as the NFL champion. The AFL's champion this time would be the Oakland Raiders. Once again the NFL proved their dominance over the AFL when the Packers won the game 33-14. The Packers became the first franchise to win multiple Super Bowls as well as two Super Bowls in a row. Who was named MVP for Super Bowl II? Hint

Bart Starr
Ray Nitschke
Willie Davis
Dave Robinson

3. Super Bowl III is one of the greatest upsets in football history. Played on January 12, 1969 in Miami, The underdog New York Jets of the AFL defeated the heavily favored Baltimore Colts of the NFL 16-7, "proving that AFL teams could compete with the NFL". Who was the brash MVP of this game who not only predicted a Jets victory, he guaranteed it? Hint

Don Maynard
Dave Herman
Matt Snell
Joe Namath

4. The last Super Bowl before the NFL-AFL merger was Super Bowl IV. For the second consecutive year the AFL upset the NFL when the previous participants of Super Bowl I, Kansas City Chiefs, beat the Minnesota Vikings 23-7. Who was the offensive player who was named MVP; that led his team to victory? Hint

Curley Culp
Jim Lynch
Bobby Bell
Len Dawson

5. On January 17, 1971, Super Bowl V, the first modern-era Super Bowl following the AFL-NFL merger, was played in Miami. The AFC champions, the Baltimore Colts squared off against the NFC champ, the Dallas Cowboys. This game is sometimes referred to as the "Blunder Bowl" due to the number of turnovers, penalties, and all around poor play. The Colts managed to kick a last second field goal to win the game 16-13. The performance by the Colts was such a disaster for a winning team, that the MVP honors actually went to a player from the losing Cowboys. Who was the player that was bestowed this hollow honor? Hint

Craig Morton
Chuck Howley
Duane Thomas
Bob Hayes

6. Super Bowl VI was held on January 16, 1972 in New Orleans and featured the NFC champion, the Dallas Cowboys coming off their loss in Super Bowl V. The AFC champions, the Miami Dolphins were making their first Super Bowl appearance. The Cowboys dominated over the Dolphins not even allowing Miami to score a touchdown and winning the game 24-3. Who was the MVP for this game? Hint

Roger Staubach
Bob Lilly
Duane Thomas
Forrest Gregg

7. History was made on January 14, 1973 when the returning AFC champions, the Miami Dolphins (they lost the previous year's Super Bowl) were able to defeat the NFC's Washington Redskins in Super Bowl VII. The Dolphins won the game 14-7 to cap off the first ever perfect season in the NFL going 17-0, and not losing a single game in the 1972 season and postseason. Who was awarded the MVP honors for this historic game? Hint

Larry Csonka
Nick Buoniconti
Bob Griese
Jake Scott

8. Super Bowl VIII was held on January 13, 1974 in Houston and featured two previous Super Bowl contenders. The AFC's Miami Dolphins made their third straight appearance in a Super Bowl and the NFC champion Minnesota Vikings were looking for a Super Bowl championship after their loss to Kansas City in Super Bowl IV. The Dolphins' offense proved too much for the "Purple People Eaters" and Miami won the game handily 24-7. Who was the MVP who helped the Dolphins to victory? Hint

Larry Csonka
Mercury Morris
Bob Griese
Jim Kiick

9. Super Bowl IX played on January 12, 1975, in New Orleans was the beginning of a dynasty. The Pittsburgh Steelers entered as the AFC champion playing against the NFC's Minnesota Vikings making a second straight Super Bowl appearance. The game was mostly a defensive struggle, but the Steelers ultimately won the game 16-6 securing Pittsburgh's first Super Bowl win and making the Vikings the first team to lose back-to-back Super Bowls. One player dominated the offense and was awarded MVP honors. Who? Hint

Lynn Swann
Terry Bradshaw
Mel Blount
Franco Harris

10. On January 18, 1976, Super Bowl X was held in Miami and would once again feature the AFC champion Pittsburgh Steelers defending their title against the NFC champion Dallas Cowboys. The Steelers dominated the Cowboys with their "Steel Curtain" defense and rallied late in the game to score 14 unanswered points and win the game 21-17, becoming the third team to win back-to-back Super Bowls. Who was the MVP of Super Bowl X? Hint

Terry Bradshaw
Lynn Swann
Jack Lambert
Joe Greene

11. Super Bowl XI was played on January 9, 1977 in the Rose Bowl in Pasadena. The AFC champion Oakland Raiders were finally making a second Super Bowl after three straight losses in the AFC championship game. The NFC champion Minnesota Vikings were making their fourth Super Bowl appearance and looking for their first win. The Raiders scored on three consecutive possessions in the first half to take a 16-0 lead and never fell behind winning the game 32-14 and securing the Raiders' first Super Bowl title. Who was awarded MVP honors for this game? Hint

Fred Biletnikoff
Gene Upshaw
Ken Stabler
Willie Brown

12. Super Bowl XII played on January 15, 1978 in New Orleans would feature the NFC's Dallas Cowboys, making their fourth Super Bowl appearance. The AFC's Denver Broncos and their "Orange Crush" defense were looking to win their first Super Bowl title. The Cowboys defense forced 8 turnovers by the Broncos' offense and Dallas dominated the rest of the way winning the game 27-10. For the first time in a Super Bowl the honors of MVP went to two of the Cowboys' amazing defense. Name one of them.

Answer: (First and Last Name)
13. History would be made again in Super Bowl XIII played on January 21, 1979 in Miami and would feature the first rematch in a Super Bowl as the NFC champion Dallas Cowboys faced off against the AFC champion Pittsburgh Steelers (as they did three years earlier in Super Bowl X). The game was close up to the fourth quarter until Pittsburgh scored two touchdowns in the span of 19 seconds in the fourth quarter. Dallas kept it close, but could not overtake the Steelers and Pittsburgh became the first franchise to win three Super Bowls winning Super Bowl XIII 35-31. Who was appropriately awarded MVP honors for this game? Hint

Joe Greene
Terry Bradshaw
Jack Lambert
Franco Harris

14. Super Bowl XIV was held on January 20, 1980 in Pasadena and featured the AFC's reigning champion Pittsburgh Steelers against the NFC's Los Angeles Rams. The first three quarters were close but Pittsburgh dominated the fourth quarter scoring 14 unanswered points with a pair of touchdowns. The Steelers won the game 31-19 and secured their fourth Super Bowl title in just six years. Who was the player who received the MVP honors? Hint

Lynn Swann
Joe Greene
John Stallworth
Terry Bradshaw

15. Super Bowl XV was held in New Orleans on January 25, 1981 and featured the AFC champion Oakland Raiders. The Philadelphia Eagles represented the NFC and were making their first Super Bowl appearance. The Raiders got out to a 14-0 lead in the first quarter that the Eagles could never catch up to. The motley Raiders won the game handily 27-10 and became the first wild card team to win the Super Bowl. Who was the MVP? Hint

Art Shell
Ted Hendricks
Rod Martin
Jim Plunkett

16. Another dynasty would be born in the 1981 season as the NFC champion San Francisco 49ers faced off against the AFC champion Cincinnati Bengals in Super Bowl XVI. On January 24, 1982 in Pontiac, Michigan, both teams were making their first appearance in a Super Bowl. The 49ers built a 20-0 lead at halftime, but the Bengals rallied back in the second half. Ultimately, the 49ers defense was able to hold back the Bengals, and win the game 26-21 for their first Super Bowl victory. Who was the legend who earned MVP honors? Hint

Ronnie Lott
Joe Montana
Dwight Clark
Fred Dean

17. Super Bowl XVII would come off the heels of a significantly shortened season due to the players strike, but amidst all the controversy, the game would still be held on January 30, 1983, in Pasadena. The Washington Redskins of the NFC would rematch the AFC's Miami Dolphins ten years from Super Bowl VII. Miami built a 17-10 lead at the half, but the Redskins would come back in the second half scoring 17 unanswered points and winning the game 27-17, earning Washington's first Super Bowl title. Who was the MVP of Super Bowl XVII? Hint

Joe Theismann
John Riggins
Rick Walker
Don Warren

18. On January 22, 1984 Super Bowl XVIII was held in Tampa Bay and featured the defending champions, the Washington Redskins of the NFC off their victory from the previous year. The opponent would be the AFC's Los Angeles Raiders making their fourth Super Bowl appearance and looking for their third Super Bowl title. The Raiders took a dominant 21-3 lead in the first half and never let up winning the game handily 38-9. Which Raider earned the hallowed MVP honors? Hint

Jim Plunkett
Marcus Allen
Howie Long
Ted Hendricks

19. Super Bowl XIX was held on January 20, 1985, in Stanford California and featured two of the biggest quarterbacks of the era. Joe Monatana and the NFC champion San Francisco 49ers were back looking for another title. Their opponents were Dan Marino and the AFC champion Miami Dolphins. The 49ers only ever trailed in the first quarter, 10-7 and came back in a dominating fashion. They scored three touchdowns in the second quarter and scored the only points of the second half with 10 unanswered points. The 49ers defeated the Dolphins easily winning the game 38-16. Who secured the MVP honors for this game? Hint

Fred Dean
Ronnie Lott
Joe Montana
Dwight Clark

20. Arguably one of the greatest teams to grace the field was Mike Ditka and the 1985 Chicago Bears. On January 26, 1986, Super Bowl XX featured the NFC champion Bears against the cinderella New England Patriots of the AFC. The Bears dominated both offensively and defensively holding the Patriots to negative yardage (-19) in the first half. The Bears not suprisingly, won the game 46-10 setting a new record for scoring the most points in a Super Bowl. Who was named MVP of Super Bowl XX? Hint

Jim McMahon
Mike Singletary
Walter Payton
Richard Dent

21. Super Bowl XXI was played on January 25, 1987 in Pasadena and featured the New York Giants of the NFC making their first Super Bowl appearance, playing against the AFC's Denver Broncos. The Giants got off to a slow start only scoring 9 points in the first half and trailing the Broncos 10-9 at the half. The Giants then mounted a second half offensive that produced a stunning 30-point comeback and won the Giants their first Super Bowl victory 39-20. Who became the MVP of Super Bowl XXI? Hint

Lawrence Taylor
Mark Bavaro
Joe Morris
Phil Simms

22. Another players strike would shorten the NFL's 1987 season (previously was the 1982 season), but Super Bowl XXII was still held on January 31, 1988 in San Diego. The NFC champion Washington Redskins were making their fourth Super Bowl appearance against the AFC champion Denver Broncos, who were making a second consecutive Super Bowl appearance. After trailing 10-0, the Redskins staged a comeback of mythic proportions scoring 42 unanswered points and blowing out the Broncos 42-10 for their second Super Bowl title. Who was the unlikely MVP of this Super Bowl? Hint

Art Monk
Doug Williams
Russ Grimm
Don Warren

23. Super Bowl XXIII was held on January 22, 1989 in Miami and featured a rematch between the NFC's San Francisco 49ers and the AFC's Cincinnati Bengals. A tight game throughout and San Francisco trailing 16-13, the highlight of Super Bowl XXIII was the 49ers' fourth quarter 92 yard touchdown drive with in under three minutes finishing with 34 seconds left on the clock, winning the game 20-16 and earning their third Super Bowl title. Which 49er was awarded the MVP title? Hint

Jerry Rice
Ronnie Lott
Joe Montana
Charles Haley

24. Undeniably the NFL's team of the 1980s was the San Francisco 49ers and they would close out the decade in a dominating fashion. Super Bowl XXIV was played on January 28, 1990 and the 49ers faced off against the AFC champion Denver Broncos. In the most lopsided victory to date, the game wasn't even a contest as the 49ers scored eight touchdowns in the game and scored a record 55 points, in a landslide victory over the Broncos 55-10. The 49ers earned their fourth Super Bowl victory in just eight years. Who was rightfully awarded the MVP honors? Hint

Joe Montana
Steve Young
Jerry Rice
Charles Haley

25. Super Bowl XXV was played on January 27, 1991 in Tampa during a turbulent time in the USA, as a war was being fought in the Persian Gulf. The NFC champion New York Giants were making their second Super Bowl appearance in four years and would be faced off against the AFC champion Buffalo Bills and their dominating no-huddle offense. The Giants took complete control over the clock having a record possession time of 40:33, 9 minutes and 29 seconds of that time were spent on a 75-yard touchdown drive. The game was very close and is best remembered for the Bills last-second field goal attempt. With eight seconds left in the game, Bills kicker Scott Norwood attempted a 47-yard field goal, but the ball went wide right from the uprights and lead to the Giants victory 20-19. Who was the MVP? Hint

Jeff Hostetler
Ottis Anderson
Thurman Thomas
David Meggett


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Super Bowl I, originally called "The First World Championship AFL vs. NFL", was played on January 15, 1967 in Los Angeles. The NFL champion Green Bay Packers faced off against the AFL's Kansas City Chiefs. The Packers trounced the Chiefs 35-10 making the Green Bay Packers the first team to win the Super Bowl. Who was the MVP who helped the Packers to the big victory?

Answer: Bart Starr

Quarterback Bart Starr completed 16 out of 23 passes for 250 yards with two touchdowns and one interception. Starr had led the Packers to three NFL championships in 1961, 1962, and 1965 prior to the first Super Bowl. In addition to winning the Super Bowl MVP, he was also the league's MVP in the same 1966 season. He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1977.
2. Super Bowl II was played on January 14, 1968 in Miami and featured the Green Bay Packers in back-to-back Super Bowls, again as the NFL champion. The AFL's champion this time would be the Oakland Raiders. Once again the NFL proved their dominance over the AFL when the Packers won the game 33-14. The Packers became the first franchise to win multiple Super Bowls as well as two Super Bowls in a row. Who was named MVP for Super Bowl II?

Answer: Bart Starr

Once again Bart Starr would be named MVP with 13 of 24 passes for 202 yards and one touchdown. He would become the first player to be named Super Bowl MVP more than once. Bart Starr would later become the Packers head coach from 1975 to 1983, having marginally less success than he did as a player coaching the Packers to only 52 wins versus 76 losses.
3. Super Bowl III is one of the greatest upsets in football history. Played on January 12, 1969 in Miami, The underdog New York Jets of the AFL defeated the heavily favored Baltimore Colts of the NFL 16-7, "proving that AFL teams could compete with the NFL". Who was the brash MVP of this game who not only predicted a Jets victory, he guaranteed it?

Answer: Joe Namath

Three days before the game, an intoxicated Namath was heckled by a Colts fan at the Miami Touchdown Club and boldly guaranteed that the Jets would win the game. The Jets' defense overwhelmed the Colts, causing backup quarterback Earl Morrall to throw three interceptions. Starting quarterback Johnny Unitas was sent late in the game to turn it around, but signified the Colts desperation, as Baltimore could only muster a touchdown. Namath was named MVP completing 17 out of 28 passes, but didn't throw a touchdown or even call a pass in the fourth quarter.

He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1985.
4. The last Super Bowl before the NFL-AFL merger was Super Bowl IV. For the second consecutive year the AFL upset the NFL when the previous participants of Super Bowl I, Kansas City Chiefs, beat the Minnesota Vikings 23-7. Who was the offensive player who was named MVP; that led his team to victory?

Answer: Len Dawson

The Chiefs were able to outfox the Vikings defense known back then as "The Purple People Eaters" and once again secure an AFL victory. Len Dawson completed 12 out of 17 passes with one touchdown and one interception. Dawson had also led the Chiefs to two previous AFL championships in 1962, when the Cheifs were once known as the Dallas Texans and 1966 after they had moved to Kansas City and assumed the Chiefs name.

He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1987.
5. On January 17, 1971, Super Bowl V, the first modern-era Super Bowl following the AFL-NFL merger, was played in Miami. The AFC champions, the Baltimore Colts squared off against the NFC champ, the Dallas Cowboys. This game is sometimes referred to as the "Blunder Bowl" due to the number of turnovers, penalties, and all around poor play. The Colts managed to kick a last second field goal to win the game 16-13. The performance by the Colts was such a disaster for a winning team, that the MVP honors actually went to a player from the losing Cowboys. Who was the player that was bestowed this hollow honor?

Answer: Chuck Howley

Linebacker Chuck Howley caught two of the three interceptions thrown by the Colts. He was the first non-quarterback and defensive player to win the MVP award. It is widely thought that Howley refused to accept the award, but he insists that he wouldn't turn down an award like that. Fortunately, Howley and the Cowboys would win the Super Bowl the next year.
6. Super Bowl VI was held on January 16, 1972 in New Orleans and featured the NFC champion, the Dallas Cowboys coming off their loss in Super Bowl V. The AFC champions, the Miami Dolphins were making their first Super Bowl appearance. The Cowboys dominated over the Dolphins not even allowing Miami to score a touchdown and winning the game 24-3. Who was the MVP for this game?

Answer: Roger Staubach

Roger Staubach completed 12 out of 19 passes for 119 yards and two touchdowns. He is one of a handful of players who have won a Super Bowl MVP as well as the Heisman Trophy in college. He also led the Cowboys to a victory in Super Bowl XII. He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1985.
7. History was made on January 14, 1973 when the returning AFC champions, the Miami Dolphins (they lost the previous year's Super Bowl) were able to defeat the NFC's Washington Redskins in Super Bowl VII. The Dolphins won the game 14-7 to cap off the first ever perfect season in the NFL going 17-0, and not losing a single game in the 1972 season and postseason. Who was awarded the MVP honors for this historic game?

Answer: Jake Scott

Safety Jake Scott recorded two interceptions for a total of 63 yards. One of the interceptions was a 55-yard return from the end zone in the 4th quarter. Scott was named to the Pro Bowl five consecutive times between 1971 and 1975.
8. Super Bowl VIII was held on January 13, 1974 in Houston and featured two previous Super Bowl contenders. The AFC's Miami Dolphins made their third straight appearance in a Super Bowl and the NFC champion Minnesota Vikings were looking for a Super Bowl championship after their loss to Kansas City in Super Bowl IV. The Dolphins' offense proved too much for the "Purple People Eaters" and Miami won the game handily 24-7. Who was the MVP who helped the Dolphins to victory?

Answer: Larry Csonka

Larry Csonka was a fullback who was a member of the undefeated team from the 1972 season. He had 33 carries for 145 yards and was the first running back to receive the honor of Super Bowl MVP. He was named to the Pro Bowl five consecutive times between 1970 and 1974 and was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1987.
9. Super Bowl IX played on January 12, 1975, in New Orleans was the beginning of a dynasty. The Pittsburgh Steelers entered as the AFC champion playing against the NFC's Minnesota Vikings making a second straight Super Bowl appearance. The game was mostly a defensive struggle, but the Steelers ultimately won the game 16-6 securing Pittsburgh's first Super Bowl win and making the Vikings the first team to lose back-to-back Super Bowls. One player dominated the offense and was awarded MVP honors. Who?

Answer: Franco Harris

Fullback Franco Harris put in more rushing yards overall than the entire Vikings' offense, finishing the game with 34 carries for 158 yards and a touchdown. He would go on to help the Steelers win Super Bowls X, XIII, and XIV. Harris is the first African American as well as Italian-American to be awarded MVP honors and was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1990.
10. On January 18, 1976, Super Bowl X was held in Miami and would once again feature the AFC champion Pittsburgh Steelers defending their title against the NFC champion Dallas Cowboys. The Steelers dominated the Cowboys with their "Steel Curtain" defense and rallied late in the game to score 14 unanswered points and win the game 21-17, becoming the third team to win back-to-back Super Bowls. Who was the MVP of Super Bowl X?

Answer: Lynn Swann

Lynn Swann was the first wide receiver to be named MVP of the Super Bowl. He caught four passes for 161 yards and a touchdown. Swann was another player who was around for all four of the Steelers' Super Bowl wins in the 1970s. He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 2001.
11. Super Bowl XI was played on January 9, 1977 in the Rose Bowl in Pasadena. The AFC champion Oakland Raiders were finally making a second Super Bowl after three straight losses in the AFC championship game. The NFC champion Minnesota Vikings were making their fourth Super Bowl appearance and looking for their first win. The Raiders scored on three consecutive possessions in the first half to take a 16-0 lead and never fell behind winning the game 32-14 and securing the Raiders' first Super Bowl title. Who was awarded MVP honors for this game?

Answer: Fred Biletnikoff

Wide receiver Fred Biletnikoff had 4 catches for 79 yards which isn't too impressive on it's own, but his catches set up three of the Raiders touchdowns. He played 14 years in the NFL, all with the Oakland Raiders. He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1988.
12. Super Bowl XII played on January 15, 1978 in New Orleans would feature the NFC's Dallas Cowboys, making their fourth Super Bowl appearance. The AFC's Denver Broncos and their "Orange Crush" defense were looking to win their first Super Bowl title. The Cowboys defense forced 8 turnovers by the Broncos' offense and Dallas dominated the rest of the way winning the game 27-10. For the first time in a Super Bowl the honors of MVP went to two of the Cowboys' amazing defense. Name one of them.

Answer: Harvey Martin

Both Martin and White played their entire career with the Cowboys. Randy White was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1994. Sadly, Harvey Martin died of pancreatic cancer on December 24, 2001, but was recognized during Super Bowl XL and Super Bowl 50's MVP ceremony.
13. History would be made again in Super Bowl XIII played on January 21, 1979 in Miami and would feature the first rematch in a Super Bowl as the NFC champion Dallas Cowboys faced off against the AFC champion Pittsburgh Steelers (as they did three years earlier in Super Bowl X). The game was close up to the fourth quarter until Pittsburgh scored two touchdowns in the span of 19 seconds in the fourth quarter. Dallas kept it close, but could not overtake the Steelers and Pittsburgh became the first franchise to win three Super Bowls winning Super Bowl XIII 35-31. Who was appropriately awarded MVP honors for this game?

Answer: Terry Bradshaw

Quarterback Terry Bradshaw had a stellar game completing 17 out of 30 passes for 318 yards and four touchdowns. Bradshaw had ups and downs at the beginning of his career, but by Super Bowl XIII, he was in his prime. He led the Steelers to all four of the Super Bowl wins in the 1970s. He currently is a co-host of Fox NFL Sunday.
14. Super Bowl XIV was held on January 20, 1980 in Pasadena and featured the AFC's reigning champion Pittsburgh Steelers against the NFC's Los Angeles Rams. The first three quarters were close but Pittsburgh dominated the fourth quarter scoring 14 unanswered points with a pair of touchdowns. The Steelers won the game 31-19 and secured their fourth Super Bowl title in just six years. Who was the player who received the MVP honors?

Answer: Terry Bradshaw

Despite throwing three interceptions, Terry Bradshaw's performance in the fourth quarter secured him the MVP honors. He completed 14 of 21 passes for 309 yards and two touchdowns. Bradshaw became the first quarterback to win three Super Bowls, as well as four.

He is also the second player to receive back-to-back MVP honors after Bart Starr in Super Bowls I and II. He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1989.
15. Super Bowl XV was held in New Orleans on January 25, 1981 and featured the AFC champion Oakland Raiders. The Philadelphia Eagles represented the NFC and were making their first Super Bowl appearance. The Raiders got out to a 14-0 lead in the first quarter that the Eagles could never catch up to. The motley Raiders won the game handily 27-10 and became the first wild card team to win the Super Bowl. Who was the MVP?

Answer: Jim Plunkett

Quarterback Jim Plunkett had a hard road to his comeback as Super Bowl MVP. He had won the Heisman Trophy in college and was the first pick in the 1971 draft. He spent five losing seasons with the New England Patriots and two mediocre seasons with the San Francisco 49ers.

By the time he was drafted by the Raiders, his career was shaky at best. He spent the first two years with the Raiders as a backup quarterback, but was put into the starting role in the 1980 season. After a rough start, he was able to lead the Raiders into the playoffs and eventually win the Super Bowl.

He completed 13 out of 21 passes for 261 yards and three touchdowns. He also led the Raiders to victory in Super Bowl XVIII, this time the Raiders being in Los Angeles. Though leading the Raiders to two Super Bowl victories, Plunkett has not yet been elected to the Football Hall of Fame.
16. Another dynasty would be born in the 1981 season as the NFC champion San Francisco 49ers faced off against the AFC champion Cincinnati Bengals in Super Bowl XVI. On January 24, 1982 in Pontiac, Michigan, both teams were making their first appearance in a Super Bowl. The 49ers built a 20-0 lead at halftime, but the Bengals rallied back in the second half. Ultimately, the 49ers defense was able to hold back the Bengals, and win the game 26-21 for their first Super Bowl victory. Who was the legend who earned MVP honors?

Answer: Joe Montana

Quarterback Joe Montana is a legend unto himself, compiling some of the highest passer ratings in the NFL. He completed 14 out of 22 passes for 157 for one touchdown and a rushing touchdown in the first of four Super Bowl wins. The MVP honors for Super Bowl XVI wouldn't be Montana's last.
17. Super Bowl XVII would come off the heels of a significantly shortened season due to the players strike, but amidst all the controversy, the game would still be held on January 30, 1983, in Pasadena. The Washington Redskins of the NFC would rematch the AFC's Miami Dolphins ten years from Super Bowl VII. Miami built a 17-10 lead at the half, but the Redskins would come back in the second half scoring 17 unanswered points and winning the game 27-17, earning Washington's first Super Bowl title. Who was the MVP of Super Bowl XVII?

Answer: John Riggins

Running Back John Riggins had a spectacular game, carrying the ball 38 times for 166 yards and one touchdown. His greatest play came when he rushed the ball in for a touchdown from the Dolphin's 43-yard line on a fourth down play to swing the game in the Redskins' favor. Riggins was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1992.
18. On January 22, 1984 Super Bowl XVIII was held in Tampa Bay and featured the defending champions, the Washington Redskins of the NFC off their victory from the previous year. The opponent would be the AFC's Los Angeles Raiders making their fourth Super Bowl appearance and looking for their third Super Bowl title. The Raiders took a dominant 21-3 lead in the first half and never let up winning the game handily 38-9. Which Raider earned the hallowed MVP honors?

Answer: Marcus Allen

Running back Marcus Allen put up a then-record breaking performance carrying the ball 20 times for 191 yards and two touchdowns. Allen was the third player to win the Heisman Trophy as well as the Super Bowl MVP honors. He played for the Raiders for 10 seasons before finishing his last few seasons with the Kansas City Chiefs alongside quarterback Joe Montana. Allen was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 2003.
19. Super Bowl XIX was held on January 20, 1985, in Stanford California and featured two of the biggest quarterbacks of the era. Joe Monatana and the NFC champion San Francisco 49ers were back looking for another title. Their opponents were Dan Marino and the AFC champion Miami Dolphins. The 49ers only ever trailed in the first quarter, 10-7 and came back in a dominating fashion. They scored three touchdowns in the second quarter and scored the only points of the second half with 10 unanswered points. The 49ers defeated the Dolphins easily winning the game 38-16. Who secured the MVP honors for this game?

Answer: Joe Montana

Joe Montana put up another terrific performance completing 24 out of 35 passes for 331 yards and 3 touchdowns as well as rushing five times for 59 yards and one touchdown. Though Montana won Super Bowl XIX and many other games handily, he is known for his fourth quarter comeback wins which earned him the nickname, "The Comeback Kid".
20. Arguably one of the greatest teams to grace the field was Mike Ditka and the 1985 Chicago Bears. On January 26, 1986, Super Bowl XX featured the NFC champion Bears against the cinderella New England Patriots of the AFC. The Bears dominated both offensively and defensively holding the Patriots to negative yardage (-19) in the first half. The Bears not suprisingly, won the game 46-10 setting a new record for scoring the most points in a Super Bowl. Who was named MVP of Super Bowl XX?

Answer: Richard Dent

Defensive end Richard Dent recorded 1.5 sacks, two forced fumbles, and a blocked pass to be named Super Bowl MVP. In his career, he recorded 137.5 sacks in his career, ranking as one of the best pass rushers in the NFL. Dent won another Super Bowl ring with the San Francisco 49ers in Super Bowl XXIX, He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 2011.
21. Super Bowl XXI was played on January 25, 1987 in Pasadena and featured the New York Giants of the NFC making their first Super Bowl appearance, playing against the AFC's Denver Broncos. The Giants got off to a slow start only scoring 9 points in the first half and trailing the Broncos 10-9 at the half. The Giants then mounted a second half offensive that produced a stunning 30-point comeback and won the Giants their first Super Bowl victory 39-20. Who became the MVP of Super Bowl XXI?

Answer: Phil Simms

Quarterback Phil Simms completed 22 out of 25 passes for 268 yards and three touchdowns and posted 25 rushing yards on three carries. His 88% pass completion was a Super Bowl record and a record for the postseason at the time. Simms' career was hampered early on by numerous injuries and inconsistent play, but eventually improved his playing and managed to lead the Giants to the playoffs in the 1985 season and eventually the win in Super Bowl XXI.

The Giants retired Simms' number 11 after he retired in 1994 and he subsequently worked as a sportscaster with CBS.
22. Another players strike would shorten the NFL's 1987 season (previously was the 1982 season), but Super Bowl XXII was still held on January 31, 1988 in San Diego. The NFC champion Washington Redskins were making their fourth Super Bowl appearance against the AFC champion Denver Broncos, who were making a second consecutive Super Bowl appearance. After trailing 10-0, the Redskins staged a comeback of mythic proportions scoring 42 unanswered points and blowing out the Broncos 42-10 for their second Super Bowl title. Who was the unlikely MVP of this Super Bowl?

Answer: Doug Williams

Quarterback Doug Williams started the 1987 season as a backup for starting quarterback Jay Schroeder, but midway through the season, Williams was promoted to the staring position. He completed 18 out of 29 passes for 340 yards and four touchdowns with one interception.

He threw his four touchdowns in the second quarter, setting a Super Bowl record. Doug Williams was the first African American quarterback to win a Super Bowl until Russell Wilson and the Seattle Seahawks in Super Bowl XLVIII.
23. Super Bowl XXIII was held on January 22, 1989 in Miami and featured a rematch between the NFC's San Francisco 49ers and the AFC's Cincinnati Bengals. A tight game throughout and San Francisco trailing 16-13, the highlight of Super Bowl XXIII was the 49ers' fourth quarter 92 yard touchdown drive with in under three minutes finishing with 34 seconds left on the clock, winning the game 20-16 and earning their third Super Bowl title. Which 49er was awarded the MVP title?

Answer: Jerry Rice

Wide reciever Jerry Rice had an amazing performance given the relatively low score by both teams. He caught 11 passes for 215 yards and a touchdown with 5 rushing yards. Rice is considered one of the greatest wide receivers as well as players in the NFL.

He holds more records than any other player by a wide margin and has been named to 13 Pro Bowls in his career. He was elected to the Pro Football Hall of Fame in 2010, his first year of eligibility.
24. Undeniably the NFL's team of the 1980s was the San Francisco 49ers and they would close out the decade in a dominating fashion. Super Bowl XXIV was played on January 28, 1990 and the 49ers faced off against the AFC champion Denver Broncos. In the most lopsided victory to date, the game wasn't even a contest as the 49ers scored eight touchdowns in the game and scored a record 55 points, in a landslide victory over the Broncos 55-10. The 49ers earned their fourth Super Bowl victory in just eight years. Who was rightfully awarded the MVP honors?

Answer: Joe Montana

Joe Montana was the first player to win the Super Bowl MVP title three times and was appropriately awarded the honors in Super Bowl XXIV. He completed 22 out of 29 passes for 297 yards and a then-record five touchdown passes while also rushing for 15 yards. Montana was elected to the Pro Football Hall of Fame in 2000, his first year of eligibility.
25. Super Bowl XXV was played on January 27, 1991 in Tampa during a turbulent time in the USA, as a war was being fought in the Persian Gulf. The NFC champion New York Giants were making their second Super Bowl appearance in four years and would be faced off against the AFC champion Buffalo Bills and their dominating no-huddle offense. The Giants took complete control over the clock having a record possession time of 40:33, 9 minutes and 29 seconds of that time were spent on a 75-yard touchdown drive. The game was very close and is best remembered for the Bills last-second field goal attempt. With eight seconds left in the game, Bills kicker Scott Norwood attempted a 47-yard field goal, but the ball went wide right from the uprights and lead to the Giants victory 20-19. Who was the MVP?

Answer: Ottis Anderson

Running back Ottis Anderson was a first round draft pick in 1979 for the St. Louis Cardinals and was a breakout star for the team, but the Cardinals never achieved success into the postseason. An ageing Anderson was traded to the Giants in 1986. He spent most of his time on the bench, but was able to get some play time in Super Bowl XXI and even scored a touchdown on a short run.

His dream was to be named MVP of a Super Bowl in his home state of Florida. True to his word, Anderson would have an MVP style performance carrying the ball 21 times for 102 yards and one touchdown and winning the newly named "Pete Rozelle Trophy".

Some sports writers argue that the Buffalo Bills' running back Thurman Thomas should have won the MVP award with his high production of 135 yards on just 15 carries with one touchdown and 55 receiving yards on five catches.
Source: Author kevalex34

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 18 2023 : triviabore: 15/25
Jan 18 2023 : Guest 174: 20/25
Jan 08 2023 : Guest 162: 19/25
Jan 06 2023 : Guest 73: 12/25

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Who Am I? Super Bowl MVP Edition Average
2. Super Bowled Over Average
3. 40 Years of Super Bowls Average
4. Super Bowls Average
5. Super Bowl MVPs Average
6. You Don't Have A Prayer Average
7. Super Bowl Quarterbacks Average
8. Super Bowl Average
9. Super Bowl - The First Forty Average
10. Defeated Super Bowl Teams Easier
11. Super Bowl History Average
12. The Super Bowl Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us